Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, potrzebuję laptopa na zbliżające się studia. Będzie on służył do przeglądania internetu, oglądania filmów, office/excel . Ważne również aby Football Manager 17 działał sprawnie. 

(do innych gier mam komputer )

Sprzęt musi być lekki i mieć dysk SSD. 13-15cali

Jako, że jestem posiadaczem iPhona to pierwszy sprzęt jaki mi przyszedł do głowy to MacBook Air 13. 

Będzie to dobry wybór czy może kupić coś innego ? Co proponujecie ? Może być również coś tańszego np  za 2000 zł 

Opublikowano (edytowane)

1) student
2)  mam system/ Mac OS
3)Max 15,6
4)ssd
5)nowy max 3800
5b)co najmniej 4lata / mam komputer stacjonarny 

5c)jak najszybciej
6)jakość wykonania
7)obojętnie
8)dom / ogród / czasami wyjazdy
9)football manager 17 / hearthstone
10)przeglądanie internetu / yt / pakiet office / nauka
11)podświetlana klawiatura
12)
13) MacBook air 13
14)

Edytowane przez mateos
Opublikowano

Co do MacBooków to są dwie wersje aktualnie w sklepach, kwestia nowszego procesora.

MMGF2ZE/A - starsza

MQD32ZE/A - nowsza (z myszką)

Bezpośrednią alternatywą na Windows jest ZenBook UX410UA (obsługuje 16GB RAM + ma slot na dysk 2,5" HDD/SSD) i UX430UA - ale te są one dostępne wyłącznie z systemem.

Chyba że nie masz nic przeciwko stylistyce modeli biznesowych to wtedy taniej dostaniesz ThinkPad L470 - można go rozbudować o kartę WWAN (LTE) i o ile piszesz bezwzrokowo to docenisz klawiaturę i trackoint. Ma też lepsze chłodzenie od ZenBooków (jest cichszy pod obciążeniem).

Opublikowano (edytowane)

jestem posiadaczem iPhona

Jeśli zamierzasz mieć też w przyszłości iPhona to bierz MBA przynajmniej będziesz mieć super integracje smartfona z laptopem, ale o tym to najwięcej powiedzą osoby na co dzień korzystające z tego ekosystemu.

To nie ma znaczenia który bym ja wybrał bo nie jestem zwolennikiem MAC-ów a bardziej Windowsa i Linuxa.

Edytowane przez Tamagotchi
Opublikowano

Mam jeszcze jedno pytanko. Niedługo lecę do USA i po dołożeniu 200 zł można kupić Pro 13 calowego. Nie będzie problemu z użytkowaniem go w Polsce ? Pytam z tego powodu, że są tam inne napięcia w gniazdku oraz inna wtyczka. Wystarczy po prostu kupić polską ładowarkę?

Opublikowano

Wystarczy kupić przejściówkę, tylko dokup na miejscu rozszerzoną gwarancję międzynarodową - o ile takową Apple oferuje. Jak będziesz wracać nie bierz pudełka (ewentualnie wyślij pocztą) a najlepiej naklej sobie jakiś sticker na obudowę i lekko ją poobcieraj tak by nie wyglądał na nowego podczas odprawy celnej :wink2: