Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, poszukuje Laptopa który spełniał by poniższe oczekiwania.

Dobrej jakości ekran fajnie było by 17 calowy ale 15.6 też może być jak najbardziej, jeżeli parametry będą bardziej opłacalne nie widzę problemu.

Oglądanie filmów Full HD bez przycinek.

Pamięć może być do 8 GB.

Fajnie by było gdyby posiadał dwa dyski wewnętrzne  Jeden na sam system czyli SSD około 128gb i drugi taki magazyn około 1TB, a może być nawet 500 GB..

Oraz reszta parametrów taka aby można było też pograć szczególnie chodzi o:

Całą sagę ale dam link tylko do najnowszej. Might & Magic: Heroes VII - Trial by FireSid Meier's Civilization VI oraz Total War: Warhammer II Fajnie było by gdyby te gry chodziły płynnie na wysokich ustawieniach.

Dodatkowo pewnie i take tytuły też się tam przewalą. Ale to na minimalnych jak by poszło to nie ma problemu.

D O: S 2

Doom

W sumie to wszystko. Podsumowując z tego co wymieniłem najważniejsze jest to aby posiadał dobra matryce, dwa dyski jak wspomniałem wyżej. Oraz można było Grać z przyjemnością w Herosów reszta gier jest drugoplanowa. Ważne też żeby nie mulił i chodziło to płynnie.

Wiem że wymagam dużo ale myślę że z wami dam rade coś znaleźć. Oczywiście to będzie prezent.

@edit: Wybaczcie ale pogrubiłem te ważniejsze kwestie.

@Edit2: Dodatkowo mam oko na tego laptopa ale nie mogę znaleźć go z dwoma wewnętrznymi dyskami. Lenovo Legion Y520-15, oczywiście szukałem i znalazłem coś na allegro ale :/ sprzedający w ogóle nie jest pewny.

Allegro Lenovo  . Wiec prosił bym o pomoc lub alternatywę laptopa.

Edytowane przez Okami
Opublikowano (edytowane)

1.) Dwie osoby obu płci wiek 45+

2.) Laptop nie musi posiadać systemu operacyjnego.

3.) Matryca myślę że 15,6" starczy.

4.) Dyski Chciał bym na system zdecydowanie starczy SSD 128 oraz dodatkowo wewnętrzny HDD do około 1 TB.

5.) Maksymalnie chce przeznaczyć 3600 zł

5b.) Nie wiem jak długo będzie używany ale to zakup na lata.

5c.) Chciał bym kupić laptopa rodzicom na święta pod choinkę.

6.) Oczekuje najwyższej wydajności, ponieważ laptop będzie także do grania.

7.) Nie za bardzo się na tym znam, ale najlepsza jakość przy oglądaniu filmów czy graniu. Ale z tego co mi polecano i wybierałem to: Matowy, LED, IPS

8.) Laptop, będzie używany prawdopodobnie tylko w domu. Stać może w rożnych miejscach. stół, biurko, łóżko.

9.) Całą sagę ale dam link tylko do najnowszej. Might & Magic: Heroes VII - Trial by Fire, Sid Meier's Civilization VI oraz Total War: Warhammer II Fajnie było by gdyby te gry chodziły płynnie na wysokich ustawieniach.

Dodatkowo pewnie i take tytuły też się tam przewalą. Ale to na minimalnych jak by poszło to nie ma problemu. Divinity: Original Sin IIDoom 4.

PS. Może nawet i Wiedźmin ale kto tam wie.

Dodatkowo gry przegladarkowe.

10.) Nie za bardzo rozumiem, ale Winamp, jakaś przeglądarka (opera, chrome), CCP i Gimp.

11.) Chyba takowych nie ma.

12.) Ogólnie preferuje Intela procesory oraz grafikę Nvidi, posiadałem pana czerwonego radeona ale to szybko się nagrzewa i głośno chodzi.

13.) Poszukiwałem tego laptopa Lenovo Legion Y520-15 tylko żeby miał 2 wewnętrzne dyski. Oczywiście szperałem i znalazłem coś Lenovo Legion ale sprzedawca jest bardzo niepewny.

14.) Osobiście przykładam wielką wagę do wydajności. Ale zdarza się ze czasem do równowagi.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Ale z tego co mi polecano i wybierałem to: Matowy, LED, IPS

Zdecydowanie, ale poniżej 4-4,5 tyś matryce często mają nierówne podświetlenie - uloty światła. Dobre IPS to okolica 4,5k zdecydowanie i modeli takich jak Acer VN7 (nie dostaniesz teraz żadnego- wyprzedane).

Poszukiwałem tego laptopa Lenovo Legion Y520-15 tylko żeby miał 2 wewnętrzne dyski

Lenovo Legion Y520-15 i5-7300HQ/8GB/256/GTX1050 80WK011APB - nowsza partia

Lenovo Legion Y520-15 i5-7300HQ/8GB/256/GTX1050 80WK00TXPB

Daj spokój, tutaj masz z fabrycznymi dyskami NVMe - Samsung PM961, one kosztują >500zł a 1TB dysk HDD kupisz na OLX za 100zł nawet.

Dlaczego maja NVMe bo nie obsługują starszych typów SATA AHCI więc musieli wsadzić nowe a że to Lenovo to mogli sobie pozwolić na zamówienie dziesiątków tysiecy takich dysków i mieć w super cenie.

Dyski Chciał bym na system zdecydowanie starczy SSD 128 oraz dodatkowo wewnętrzny HDD do około 1 TB

No i robią cię w bambuko wszyscy, które dyski są dokładane w 90%? No własnie SSD.

Dlaczego warto kupować dyski SSD do laptopów samodzielnie

Druga opcja to załatw sobie voucher od HP to dostaniesz zwrot.

GV to taka seria GL po liftingu, nawet nie maja IPS-a.

Edytowane przez FxJ