Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W drugiej połowie września mam zamiar zakupić dla siebie ultrabooka. Maksymalny budżet to około 5 tysięcy zł. Mam zamiar korzystać z niego w domu, na studiach oraz przy kilku projektach, które będę realizował poza domem, a ultrabook bardzo ułatwi mi ich realizację. Chciałbym żeby potrafił długo pracować na baterii oraz, żeby posiadał dodatkową kartę graficzną oprócz zintegrowanej, ponieważ lubię od czasu do czasu odpalić sobie jakąś grę. Co do dysku, to najbardziej interesowałoby mnie połączenie SSD + HDD, aczkolwiek jeśli SSD miałby pojemność 512 GB, to myślę, że mógłbym pójść tutaj na ustępstwo. Matryca oczywiście matowa. Ultrabook musi posiadać system. Dodam jeszcze, że chciałbym maksymalnie wykorzystać, przeznaczony budżet na zakup. Jeśli znajdzie ktoś ultrabooka z ceną odrobinę wykraczającą poza ramy budżetu, to również rozważę propozycję. Liczę na fahowe i pomocne odpowiedzi. Pozdrawiam. 

Opublikowano

1. Mężczyzna, 22 lata
2. z systemem
3. skoro chće kupić ultrabooka, to wiadomo, że powinien być lekki
4. Z SSD + HDD, ewentualnie sam SSD jeśli będzie miał co najmniej 521 GB
5. 5000 zł, mogą być propozycje trochę wykraczające poza budżet, tylko nowy sprzęt

5b. Zamierzam go używać przez dobrych parę lat i będzie to mój jedyny tego typu sprzęt

5c. Planuję zakup w drugiej części września
6. Długość pracy na baterii
7. matryca matowa
8. Dom, uczelnia, inne miejsca poza wymienionymi

11. dodatkowa karta graficzna, oprócz zintegrowanej
12. Tylko kilkuletni i poczciwy Sony VAIO

Opublikowano

mam zamiar zakupić dla siebie ultrabooka

ponieważ lubię od czasu do czasu odpalić sobie jakąś grę.
żeby posiadał dodatkową kartę graficzną

Ok ale jakie gry, jakieś tytuły bo pominąłeś to w ankiecie?

Dell Latitude 5480 i5-7440H/8GB/256/10Pro GT 930MX FHD - do grania i pracy się kupuje mniejsze 14,1" laptopy klasy biznesowe z dobrym chłodzenie.

ASUS ZenBook UX410UQ i5-7200U/16GB/512SSD+1TB/Win10

ASUS ZenBook UX410UQ-16 i7-7500U/16GB/512SSD+1TB/Win10

Ultrabook cierpią na kiepski układ chłodzenia i pod obciążenie dużego są głośne bo wentylator musi nadrobić brak otworów wentylacyjnych.

Seria UX410 jest jedną z niewielu które obsługują 16GB RAM (8GB wlutowane + slot). Reszta ma zwykle tylko 8GB wlutowane.