SzakalGamer Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2017 (edytowane) Witam! Potrzebuję laptopa 17 calowego (15 absolutnie odpadają i nie wchodzą w grę), z mocnym procesorem i7-7700hq, główne zastosowanie to gry, ale nienajnowsze tytuły - nie gram w gry typu Witcher 3, ani w Wiedźmina, interesuje mnie głównie Gta V, CS:GO, oraz Minecraft ze shaderami (wymagają dużo więcej mocy niż minecraft bez nich). Czasami jakieś symulatory czy gry typu nawet The Sims 4. Ogółem zamierzam także streamować z tego laptopa (po to mi taki procesor), także ważne, aby podczas grania nie 'wył' za głośno i nie zagłuszał mojego komentarza ;) Także ważna jest kultura pracy. Wszelkie lenovo i HP odpada, mam złe doświadczenia z tymi firmami jeśli chodzi o serwis itp. Mam również swój dysk SSD na Sata III 240 GB. Laptop dobrze by było, aby był jednak z systemem. Na początku nastawiony byłem na tzw. Acera Aspire 7 z i7-7700hq + Gtx1050Ti. Jednakże, sprzedawca w sklepie doradził mi, abym przemyślał sobie także laptopy firmy MSI.Z tego oto tutaj linku: https://www.x-kom.pl/p.....aspire-7-i7-7700hq-8gb-1000-win10-gtx1050ti.html - kosztuje on 4499 zł. Zauważyłem jednak też, że w Mediamarkt jest też promocja za 4299 zł. Ponoć ma dosyć wydajny system chłodzenia, ale gorszy od takiego MSI GV72 o identycznych parametrach (również 4gb karty graficznej):https://www.x-kom.pl/p.....gv72-i7-7700hq-8gb-1tb-win10x-gtx1050ti.html jest też GP72, ale kompletnie nie wiem czym się one różnią :/https://www.x-kom.pl/p.....gp72-i7-7700hq-8gb-1tb-win10x-gtx1050ti.html W MSI zainteresował mnie również przycisk Coller Boost, którym można sterować wiatrakami, gdy zajdzie taka potrzeba. MSI wydaje mi się ma porządniejszą obudowę i wygodniejszą klawiaturę. Jednak czy warto faktycznie dopłacać do MSI w x-kom prawie że, no pięć stów (gdybym kupił Acera z MediaMarktu), czy naprawdę poczuję komfort pracy? Nie widziałem też niestety nigdzie recenzji tych modeli, ani GV72 , ani GP72 i jaka jest pomiędzy nimi różnica. Ewentualnie jest jeszcze ta sama wersja GV72 lub GP2 BEZ SYSTEMU, jednak mam pytanie - skoro mam na starym laptopie naklejkę z kodem, to czy mogę zainstalować na nowym laptopie Win10 i wpisać ze starego, a potem swojego starego sprzedać bez systemi? Jest to wersja OEM, ponoć można ją przenosić... Wtedy bym znacznie zaoszczędził. Proszę o pomoc... Sam mam już mętlik w głowie. Jeszcze pytanko - czy GV72 ma możliwość zmiany kolorów klawiatury z czerwonego na inny? Z tego co słyszałem jest taka opcja w Dragon Center? Edytowane 25 Listopada 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2017 Zaczął byś od ankiety. Cytuj nie gram w gry typu Witcher 3, ani w Wiedźmina To jest przecież to samo Cytuj Mam również swój dysk SSD na Sata III 240 GB Jaki model? Na pewno nie typu M.2? Cytuj Jest to wersja OEM, ponoć można ją przenosić... Z aktywacją telefoniczną powinno się udać. Cytuj Wtedy bym znacznie zaoszczędził. Nie wszystkie są dostępne bez systemu. Cytuj czy GV72 ma możliwość zmiany kolorów klawiatury z czerwonego na inny? Nie bo to nie jest klawiatura RGB, ma tylko podświetlenie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi