Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym zakupić nowy sprzęt, lecz nie bardzo wiem co mogę za tą kwotę dobrego mieć.

1.       Dla mężczyzny wiek. 26 lat dorosły.  – prawdopodobnie na raty

2.       Windowsem 10

3.       15,6”  waga – nie istotna

4.       SSD + HDD

5.       5 000 - 6 000 zł  

5 b – dobre 4 lata

6.       Jakość wykonania powinna być dobra, bez szmaragdów na obudowie. J

7.       Nie znam się na tym – czasami będzie podłączany monitor.(HDMI)

8.       Biuro, dom, łóżko.

9.       Gry głównie Call of Duty WW2, Wiedźmin.

10.   Sony Vegas, Adobe, Auto Cad.

11.   Matowa matryca

12.   Pracowałem z DELL Inspirion (starszy model) oraz HP 630

13.   –

14.   Laptop ma służyć do wykonywania montażu drobnych filmów, oglądania filmów, kreowania dokumentacji materiałowej (worc; excel). Czasami również do pogrania.

• FxJ zmienił(a) tytuł na Nowy Laptop z systemem (5 000 - 6 000 zł)
Opublikowano

https://www.nieidealny.pl/forum/topic/1718-karty-grafiki-z-serii-geforce-10-nvidia-pascal-podrożeją-o-10/

Nie wiadomo jak będzie z cenami

Gry głównie Call of Duty WW2, Wiedźmin.

wykonywania montażu drobnych filmów

Lenovo Legion Y720-15 i7-7700HQ/8GB/1000/Win10X GTX1060 (80VR00DEPB - najnowsza partia) + dołożyć dysk M.2.

Głównie ze względu na dobre chłodzenie - niska temperatura obudowy i układów, w miarę cicha praca pod obciążeniem (gry, renderowanie filmów 4K).

Jest tańsza seria Y520-15 ale jest cała z tworzywa a tu obudowa z aluminium, już po samej wadze widać różnicę w konstrukcji.

Ze świetnymi matrycami ale słabszym chłodzeniem - słabszy do gier, zdecydowanie do pracy czy montażu filmów jak najbardziej.

Acer VN7-593G i7-7700HQ/8GB/1000/Win10 GTX1060

Acer VN7-593G i7-7700HQ/16GB/1000/Win10 GTX1050Ti

Alternatywy ze słabszymi matrycami:

HP OMEN i7-7700HQ/8GB/1TB/Win10 GTX1060

HP OMEN i7-7700HQ/8GB/1TB+120SSD/Win10 GTX1060

ASUS ROG Strix GL502VM i7-7700/8GB/256SSD/Win10 GTX1060

• reaction_title_1 1
Opublikowano
Dnia 9/7/2017 o 13:47, FxJ napisał:

Lenovo Legion Y720-15 i7-7700HQ/8GB/1000/Win10X GTX1060 (80VR00DEPB - najnowsza partia) + dołożyć dysk M.2.

Głównie ze względu na dobre chłodzenie - niska temperatura obudowy i układów, w miarę cicha praca pod obciążeniem (gry, renderowanie filmów 4K).

cześć, mógłbyś mi powiedzieć jaka jest dokładnie technicznie różnica pomiędzy serią "80VR0067PB" oraz świeża serią z końca ostatniego miesiąca czyli "80VR00DEPB"

jestem ciekaw czy kolejny revision został "odchudzony" czy "poprawiony" bo nigdy nie wiadomo na co producent się zdecyduje, czasem podmienią coś drobnego co może mieć znaczenie dla małego grona ludzi.

plan jest taki że do Y720 włoże ram CL14 oraz dysk samsusng 850evo i na sam koniec podmienie paste termoprzewodzącą.

pozostaje pytanie którą serie mam brać... dlatego chce znać różnice, z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

80VR00DEPB - nowsza partia

80VR0067PB - starsza partia

jestem ciekaw czy kolejny revision został "odchudzony" czy "poprawiony" bo nigdy nie wiadomo na co producent się zdecyduje

