Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1) Student
2) DreamSpark

3) 15" albo 17". Waga nieistotna.
4) HDD + SSD (może być dokupiony samodzielnie) lub jeden większy SSD. Bez DVD. Bardzo mile widziana klapa serwisowa i brak polutowanego RAMu.

5) Około 3000zł +/- 300zł za całość (laptop, ewentualny dysk SSD, plecak, myszka). Mogę rozpatrzyć tańsze laptopy poleasingowe o wydajności takiej samej lub wyższej co nowe laptopy z tej półki cenowej.

5b) 3/4 lata to minimum.

5c) Jeżeli trafi się fajna okazja to jutro (czarny piątek) :D W przeciwnym wypadku chciałbym w końcu podjąć decyzję i kupić w przyszłym tygodniu (bo zasadzam się na laptopa od paru miesięcy).
6) Fajnie gdyby był solidny i nie trzeszczał. Praca na baterii nie jest aż tak istotna jak wydajność, ale nie zupełnie nieistotna.

7) Brak szczególnych preferencji odnośnie matrycy/nie jestem pewny co lepsze.

8) Głównie w domu, czasem uczelnia.
9) Niskie (Dota 2 i Gothic :D) z odchyłem w stronę średnich.

10) Laptop będzie główną jednostka do wszystkiego. Przeglądarka z dużą ilością otwartych kart, Visual Studio, Matlab, Gimp, Excel. Zazwyczaj przeglądanie śmiesznych obrazków i filmików w Internecie, trochę programowanie i praca „biurowa”. Często pracuję na wielu okienkach jednocześnie, dlatego więcej miejsca = lepiej i tu skłaniam się ku 17".

11) Podświetlana klawiatura
12) Nigdy nie miałem laptopa. Z osobistych fanaberii to wolę normalne strzałki (w paru laptopach widziałem strzałki, które były ściśnięte tzn. przyciski góra/dół były wepchane na miejsce jednego guzika i mnie to drażniło). Kolor czarny.
13) Pierwsze co wpadło mi w oko to Acer F5-771G z zestawienia polecanych laptopów. Na pierwszy rzut oka spełnia większość wymagań, ale biorąc pod uwagę dysk SSD i plecak wypada trochę poza planowany budżet.

Druga opcja która mnie zainteresowała to Acer F5-573G. Lepszy procesor, tańszy, ale mniejszy i gorsza grafika. Warto dopłacać? Bardziej skłaniam się chyba ku drugiemu modelowi.

14) -
Chciałbym także zapytać czy laptopy 17 calowe są warte uwagi, czy to może jednak fanaberia i lepiej kupić mniejszy, tańszy laptop i do tego ewentualnie monitor gdyby się okazało, że faktycznie jest taka potrzeba.
Jaki dysk SSD dokupić? Z tego co widzę lista jest całkiem spora i nie wiem co wybrać.
Nie pogardzę również radami odnośnie plecaka i myszki.

Pozdrawiam ^^

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

DreamSpark

Lenovo Legion Y520-15 (80WY0019PB) z i5-7300HQ i fabrycznym dyskiem SSD + dołożony dysk SSD HDD. Obstawiam że (najtańszy) plecak od Lenovo do wyrwania bez problemu.

1000 GB SATA 5400 obr. (w obudowie zewnętrznej)

Tylko nie wiem czy się nie "walnęli" z opisem, jeśli nie to gratis kieszeń USB na dysk 2,5"

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
2 godziny temu, FxJ napisał:

fabrycznym dyskiem SSD + dołożony dysk SSD

A nie HDD i SSD?
Poza tym jestem zielony w kwestii laptopów, a tym bardziej w kwestii montowania do nich dysków więc nie bardzo wiem na czym ten błąd w opisie miałby polegać. Mógłbyś rozwinąć?

Czy są jakieś informacje o jutrzejszych promocjach na czarny piątek? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Bumpuję temat. Nadal się nie zdecydowałem.
Oglądam polecany laptop Lenovo w x-kom i zastanawiam się skąd tyle wersji tego modelu.
https://www.x-kom.pl/p.....legion-y520-15-i5-7300hq-8gb-128-gtx1050.html
https://www.x-kom.pl/p.....legion-y520-15-i5-7300hq-8gb-128-fhd-gtx1050.html
To dokładnie te same laptopy na dwóch różnych stronach?

A tu teoretycznie to samo co wyżej, ale z dołożonym dyskiem 1000GB i w tej samej cenie co te wyżej. Gdzie jest haczyk? Po prostu dają gratis dysk 1 tera w obudowie zewnętrznej?

https://www.x-kom.pl/p.....legion-y520-15-i5-7300hq-8gb-1281000-fhd-gtx1050.html
(Podobna sytuacja w modelach z RX560M gdzie nawet ten z dodatkowym 1000GB jest trochę tańszy 128 + 1000, 128)
Czy to ja jestem jakiś ślepy i czegoś nie widzę?

