Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A wystarczy ci ok 80GB przestrzeni dyskowej? Po instalacji wszystkich sterowników, programów i aktualizacji. Jest jeszcze Vostro 5568 już ze slotem M.2 na dodatkowy dysk SSD.

Czy potraficie wskazać coś lepszego w takiej cenie? :)

Dla mnie każdy z matrycą FullHD w tej cenie byłby lepszy.

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Tamagotchi napisał:

A wystarczy ci ok 80GB przestrzeni dyskowej? 

Raczej wystarczy. Nie instaluję żadnych gier (a jeżeli już to pewnie poszłoby Age of Empires II albo Transport Tycoon), nie kolekcjonuję filmów ani muzyki. Z programów większych używam Office'a i GIMPa. Powinno być ok.

Tylko właśnie ta matryca zaczęła mnie martwić. 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

1. Mężczyzna. Lvl 30. Laptop do pracy (czasami obsługuję wiele programów jednocześnie)

2. Windows to bardzo duży plus ale nie jest niezbędny.

3.     15,6”, waga nieważna

4.     Dysk SSD raczej, nawet niewielki. Może być bez nagrywarki. 

5.     Cena do 2,5k. Tylko nowe. Może być w zestawie.  

5b.   To będzie jedyny mój komputer.

5c.   Zakup na dniach. W tej chwili korzystam z pożyczonego sprzętu. 

6.     Jeżeli idzie o jakość to chciałbym znaleźć złoty środek. To nie musi być czołg, ale też nie chcę tandety ze skrzypiącym plastikiem. Bateria od 4h w górę. 

7.     Tutaj nie wiem. Wydawało mi się ze HD wystarczy, ale czytałem już na forum, że lepiej dopłacić do FullHD. Matryca matowa raczej. 

8.     Gdzie będzie on używany - głównie biuro, dom biurko - łóżko. Może sporo ze mną jeździć, ale tylko po Polsce.

9.     Gry - sporadycznie, prawie nigdy. Raz na kilka lat najdzie mnie ochota na gry z kategorii średnich wymagań.

10.     Programy - głównie pakiety biurowe, GIMP, Inkscape, słoniki języków obcych, przeglądarki (praca na rozszerzonym ekranie). Czasami włączam mecz tenisa na ipli na grugim ekranie, a pracuję na głównym. 

11.     Wymagania specjalne: raczej nic wykraczającego poza obecny standard: HDMI, USB 3.0, przydatne byłoby też gniazdo pod VGA (ale to mogę załątwić przejściówką) plus niedebilne rozlokowanie portów (w pracy widziałem ostatnio lapka, któremu podłączona wtyczka VGA uniemożliwiała wykorzystanie USB) 

12.     Marka nie ma raczej większego znaczenia: przez lata miałem HP Pavilion g6 i pasował mi w 100%. Pół roku temu padł dysk. Teraz z kolei karta graficzna (naprawdopodobniej), wyłamany zawias plus mocno poturbowana obudowa plus niedziałający już praktycznie akumulator (już raz wymieniany). Niemniej komputer ten ma ode mnie 10/10. 

Nie mam też nic przeciwko Lenovo, Acerom czy innym. 

13.     Na początku myślałem o Dell Vostro 3568:
http://www.empik.com/laptop-dell-vostro-3568-i5-7200u-4-gb-ram-15-6-120-gb-linux-dell,p1159404945,elektronika-p

a teraz o:
http://www.empik.com/laptop-asus-r541ua-i3-7100u-4-gb-ram-15-6-240-gb-windows-10-asus,p1144916987,elektronika-p

Opublikowano

Dysk SSD raczej, nawet niewielki.

Dlaczego warto kupować dyski SSD do laptopów samodzielnie

Bateria od 4h w górę. 

Vostro 3568 ma niewielkiej pojemności baterie

Już się nie będę rozpisywał ale z alternatyw:

ASUS R541UA-DM1404D-8 i3-7100U/8GB/256SSD/DVD FHD

ASUS R541UA-DM1287D-8 i3-7100U/8GB/480SSD/DVD FHD

ASUS R558UA-DM966D-8 i5-7200U/8GB/256SSD/DVD - test

Dell Vostro 3568 i5-7200U/8GB/256 FHD

ASUS P2540UA - byłby lepszy od Vostro 3568 i ma baterie jak R558UA ale ich w ogóle nie ma na rynku.

Dell Vostro 5568 i5-7200U/8GB/1000 FHD - test