Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ankieta

1) Dla dorosłej osoby prywatnej
2) Z windowsem
3) 15,6”
4) Najlepiej SSD + HDD (mam pytanie odnośnie dysku SSD z linii montażowej sklepu – zauważyłam, że w takich przypadkach nie dopisują, że obowiązuje dalej gwarancja producenta, co jest zazwyczaj dopisane przy laptopach z samym HDD. Tracę ją kupując takiego laptopa?)
5) +/– 4000 zł.

5b) Chcę zastąpić laptopa – lenovo z50–70

5c) Zamierzam kupić na dniach
6) Bateria bez znaczenia
7) Na pewno matowa matryca albo przynajmniej komfortowa do użytkowania (nie będzie używany na zewnątrz) i dobra jasność ekranu
8) Używany w : Dom, łóżko
9) Gry (niekoniecznie wysokie detale)

■ niskie wymagania: typu Minecraft, Civilization 

■ średnie wymagania: starsze gry, The Sims 4, Cities Skylines

■ duże wymagania: GTA 5, Battlefield 4

■ największe wymagania: Assassin’s Creed Unity, Wiedźmin 3

10) Programy

11) Wymagania specjalne: HDMI koniecznie, przyzwoity dźwięk
12) Osobiste preferencje: Boję się lenovo, chociaż obecny nie wymagał serwisowania.
13) Rozważam takie opcje:

* Omen https://www.x-kom.pl/p.....omen-i5-7300hq-16gb-1tb120ssd-win10-gtx1050.html
* Acer Aspire 7  https://www.x-kom.pl/p.....aspire-7-i5-7300hq-8gb-1201000-win10-gtx1050ti.html Mocniejsza grafika 
* Dell Inspiron 7567 https://www.x-kom.pl/p.....inspiron-7567-i5-7300hq-8g-1201000-win10-gtx1050.html

14)  Zależy mi aby laptop pracował w miarę cicho przy jednocześnie komfortowych temperaturach przynajmniej przy mniej wymagających grach (jestem w stanie zakupić podstawkę chłodzącą do bardziej wymagających tytułów)
Z tych trzech laptopów odpowiada mi również stonowany wygląd.

Będę wdzięczna za pomoc, pozdrawiam 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

mam pytanie odnośnie dysku SSD z linii montażowej sklepu – zauważyłam, że w takich przypadkach nie dopisują, że obowiązuje dalej gwarancja producenta

Gwarancji na pewno nie stracisz ale czy warto kupować z dokładanymi dyskami, zwykle nie - dlaczego warto kupować dyski SSD do laptopów samodzielnie

Najlepiej SSD + HDD

[4000] Laptop do gier

Jak do gier zainwestuj w mocniejsza grafikę, dysk w każdej chwili możesz dokupić i zamontować. Tym bardziej że na NVMe to nie masz szans w dokładanych.

Acer Helios 300 i5-7300HQ/8G/1000/Win10 GTX1050Ti + grać najnowszy bios i zrobić undervolting procesora i grafiki by mieć jak najlepszą kulturę pracy 

5c) Zamierzam kupić na dniach

Jeśli jednak co się nie uda i będziesz musiał przełożyć o kilka tygodnie dan znać bo pojawia się nowe Asusy jeszcze.

Jeśli chcesz to mozesz postarać się o voucher od HP. A co do Inspiron 7567 dobry model ale ma fatalną matrycę i wiele osób wymienia ją na IPS (ok 250-300zł) ale bardzo łatwo ja wymieni.

Opublikowano

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, wykorzystam radę przy wyborze na pewno. Masz rację, może faktycznie wstrzymam się chwilę, bo lada moment Black friday, może ceny pójdą w dół i pojawią się jakieś nowości. Kusi mnie ten dell bądź omen z voucherem chociaż z gorsza grafika...

Jeszcze wrócę do tego tematu gdy tylko jakaś nowa ciekawa oferta mi się nasunie, ale nadal chętnie przyjmę rady :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Po długich przemyśleniach i analizie temperatury i głośności przymierzam się, aby kupić jutro Acera vx5-591g. 
https://www.x-kom.pl/p.....acer-vx5-591g-i7-7700hq-16gb-1000-win10-gtx1050ti.html

Tylko w tym modelu nie ma dysku ssd. Idąc za Waszym radami chciałabym jutro przy okazji czarnego piątku dokupić lepszy ssd. Problem polega na tym, że przejrzałam rankingi, które mi podesłaliście ale nadal nie wiem jaki ssd powinnam dokupić do tego laptopa (jakieś wymiary?)

byłabym wdzięczna za jakiś konkretny link do porządnego ssd (120 256?) który na pewno będzie pasował 

Edytowane przez FxJ
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jeżeli ktoś obserwował ten wątek, bo szukał podobnego laptopa... Podsumowanie:

Wybór padł na Acer VX5-591g 1050ti.. Laptop naprawdę spełnia wszystkie wymagania. Cichy (w porównaniu do innych duża różnica) i przy tym i tak jest zupełnie zimny przy słabszych tytułach, a przy mocniejszych nie ma problemu z trzymaniem go na kolanach. Wydajność bardzo dobra.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.