Czy dopłata ok. 300zł do GTX1050 względem RX560M (obie według x-komu z 4GB pamięci, prawda to? Nie jest to w takim wypadku czasem GTX1050TI? A nie zwykłe 1050?) jest opłacalna? A może jeszcze bardziej opłacalna by była jakaś konfiguracja z MX150?
Widzę, że większość propozycji dotyczących tego laptopa tutaj dotyczy właśnie wersji z RX560M, z czego to wynika?
No i kwota 3500zł to już absolutne maksimum. Skłaniałbym się nawet ku modelom tańszym o ewentualnym lepszym stosunku cena-jakość.

I czy ten Lenovo to najlepszy wybór? Jak ma się sprawa w porównaniu np. z tym MSI:
https://www.x-kom.pl/p.....gv62-i5-7300hq-8gb-1tb-gtx1050.html

Albo tym Acerem:
https://www.x-kom.pl/p.....aspire-7-i5-7300hq-8gb-1000-win10-gtx1050.html

Osobiście kompletnie się nie znam, ale ludzie strasznie psioczą na Lenovo i ich serwis, znajomi raczej mają tendencję odwodzenia mnie od tego wyboru, nie wiem na ile w tym prawdy.

Bardzo przepraszam za takie zawracanie głowy, ale przez tyle możliwości i masę konfiguracji już się w tym wszystkim gubię.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Tak tylko z mojego doświadczenia, co do Lenovo.  W ciągu ostatnich 5 lat kupiłem 4 laptopy Lenovo, dla siebie i dla rodziny. 

1. Mój własny około 5-ciu lat temu, działał bez zarzutu, nie odwiedzał serwisu, padła płyta główna po tych niecałych 5-ciu latach.

2. Kupiony 3 lata temu działa bez zarzutu, nie odwiedził serwisu.

3. Zakupiony 2 lata temu. Po dwóch tygodniach od zakupu miał problemy z płytą główną, odesłany na serwis, wrócił po 2-3 tygodniach i działa do tej pory bez zarzutu.

4. Kupiony w ten weekend. Po kilku sekundach od włączenia wentylator zaczyna "brzęczęć" bez żadnego obciążenia i lekki bleeding w dwóch miejscach na dole ekranu. Odesłany.

Krótko mówiąc, wszystko zależy od tego na jaki model trafisz. Ja na serwis nie liczę, chcę coś na tyle solidnego, żeby przeżyło okres gwarancji, jak przeżyje więcej, to bardzo dobrze, ale przez dwa lata nie chcę sprzętu nigdzie odsyłać. 

PS. Nie wyobrażasz sobie nawet jak bardzo ja zawracam głowę FxJ. Całe szczęście, że ma do nas cierpliwość. 

Edytowane przez Ipori
  • reaction_title_1 1
Opublikowano

zastanawiam się skąd tyle wersji tego modelu

Jedno słowo - Lenovo. Wypuszczają tyle konfiguracji ile sobie wymyślą, Chińczycy więc dadzą radę..

ale z dołożonym dyskiem 1000GB i w tej samej cenie co te wyżej. Gdzie jest haczyk? 

Na dysk HDD trzeba dokupić bracket do zamontowania dysku HDD - jeśli chcesz mieć wewnętrzny.

Nie jest to w takim wypadku czasem GTX1050TI? A nie zwykłe 1050?

"TI" jest o > 35% wydajniejszy

A może jeszcze bardziej opłacalna by była jakaś konfiguracja z MX150?

Ta jest słabsza od 960M nawet. No i laptopy z MX150 mają słabsze chłodzenie zwykle.

Acer Aspire 7 (15" - A715-71G) - puki jest promocja i można go wyrwać z rozszerzoną gwarancją do trzech lata to jest dość sensowna opcja jak dla ciebie - tyle że tak konfiguracja ma tylko 2GB GDDR5.

https://www.purepc.pl/notebooki/test_geforce_gtx_1050_2gb_vs_gtx_1050_4gb_w_laptopach_msi

Ale to już zależy w co chcesz grać, ten MSI z 1050 (4GB) ma już sensowne chłodzenie.

• reaction_title_1 1
Opublikowano

1 godzinę temu, FxJ napisał:

Na dysk HDD trzeba dokupić bracket do zamontowania dysku HDD - jeśli chcesz mieć wewnętrzny.

Jednak chyba nadal to jest najtańsza opcja? Dobrze zrozumiałem, że jedyna różnica w tamtych modelach to gratisowy dysk HDD i nic innego się nie różni?
A ile na taki bracket trzeba wyłożyć? Gdzieś na allegro widziałem jakieś za mniej niż 10zł, ale zgaduję, że to nie o takie chodzi?
A w x-komie jest dosyć duży rozstrzał cenowy. Który miałbym brać i czy w x-komie mogą mi go zamontować? Lenovo nie ma problemów z gwarancją jeżeli będę sam montował dysk?

1 godzinę temu, FxJ napisał:

Jak dobrze widzę, to w tej recenzji stwierdzili, że 2GB to jednak trochę mało, więc skłaniałbym się w strone 4GB.

Zrobię tutaj małe podsumowanie tego, co udało mi się wydedukować do tej pory:

• Jeżeli brać pod uwagę koszty zakupu dodatkowych dysków SSD w Acerze i MSI to Lenovo wygrywa w tej konfiguracji z 128+1000 (o ile jakimś cudem montaż HDD nie okaże się zbyt drogi).
  • Lenovo ma największą baterię
  • Lenovo i MSI mają normalne strzałki i podświetlaną klawiaturę
  • Acer ma w zamian tego Windowsa, który nie jest mi potrzebny
  • Acer ma grafikę z 2GB
  • Lenovo ma najlepszą matrycę (bo jako jedyny ma IPS?)
  • Nie wiem jak z jakością wykonania i kulturą pracy, ale z tego co obiło mi się o uszy to chyba Acer wygrywa

Właściwie na papierze to chyba Lenovo wygrywa pod niemal każdym względem i pewnie bym go brał od razu gdyby nie to, że mi nagadali złych rzeczy na Lenovo.

Opublikowano

https://abcdeal.pl/p147,ramka-dysku-twardego-2-5-lenovo-legion-y520.html

Taki jest potrzebny - do znalezienia na chińskich stronach.

Lenovo nie ma problemów z gwarancją jeżeli będę sam montował dysk?

Bez problemu, ale jak chcesz się upewnić napisz na ich FanPage na FB.

Lenovo ma najlepszą matrycę (bo jako jedyny ma IPS?)

IPS ale dosyć fatalny, za to MSI ma dobrą matrycę TN.

w tej konfiguracji z 128+1000

Jak już brać to tylko z dyskiem 256GB

• reaction_title_1 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, FxJ napisał:

Jak już brać to tylko z dyskiem 256GB

Wtedy byłby to wybór między GTX1050 + 128GB lub RX560M + 256GB.
Nie byłoby najbardziej opłacalną opcją na SSD postawić tylko system? Chyba to w przypadku systemu widać największą różnicę i daje to najlepsze efekty? Raczej system zmieściłby się na dysku 128GB + zapas który zachowa żywotność dysku?

A może właśnie lepszą opcją byłoby wzięcie gorszej grafiki i lepszych dysków?  Tzn. RX560 + 256GB
https://www.x-kom.pl/p.....legion-y520-15-i5-7300hq-8gb-256-fhd-rx560.html
I do tego dokupić dysk 500GB (więcej w sumie nie potrzebuję) na 7200 obr./min.?
(ewentualnie opcja RX560 + 256GB + 1000GB bo możliwe, że wyjdzie taniej niż dokupowanie dysku HDD)

Nie wiem na ile takie dyski przyśpieszyłyby normalną pracę. Nie gram dużo więc w sumie pasowałoby mi poświęcenie grafiki dla większej wydajności przy normalnej pracy. Nie widzę też na tym forum listy z dyskami HDD - jaki dysk w takim wypadku miałbym wybrać?

Wydaje mi się też, że zakup laptopa wraz z SSD i dokupieniem HDD oraz elementów montażowych jest tańszą opcją w tym modelu z racji montowania dobrego SSD. Mam rację?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

zapas który zachowa żywotność dysku?

O żywotność to ty sie nie martw, musi trochę zostać tak z 15GB dla systemu (operacje na plikach i aktualizacje) i przeglądarek :wink:

To już jak wolisz, wszystko zależy od tego jak zarządzasz plikami i ile ich będziesz trzymać na systemowym.

• reaction_title_1 1
Opublikowano (edytowane)

Ship your items to a single U.S. address in one of the 50 states.

FREE Shipping też obejmuje jedynie jeśli jesteś na terenie USA.

Edytowane przez FxJ
  • reaction_title_1 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Znalazłem też taką ofertę na Lenovo Legion Y520 (80WK011BPB)

I prawdopodobnie na nią się zdecyduje bo jest zdecydowanie tańsza niż te z x-komu.

Do tego jakiś dysk SSD, tylko nie bardzo wiem czy brać do tego legiona PCIe 2x czy 4x. Tam na stronie są jakieś do wyboru, mógłbym też kupić gdzieś osobno, ale jaki?

Edytowane przez FxJ