Tengo Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2017 (edytowane) Witajcie, Będę Wam bardzo wdzięczny za pomoc w wyborze laptopa. Podaję poniżej kryteria: 1. Chciałbym się zamknąć do 6.500 zł, ale to bardziej ze względów zdroworozsądkowych niż finansowych. Nie chcę też koniecznie wydawać takiej kwoty, bo jeżeli będzie dobry laptop za 3.700 zł (a taki polecali mi np. w x-kom), to też biorę i będę zadowolony. Generalnie nie czuję potrzeby wydania dużo kasy na laptopa, ale mogę to zrobić jeśli warto to zrobić przy moich oczekiwaniach. 2. Zakup na firmę. 3. Ekran 15,6''. Im lżejszy tym lepiej, ale nie jest to mega priorytet. Fajnie byłoby zejść do 2kg z baterią. 5. Nie mam preferencji co do marki, ale słyszałem, że Dell robi dobre laptopy biznesowe. 6. Laptop przede wszystkim ma służyć do pracy biurowej - często pracuję w Excelu na kilku (czasem kilkunastu - kilkudziesięciu) plikach jednocześnie. Czasem są to spore pliki - ponad 100 mb ale wtedy jest ich raczej tylko kilka. Korzystam dużo z Outlooka a mój plik poczty ma 30 gb. Obecny laptop przymula mocno (ma już 7 lat) przy odpalaniu i korzystaniu z Outlooka. Oprócz tego standardowe kwestie: Internet (czasem wiele zakładek na raz), Youtube etc.. Nie gram w gry i nie zajmuję się obróbką grafiki. Laptop będzie też służył do przechowywania i oglądania zdjęć i filmów rodzinnych. 7. Najbardziej zależy mi na dwóch kwestiach: żeby laptop był cichy i chłodny oraz żeby był wydajny i nie zamulał przy w/w zadaniach. Oprócz tego koniecznie żeby miał matowy ekran i jeden dysk SSD i drugi HDD (1 tera na przykład). Fajnie by było jakby miał czytnik linii papilarnych i był lekki żebym go mógł brać do domu. Ale najważniejsze są komfort pracy (cichy i chłodny) i wydajność przy pracy jaką wykonuję. Nie zależy mi bardzo na długim czasie pracy na baterii, bo i tak zazwyczaj pracuję w biurze, ale oczywiście jeżeli czas byłby długi to jest to na plus. Nie potrzebuję ekranu dotykowego. Wygląd laptopa jest dla mnie też ważny. Chciałbym żeby był elegancki i nie było na nim widocznych odcisków palców (na czarnym dell vosro w x-kom od razu było widać odciski). Czarno-czerwone laptopy gamingowe raczej odpadają ze względu na swój zbyt "hardkorowy" wygląd. 12. Preferuję laptopa z systemem Windows 10. 15. Laptopa chcę kupić w ciągu najbliższych 2-3 tygodni. 16. Laptopa chciałbym używać przez co najmniej najbliższe 4-7 lat. 17. Jeden dysk SSD np 256 GB i drugi HDD 1 GB. 18. Nie potrzebuję napędu DVD/CD. W tym momencie jestem najbliżej wyboru https://www.x-kom.pl/p.....vostro-5568-i7-7500-16g-2561000-10pro-940mx-fhd.html co uważacie o tym modelu jeżeli chodzi o kulturę pracy i wydajność pod moje potrzeby ? Dzięki za Wasze odpowiedzi i rekomendacje. Edytowane 21 Października 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2017 To na pewno nie jest nasza ankieta. Cytuj Laptopa chciałbym używać przez co najmniej najbliższe 4-7 lat. Inwestował bym więc w laptop z procesorem HQ (wysoko wydajny, pałno napięciowy) tak by miał cztery rdzenie, powoli pojawiają się modele z procesorami i5-8250U (pierwszy z czterema rdzeniami U - niskonapięciowy) ale jeszcze nie ma żadnego z biznesowych. MSI PE62 i7-7700HQ/16GB/1TB/Win10 GTX1050 (seria Prestige) + dołożyć dobry dysk SSD M.2 (128-512GB) z 3/5 letnią gwarancją Dell Latitude 5580 i5-7440H/8GB/256/10Pro FHD Dell Latitude 5580 i5-7440H/16GB/256/10Pro FHD Wszystkich punktów nie da się za bardzo spełnić w biznesowych ale do pracy będzie wystarczający nawet "Thinkpad L" plus dysk zewnętrzny na USB. Lenovo ThinkPad L570 i5-7200U/16GB/256SSD/Win10X FHD - patrz na układ klawiatury Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi