leo2 Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Witam, tak jak w temacie, poszukuję laptopa na studia architektoniczne. Ciężko znaleźć w internecie jakiś aktualny temat, więc postanowiłem zapytać. Potrzebuje laptopa do pracy w autocadzie, photoshopie i archicadzie. Wymagania archicada: Rekomendowane wymagania sprzętowe: Procesor: 64-bit cztero lub więcej rdzeniowy. RAM: 16 GB dla większości projektów lub 32 GB dla bardziej złożonych. Pamięć masowa: SSD (lub SSHD/Fusion. Wymagane jest 5 GB wolnej przestrzeni dla instalacji ARCHICADa i 10 GB lub więcej dla projektów. Karta wideo: Dedykowana karta obsługująca OpenGL 2.1. Wymagane jest minimum 1024 MB pamięci własnej, aby w pełni wykorzystać akcelerację sprzętową. Ekran: Rozdzielczość 1440 x 900 lub większa. Dodatkowo matowa matryca i dobry system chłodzący. Cena do 3500zł. Zaczynam studia i myślę, że lepiej po jakimś czasie wymienić laptopa na lepszego a na razie kupić takiego, żeby działał bez zarzutów w tych programach, ale nie kosztował więcej. Cytuj
FxJ Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Zacznij od wypełnienia ankiety - obowiązującej na forum. Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Dokładnie wypełnij ankietę wtedy będzie łatwiej ci doradzić! Cytuj
leo2 Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2017 (edytowane) 1. Student 1roku architektury, bez dodatkowej gwarancji 2. bez systemu 3. 15,6" albo wiekszy, wygodny do pracy 4. SSD 128/256gb 5. Dobrze by było zamknąć się w 3500zł 5b. Kilka lat, chcę, żeby wystarczył do programu ArchiCAD. Wiadomo im dłużej tym lepiej, ale jestem zdania, że lepiej kupić tańszego i zmienić za 3lata jak mi się będzie dobrze wiodło na studiach 5c. do połowy wrześcnia już chcę mieć lapka 6. Ważny jest system chłodzenia, co wydaje mi się, że wiąże się z rodzajem obudowy, ale za bardzo się nie znam, więc zostawiam to Wam :) 7. Ekran: Rozdzielczość 1440 x 900 lub większa.(Wymagania programu, ja się za bardzo nie znam), ekran matowy 8. biurko, w pociągu 9. nie gram w gry 10. programy AutoCAD, ArchiCAD, Photoshop CS6 11. matowa matryca, dobre chłodzenie, wytrzymały przy pracy, szybkie przetwarzanie. Nie wiem też o co chodzi z dyskami, ale znalazłem, że dysk SSD jest dosyć ważny, ale chcę też mieć wejście na płytki w lapku, a to chyba HDD. 12. Najlepiej jakieś sprawdzone przez Was :) 13. https://www.x-kom.pl/p.....y700-15-i5-6300hq-8gb-1000-gtx960m-fhd.html https://www.x-kom.pl/p.....gv62-i5-7300hq-16gb-1tb-win10x-mx150.html ten mi odpowiada, ale mysle ze na poczatek nie potrzebny mi az tak dobry laptop https://xtreem.pl/l.....gl62-7rd-042xpl-i7-gtx1050.html 14. - Edytowane 18 Sierpnia 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2017 (edytowane) Cytuj SSD 128/256gb Dlaczego warto kupować dyski SSD do laptopów samodzielnie Nigdy nie kupuj z dyskami SSD dokładanymi Cytuj 5. Dobrze by było zamknąć się w 3500zł GL62 7RD - 4340zł GV62 7RC - 3899zł Więc doprecyzuj bo inaczej nie będziemy wiedzieć czy podawać też droższe. Edit: edytowałeś teraz specjalnie punkt 5 w ankiecie by to lepiej uzmysłowić Cytuj 5. Jaką kwotę (brutto z VAT) chcesz przeznaczyć (PLN). Czy to kwota maksymalna czy orientacyjna (jakie widełki) - jeśli chcesz otrzymać też propozycje wykraczające poza tą kwotę to dopisz koniecznie, inaczej napisz że maksymalna. Ewentualnie do czego możesz dołożyć albo z czego zrezygnować w tej cenie? Tylko nowe czy też używane i powystawowe (outlety, zwroty). Czy sam laptop czy jeszcze w cenie ma się znaleźć (jakby trafił się “zestaw” żeby było wiadomo od razu czy go pomijać) np. torba/plecak, myszka przewodowa/bezprzewodowa, podstawka chłodząca (przy mocnej grafice zalecane) i inne. Edytowane 18 Sierpnia 2017 przez FxJ Cytuj
leo2 Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Moja wiedza kończy się na tym, że zaznacze na stronie sklepu wymagania i wyskakują mi propozycje. Chciałbym wydać na lapka tak do 3,5k ale nie umiem sam znaleźć lapka z takimi częściami i w takiej cenie. Jeżeli znajdziecie do tych wymagań takie do 3,5k to super, ale jak nie da rady, to kupie droższego. Tak jak powiedziałem, szkoda mi wydać tyle kasy na lapka na samym początku. Cytuj
Włóczykij Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Słuchaj chłopaków dysku PCIe NVMe to ty nie uświadczysz w żadnym modelu, koniecznie wybierz samodzielnie bo to co wszystkie sklepy wsadzają aktualnie to jakaś paranoja. Cytuj
leo2 Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Czyli dysk SSD kupie oddzielnie, i pozniej trzeba wyjac HDD i zamontowac SSD czy mozna mieć oba? Jak to działa, bo tak jak mowilem nie znam sie i poslucham mądrzejszych w tej kwestii :) Cytuj
leo2 Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2017 5. Tylko nowy 3500 orientacyjnie, jeżeli za te pieniadze nie znajde lapka pod archicada, to jestem w stanie wydac wiecej. Laptop bez zadnych zestawow. Cytuj
FxJ Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Cytuj pozniej trzeba wyjac HDD i zamontowac SSD czy mozna mieć oba? Jest slot M.2 na dyski SSD. MSI GL62 i5-7300HQ/8GB/1TB GTX960M FHD + Samsung 850 EVO 250GB = 3718zł i w przyszłości dokupić drugą kość RAM 8GB, od kingstona dedykowana dla tego modelu jest KVR24S17S8/8. Ten model jest też z 940MX i 950M ale ma słabsze chłodzenie tylko z jednym wentylatorem i zaślepką z lewej strony (patrząc na wprost ekranu). Lub od razu z procesorem i7-7700HQ. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi