Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

Chcę kupić nowego laptopa. Aktualnie mam model Acer Aspire 5755G kupiony prawie 10 lat temu, ale trochę w nim pozmieniałem od tego czasu. Zmiany: SSD Crucial, 8GB RAM i w porównaniu z oryginałem dało to mega dużo, szczególnie SSD. Dokładna specyfikacja wersji sklepowej https://www.91mobiles.com/acer-5755g-core-i3-2nd-gen-4-gb-500-gb-windows-7-laptop-price-in-india-61618 Jedyne co padło to bateria, poza tym nic. Działa bardzo dobrze na 7 i jestem zadowolony, ale po prostu chcę czegoś nowego, bardziej zgodnego z aktualnymi technologiami. 

Wymagania:
- możliwość bezprzewodowego przekazywania obrazu i dźwięku (Miracast?). Wiem, że to działa tylko na 10, ale na 5755G mam problemy z działaniem Win10 + chcę się po prostu pozbyć całkowicie HDMI przez całe mieszkanie. Jak będzie trzeba, to dokupie Microsoft Wireless Adapter
- wielkość RAM może być 4GB albo 8GB - jeżeli 4, to sobie dołoże kość (mam DDR3)
- grafika nie jest bardzo istotna, bo gram dosłownie kilka razy w roku i to w gry pokroju Mafia 2, COD Modern Warfare, Wolfenstein Old Blood, które na Acerze chodzą bez problemu, więc może nawet zintegrowana wystarczy?
- dysk może być zwykły HDD, bo sobie zamienie na starego SSD (roducenci pozwalają wymienić dysk bez utraty gwarancji?) Lub wersja z SSD 128GB
- system musi być już przynajmniej 10, ale nie musi go być w zestawie, bo mam oryginaly czysty z Dreamspark 64bit, z którego nie korzystam aktualnie
- karta sieciowa z obsługą 5 GHz (niekoniecznie, ale dobrze by było)
- przynajmniej 15,6 ekran (najlepiej full HD)
- procesor lepszy niż Core i3 2nd Gen 2.2 Ghz, którego mam teraz (możliwe, że aktualne i3 są o niebo szybsze niż kiedyś)
- nie musi być ekranu dotykowego
- Bluetooth, WiFi, czytnik kart, HDMI, USB 3
- koniecznie matowa matryca

Budżet około 2000-2500 zł. Pomożecie? ;)

Np. takie cuś https://www.x-kom.pl/p/358608-notebook-laptop-156-lenovo-v310-15-i3-7100u-8gb-128-dvd-rw-fhd.html#specification ?

Opublikowano

możliwość bezprzewodowego przekazywania obrazu i dźwięku

Jak chcesz oglądać pliki MKV to zgraj je na dysk i podłącz do TV. Bezprzewodowo zbyt duża strata na jakości.

dołoże kość (mam DDR3)

Tylko z DDR4 są od dawna

producenci pozwalają wymienić dysk bez utraty gwarancji?

W większości tak

możliwe, że aktualne i3 są o niebo szybsze niż kiedyś

Nowe zawarte instrukcje powodują że bez problemu integra odpala filmy 4K z użyciem procka minimalnym.

Budżet około 2000-2500 zł. Pomożecie? ;)

Acer Aspire 5 i3-7100U/8G/500/Win10 GT940MX FHD (tylko z systemem dostępne) + dołożyć dysk SSD w wolnym slocie M.2 np. SU800 128GB.

PS to nie jest ankieta obowiązująca w tym dziale.

Opublikowano (edytowane)

Nigdzie nie wspominałem o .mkv i nie mam takiego zamiaru. Chcę tylko sklonować obraz pulpitu bezprzewodowo do TV (zdjęcia, youtube, muzyka). Mam świadomość tego, że mogą być opóźnienia dźwięku i obrazu, ale na pewno niewielkie.

Mała zmiana. Budżet wzrósł do 3000. Chcę mięc koniecznie: matową martyce, i5, 128 SSD oraz 8GB DDR4

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, FxJ napisał:

A ten twój telewizor co obsługuje?

Dlaczego warto kupować dyski SSD do laptopów samodzielnie

Oj nie chcesz, ale było zacząć od ankiety.

Miracast, WiFi, DLNA

Chce, wiem co pisze. Mogę przełożyć dysk 128GB z aktualnego lapka do nowego. Nie napisałem, że nowy musi mieć SSD od razu.

Ankieta:

