Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Jako że nie mogę kupić sobie stacjonarnego komputer, bo po prostu nie mam miejsca no i prowadzę dość koczowniczy tryb życia ostatnio, postanowiłem kupić sobie dobrego laptopa :)  Lubię sobie pograć w gry, obecnie nie mogę bo nie mam do tego sprzętu, ale ogólnie najwięcej czasu zjada mi internet do tego seriale i filmy, programów żadnych w sumie nie używam do muzyki/montowania itp. Mam straszny dylemat, chcę kupić go przez allegro bo teraz są te raty 0%...Ale mam kilka dylematów, np. GTX1050 czy 1050ti, a może 1050 ale zamiast 8GB wziąć 16GB..są tam różne opcje, z SSD rezygnuje, nie jest mi potrzebne. Mam tez mysli by olać tak drogi sprzęt i kupić coś za 2k, co by się świetnie sprawdziło do internetu i filmów, a gry olać trudno. 

Model nad którym myślę najbardziej to MSI GV62(w tych rożnych konfiguracjach).

Pozdro mirkoczat 

Opublikowano

1) dla mnie lvl 26 
2) bez systemu, bo dołączany jest Win10 a mi on nie potrzebny, no chyba że za totalną darmoszkę 
3) 15,6” / 17,3” 
4) bez SSD
5) w okolicach 3,5, ogólnie najlepiej jak najtaniej 
5b) kilka lat aż padnie
5c) najlepiej od razu 
6) nie jest wazna 
7) 1920, matowa 
8) dom
9) najnowsze tytuły, mogą byc na średnich/niskich detalach ważne by w miarę komfortowo się grało 
10) winamp, google chrome, VLC
11) w sumie to żadnych, ważne by można było korzystać z WIFI na full możliwości, bo obecnie mam super internet a laptop dziadowy 
12) asus k50ij
13) MSI GV62
14)

Opublikowano

bo dołączany jest Win10

A inne nie są praktycznie wspierane, więc skończy się na tym że zainstalujesz windows 10.4 (Fall Creators Update - Second Creators Update 2017)

ważne by można było korzystać z WIFI na full możliwości

A masz router Dual Band?

najnowsze tytuły....miarę komfortowo się grało 

Zakładam że chodzi ci o GV62 7RD (GTX 1050)?

Lenovo Y520-15 i5-7300HQ/8GB/256 FHD GTX1050 (80WK011APB) z 4GB GDDR5 i dobrym chłodzeniem, fabryczny dyski SSD (M.2) PCIE NVMe od Samsunga. Jest też tańsza wersja z SSD + wolny slot na dysk HDD za 3399zł ale jest mało opłacalny.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, FxJ napisał:

A inne nie są praktycznie wspierane, więc skończy się na tym że zainstalujesz windows 10.4 (Fall Creators Update - Second Creators Update 2017)

Tyle lat nie korzystam z ich wsparcia, że mi to obojętne.

A masz router Dual Band?

Nie, chodzi o to że jadę na 802.11n  a to wiąże się z ograniczeniami.

Zakładam że chodzi ci o GV62 7RD (GTX 1050)?

Lenovo Y520-15 i5-7300HQ/8GB/256 FHD GTX1050 (80WK011APB) z 4GB GDDR5 i dobrym chłodzeniem, fabryczny dyski SSD (M.2) PCIE NVMe od Samsunga. Jest też tańsza wersja z SSD + wolny slot na dysk HDD za 3399zł ale jest mało opłacalny.

tak jak pisałem, nie chcę SSD. 

Jako niedzielny gracz, odczuję różnicę między 1050 a 1050ti?? Wiem że to różnicy 10 klatek ma większości tytułów, ale czy jest odczuwalne?  

I pytanko, nie wiem czemu ale jakoś nastawiłem się na MSI, podoba mi się design, ale nie wiem czy to sprawdzona firma, jeszcze nie wiedziałem nikogo z laptopem od nich.  Bardzo duzo jest w podobnych cenach Lenovo, co lepsze? Bo o Aserach słyszałem dość negatywne opinie więc nawet nie rozważam. 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

W sporej większości będziesz mieć problem z brakiem sterowników.

tak jak pisałem, nie chcę SSD. 

Możesz rozwinąć? Bo ten model obsługuje tylko NVMe (M.2) więc producent montuje do nich naprwdę dobre Samsungi PM961.

Wiem że to różnicy 10 klatek ma większości tytułów, ale czy jest odczuwalne?  

Grając w FullHD na wysokich w Wiedźmina np. na 1050 byś miał mniej niż 40FPS a na 1050-Ti już ok 47FPS różnica miedzy nimi to ok 35%.

I pytanko, nie wiem czemu ale jakoś nastawiłem się na MSI, podoba mi się design, ale nie wiem czy to sprawdzona firma

Liczy się seria i model a nie marka, najtańsze laptop (licząc tylko t z i3U) kupisz za 1600zł a najdroższe za 20 tyś. wszystkie poniżej 4 tyś zł (1000 USD) są budżetowymi laptopami nie wliczając modeli biznesowych bez grafiki dedykowanej.

Bardzo duzo jest w podobnych cenach Lenovo

Bierz ten z fabrycznym SSD bo NVMe są ostro drogie.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tamagotchi napisał:

W sporej większości będziesz mieć problem z brakiem sterowników.

do MSI?

Możesz rozwinąć? Bo ten model obsługuje tylko NVMe (M.2) więc producent montuje do nich naprwdę dobre Samsungi PM961.

No nie potrzebuje SSD, tzn wole 1TB HDD.

Grając w FullHD na wysokich w Wiedźmina np. na 1050 byś miał mniej niż 40FPS a na 1050-Ti już ok 47FPS różnica miedzy nimi to ok 35%.

Liczy się seria i model a nie marka, najtańsze laptop (licząc tylko t z i3U) kupisz za 1600zł a najdroższe za 20 tyś. wszystkie poniżej 4 tyś zł (1000 USD) są budżetowymi laptopami nie wliczając modeli biznesowych bez grafiki dedykowanej.

Bierz ten z fabrycznym SSD bo NVMe są ostro drogie.

Widzę panowie że mocno namawiacie mnie na Lenovo. 

MSI GV62 vs. DELL Inspiron 15 7567 vs. Acer Aspire 7 vs. Lenovo Legion Y520 (tylko że ten od osoby prywatnej więc się lekko cykam).

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

do MSI?

Od wszystkie producentów, Windows 7 i 8.1 są od dawna martwymi systemami.

https://www.msi.com/Laptop/support/GV62-7RE#down-driver&Win10 64

No nie potrzebuje SSD...

Ja mam nadzieję że będziesz instalował SSD na system! Posiadanie SSD to wręcz wymóg aktualnie.

tzn wole 1TB HDD.

Przecież nie musisz się go pozbywać, laptopy mają slot M.2 na dyski SSD!

Gwarancja12 Miesięcy / Możliowść Przedłużenia

PochodzenieDell Outlet

Takich nie kupuje, 7567 mają fatalną matrycę TN (chyba że za 300zł wymienisz samemu na IPS), lepiej dołożyć do 7577 które maja już IPS.

Widzę panowie że mocno namawiacie mnie na Lenovo. 

Jeśli bez systemu a z fabrycznym dyskiem SSD to tak zdecydowanie.

GV to jest niska seria MSI.

Acer Aspire 7 i5-7300HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050Ti - 15" (A715-71G)

Acer Aspire 7 i5-7300HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050Ti - 17" (A717-71G)

Równie dobrze możesz kupić tego Aspire, ma dobrą wentylację od spodu pod podkładkę chłodzącą.