Żadne z tych, Lenovo czegoś takiego nie robi, czego mozesz się spodziewać - zmiana oznaczenia z powodu nowej partii na Q4 2017, nowej wersji bios innego producenta lub modelu dysku HDD, RAM itp. Ale żadnych zmian w obudowie itp.

plan jest taki że do Y720 włoże ram CL14

Tanio nie będzie HyperX 16GB (2x8GB) 2400MHz Impact Black CL14 1.2V - więc to nie jest opłacalne, lepiej wsadzić dwie kości w Dual Channel. No i fabryczny RAM musisz trzymać do końca gwarancji!

oraz dysk samsusng 850evo

Wsadzić możesz ale nie będzie działać :no: Obsługuje tylko dyski PCIe NVme jak Samsung 960 EVO 250GB

Opublikowano

dziękuje Ci bardzo za pomoc, w sumie dobrze że zapytałem bo o tym że fabryczny ram musze trzymać do końca gwarancji to nie wiedziałem, odnośnie dysku ssd jeszcze nie przeglądałem tematu ale już widzę że musze dokładnie sprawdzić czy jest sens zakupienia dysku osobno tego samsung  960evo 250GB czy zakup Y720 z fabrycznie wmontowanym dyskiem 240GB ale nie wiem co to za dysk ani jaką ma wydajność żywotność itd. odnośnie pamięci ram to chciałbym wiedzieć jaki najlepszy ram Ty byś zamontował do Y720, mi się wydaje że ten CL14 dual channel ktory zalinkowałeś jest najlepszy ale drogi, również jestem ciekaw jakiej pasty termoprzewodzącej byś uzył w tym konkretnie przypadku, dzięki za pomoc !

Opublikowano

fabryczny dysk miałem na myśli jakiś zamiennik najtańszy nvme od lenovo...
jakiego by nie dali to ten samsung 860 evo będzie zawsze lepszy (tak mi się wydaje) ale może się okazać że ten ich dysk wcale nie jest gorszy od tego samsunga.

odnośnie pamięci ram to mam wrażenie ze coś przeoczyłem... ale jestem ciekaw jaka jest twoja propozycja inna niż te CL14.

co do pasty to chyba lepszej nie ma :) ale noctua i acrtic silver też nie są złe.

Opublikowano

nie wiem jak to się stało że nie zwróciłem uwagi wcześniej że musi być dysk nvme w każdym bądź razie wmontuje do Y720 tego samsung 860evo, paste zmienie na tą grizzly natomiast ram dopiero teraz zwróciłem uwage że jest tylko jedna kość 8GB dlatego wcześniej nie zakumałem nie wiem czemu, może przemęczenie... nie wiem czy jest sens dokupić drugie 8GB ponieważ i tak pewnego dnia bym tam wmontował CL14 jednak te 700zł potarguje się przy kasie w x-komie hehhh, wyskocze przy odbiorze laptopa że chce te pamięci ale muszą być taniej... no nic innego do głowy mi nie przychodzi.

przedostatnie pytanie, czy ktoś wie dokładnie na jakim nośniku otrzymujemy windows 10 (przy zakupie z oznaczeniem win10x)

pendrive usb czy dvd ?

ostatnie pytanie

czy można wybrać podczas instalacji systemu język angielski ?

musze mieć windows po angielsku... obecnie korzystam z obrazów murphy78 i do tego oryginalny klucz na spodzie laptopa.

Opublikowano (edytowane)

samsung 860evo

960 EVO

nie wiem czy jest sens dokupić drugie 8GB

Dual Channel

na jakim nośniku otrzymujemy windows 10 (przy zakupie z oznaczeniem win10x)

https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10

Pobieraj zawsze najnowszy ze strony MS i instaluj z pendriva (najlepiej w trybie UEFI).