1. Male, dorosły 30, osoba prywatna, gotówka
2. Może być, ale nie musi, bo i tak zainstaluje swoją 10 64bit z Dreamsparka żeby mieć bez syfu producenta. Jeżeli cena ma być niższa, to bez systemu.
3. 15,6/17,3 lub w ostateczności 14.x w przypadku ultrabooka. Waga mało isotna, mniej niż 2kg będzie na +
4. Biorąc pod uwagę Twój temat o kupowaniu lapka już z dyskiem SSD, to chcę kupić jednak z HDD i zamienię sobie na swojego SSD, którego mam teraz w lapku (2,5"). Napęd DVD nie jest koniecznością. Jeżeli uda się znaleźć model bez to lepiej, bo wtedy obudowa jest ciensza (z plyt korzystam raz na 100 lat, więc kupi się zewnętrzny).
5. Absolutny max to 3500, a minimum 2500, bo za mniej raczje nie znajde tego co bym chcial miec. Chyba, że się myle. Mogę zrezygnować z napędu DVD, dysku SSD i systemu. Tylko nowe. Bez zestawu - nie potrzebuje plecaka/torby, myszki ani softu.
5b. Przynajmniej kilka lat. Aktualnego Acera 5755G mam prawie 10 lat i bez problemu mógłbym jeszcze korzystać, więc jak kupuję to już na długo. Będzie to jedyny lapek w domu (aktualny pojdzie na sprzedaż).
5c. Nie mam ciśnienia, nie musi być na wczoraj, ale w przeciągu tygodnia chciałbym kupic.
6. Długość działania na baterii jest najmniej istotna. Wybierając między wyglądem, a wydajnością wybieram wydajność. Jeśli byłaby szczotkowana aluminiowa obudowa to byłoby pięknie, ale może być też po prostu dobrej jakości plastik (tak jak mam teraz w 5755G)
7. Tylko FullHD matowa, HDMI/WiDi
8. dom
9. Gram 3 razy w roku w gry pokroju Mafia II, Wolfenstein Old Blood, COD Modern Warfare, więc dobra integra wystarczy w zupełności
10. Brak wyspecjalizowanego softu. Standardowo biurowe aplikacje. Najbardziej "obciążającym" jest Photoshop CS2.
11. matowa matryca, BRAK podświetlanej klawiatury (nie chce choinki walącej po oczach w nocy, trafię bez problemu w klawisze), byłoby miło gdyby karta sieciowa działała w 5 GHz, USB 3.x, czytnik kart pamięci, HDMI, wydzielona klawiatura numeryczna, dobrej jakości audio (np. SonicMaster), 
12. Najchętniej Acer, bo mam aktualnie i jestem bardzo zadowolony. Podobno krąża różne opinie o Lenovo a propos wsparcia w razie problemów. Kolor biały, złoty/brązowy, ale to nie jest mus, bo i tak większość jest czarna.
13. ---
14. ---

Edytowane przez caamel
Opublikowano (edytowane)

14.x w przypadku ultrabooka

Ultrabooki najtańsze są od 3000zł z procesorami U i 8GB RAM.

zamienię sobie na swojego SSD

Lepiej podmień swój dysk na dysk M.2 tak zatrzymasz sobie HDD.

Wybierając między wyglądem, a wydajnością wybieram wydajność.

Więc najlepiej procesory "HQ" czterordzeniowe

Dell Vostro 5568 (model klasy biznesowej - info)

MSI GL62 7QF - dobre chłodzenie

MSI PL62 7RC - info (słabsze chłodzenie tylko jeden wentylator)

MSI GP62 7RD - b. dobre chłodzenie

Z trochę droższych

Acer Aspire 7 (dostępne tylk oz systemem)

ASUS VivoBook Pro 15 N580VD

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Nie potrzebuje aż takiej wydajności, a juz na pewno nie pod kątem gier. Skupmy się na U. Wybierając między wyglądem, a wydajnością wybieram wydajność, ale to nie oznacza, że wydajność ponad wszystko, nie będę przepłacał.

14 godzin temu, FxJ napisał:

Lepiej podmień swój dysk na dysk M.2 tak zatrzymasz sobie HDD.

Poczytałem trochę o SSD M.2 i jeżeli faktycznie jest to taki skok wydajności jak pomiędzy HDD, a SSD, to chcę SSD M.2. Tylko teraz jak to zrobić? Kupić taniej lapka z możliwością montażu M.2 i dokupić nowy dysk M.2 czy już gotowca z wbudowanym M.2? Bo rozumiem, że nie ma możliwości montażu dysku SSD w kieszeni SSD M.2?

Opublikowano

nie ma możliwości montażu dysku SSD w kieszeni SSD M.2?

Nie ma czegoś takiego - jest slot M.2, dyski PCIe NVMe (na złączu M.2) pracują tylko z procesorami HQ, z procesorami U tylko typu SATA AHCI (na złączu M.2)

nie będę przepłacał

Przepłaciłbyś kupując z grafiką GTX 1060 za 5000zł ale nie inwestując w jakość. Może tak najtańszy zeszłoroczny MacBook Air kosztuje 1000USD (ok 3600zł) czyli tyle ile powinien kosztować laptopa. Żaden posiadacz nie powie że przepłacił bo inwestował w jakość.

Serie biznesowe laptopów - te są o podwyższonej trwałości, zwykle z gwarancja trzy letnia i oddzielnym serwisem. Tych serii nie spotkasz w marketach!

Dell Vostro 5568 i5-7200U/8GB/1000 FHD (16GB RAM) + Samsung 850 EVO 250GB

Wziąć podstawową wersję (trzy letnia gwarancja) + dołożyć dobry dysk SSD Samsunga (5 lat gwarancji).

Dell Vostro 5568 i5-7200U/8GB/256 FHD

Dell Vostro 5568 i5-7200U/16GB/256 FHD

Lub w konfiguracji z fabrycznym SSD w slocie M.2 i z wolnym slotem na SATA 2,5" (na drugi dysk HDD lub SSD).

• 3 tygodnie później...