Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Laptop?  

1. 1. Który wybrać? (uzasadnij odp. w komentarzu)

• Acer
      0
    • MSI
      0
    • Asus
      0
    • inny (jaki?)
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam! Jako, że mój kanał na YT się rozwija, trochę już zarobiłem też na nim, a widzowie zaczynają oczekiwać coraz lepszej jakości filmików, postanowiłem kupić nowy sprzęt.

Musi to być laptop, stacjonarka nie wchodzi w grę. Według poradnika z tego działu, myślę, że mam wymagania w przedziale średnie/duże jeśli chodzi o gry - Minecraft, ale ze Shaderkami w ultra, The Sims 4 także w ultra, pogrywam także w najnowszy farming simulator, czasami simcity i tym podobne gierki. 

- Zależy mi bardzo, aby w/w gierki chodziły płynnie, tak, aby móc nagrywać z nich filmiki w jakości 1080p60fps (jednocześnie lapik będzie on służył do renderowania ich oczywiście).

- Bardzo istotne, aby uciągnął streaming (streamuję OBS'em) m.in. Minecrafta z shaderami w minimum jakości 720p60fps, oraz sporadycznie innych gierek z w/w listy, chociaż fajnie by było jakby obsłużył 1080p60fps. Nie wiem jednak, czy taki laptop wystarczy, chociaż wydaje mi się, że powinien ;)

- matryca 17 cali, koniecznie

- jeżeli chodzi o specyfikację, podejrzewam, że i7-7700hq będzie ok, oraz do tego gtx1050ti, nie wiem co Wy o tym sądzicie

- ramu 8 gb, bo 8 gb mam jeszcze ze starego sprzętu, mogę dołożyć w razie czego, SSD też mam swój, także wystarczy mi HDD

- Windowsa również posiadam oryginalnego, więc system to nie konieczność, choć jak będzie i nie zawyży zbytnio ceny, to też nie będzie źle.

- moje typy to, w cenie 4600 zł to:

a) numer jeden: https://www.x-kom.pl/p.....acer-aspire-7-i7-7700hq-8gb-1000-win10-gtx1050ti.html , ten jest w promocji za 4300 w media, ale tylko do 23go więc mam mało czasu na zdecydowanie się, dlatego proszę o pomoc :( 

b) https://www.x-kom.pl/p.....msi-gv72-i7-7700hq-8gb-1tb-gtx1050ti.html - MSI , też ciekawy, wygląd bardziej chyba "gamingowy" niż Acerek wyżej, jednak podobno ma gorszy układ chłodzenia, buczy jak odkurzacz i występuje throttling. Z drugiej jednak strony, Acer ma wątpliwą, smukłą obudowę, nie wiem czy zmieściło się tam jakieś porządniejsze chłodzenie... 

c) jest też taki Asus: https://www.x-kom.pl/p.....asus-rog-strix-gl753ve-i7-7700-8gb-1tb-dvd-1050ti.html , jednak już wychodzi sporo poza budżet - w porównaniu z Acerem, to dodatkowe 4 stówki... A tego laptopa nie słyszałem, aby ktoś sobie chwalił, już chyba prędzej MSI?

Doradźcie proszę, który z wyżej wymienionych będzie najbardziej odpowiedni dla mnie. Jakie są pomiędzy nimi różnice, który ma lepszy układ chłodzenia itd - ważne, aby podczas streama wentylatory nie zagłuszały audio.

Ps. Jak myślicie, czy warto brać tego Acera teraz za 4300, czy poczekać do piątku, na black friday i wtedy może będzie jakaś niespodziewana promocja? Albo jeszcze przed świętami? Jak nie, to powiedzcie prosze co na chwilę dzisiejszą będzie dobre...

Dziękuję.

Edytowane przez FxJ