Język wybierasz podczas pobierania.

obecnie korzystam z obrazów murphy78

Nie radzę brać modyfikowanych bo autor ma pełną kontrole nad takimi systemami, uruchomić botnet bez problemu. Rosjanie nie raz pokazali co potrafią nawet z Kasperskim.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

jeszcze raz dzieki i sorry za literówki

dokładnie tak:

nie widze sensu dopłacać 300-350zł do drugiej 8GB skoro za 700zł mam dwie wypasione 8GB

mam nadzieję że moja ciężka praca żeby zarobić pieniądze na ten komputer będzie dobrze wydana bo naprawdę nie widze nic innego sensownego na rynku komputerowym w tym przedziale cenowym.

wydaje mi się że temat laptopa zakończyłem... torba, myszka itd też już dopasowana :)

teraz zabieram sie szlifowanie tematu NIKON P1000 czyli następca P900 bo ciągle nie wiadomo kiedy będzie w sprzedaży.

pozdrawiam i

podziękował za pomoc

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

jeszcze raz to przemyślałem i postanowiłem nie wydawać aż tyle kasy w upgrade więc najpierw kupie coś takiego, tylko bardzo zastanawiające jest dlaczego model z nowej dostawy jest tańszy o kilkaset złoty od starszego, musieli na czymś oszczędzić jak moduł wifi, albo kodek audio albo wentylatory albo nie wiem co... może jestem w błędzie.

szkoda że nie ma wersji z windowsem, dokupie tylko windowsa i paste grizzly, a jak będę miał za dużo kasiury to zapakuje mu CL14 i samsunga 512GB ssd

nie interesują mnie inne asusy ani msi, mają za głośne chłodzenie i słabe głośniki, jeśli coś innego niż ten legion Y720 to może być tylko asus zephyrus gtx1080 ale cena 13 tyś zł to nie dla mnie, szkoda pieniędzy.

przeglądałem też laptopy bez dodatkowej grafiki ale żeby miały IPS, SSD+HDD. procek 7 generacji i dobre głośniki oraz przede wszystkim praktycznie bezgłośne chłodzeniie ale niczego nie znalazłem sensownego, wszystko zbliża się do kwoty 5tyś zł i producenci pakują tam jakieś tanie ATI albo tanie GEFORCE i szumią te wentylatory, wiec chyba zakończe na tym Y720.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

tylko bardzo zastanawiające jest dlaczego model z nowej dostawy jest tańszy o kilkaset złoty od starszego

Rusz głową o wiele nie prosimy - niższy kurs dolara, od miesięcy spadający kurs dolara nic nie słyszałeś nigdzie?

dokupie tylko windowsa

Ale zdajesz sobie sprawę ile kosztuje oryginał? Microsoft Windows 10 Home PL 32/64bit BOX USB

asusy ani msi, mają za głośne chłodzenie

LOL (taki duży i szczery) - MSI serii GT mają najlepsze chłodzenie jakie teraz można dostać w laptopach :scream:

Moja rada ten zestaw:

Lenovo Legion Y720-15 i7-7700HQ/8GB/1000/Win10X GTX1060

Samsung 250GB 1,8'' Seria 960 EVO M.2 2280 NVMe

Opublikowano

ają najlepsze chłodzenie ale jest głośniejsze

No i znów obrażasz najlepszą serie laptopów na rynku bo te niższe mają gorsze chłodzenie :wink:

ile strace fps w grach przez brak drugiej kości ram czyli bez dual channel

Strzelam między 3% a 15% i to zależnie od gry w każdej będzie inaczej.

Opublikowano

może inaczej to napisze :)

czy mógłby mi ktoś pomóc bo szukam najbardziej cichego chłodzenia w laptopie z GTX1060, ma być mega cichy i mieć dobre głośniki umiejscowione przy klawiaturze na górze, nie z boku, nie na dole, ekran matowy IPS 1080p, obudowa najlepiej czarna, może być 17 cali lub 15 cali ale lepiej 17 cali tylko msi wymyśliło sobie trzeci wentylator który dodaje tylko decybele więc msi niestety odpada już na starcie w przypadku 17 cali

Opublikowano

mieć dobre głośniki

Edifier 2.0 R1700 i połączyć przez bluetooth - takie rozwiązanie polecam melomanom.

msi wymyśliło sobie trzeci wentylator

Prośba pisz seria + model, przykład acer robi laptopy za 1.300zł i za 44.000zł a ludzie powtarzają że robią tanie i słabe laptopy. No nic dziwnego jak nawet porządnej serii jak VN7 czy Predator nie widzieli na oczy.