Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Rozważam zakup pomiędzy dwoma laptopami. Jednym z nich jest Lenovo Y700-17 i5-6300HQ/4GB/1000 GTX960M FHD.

Mieliście może go (bądź podobnego z tej serii) w posiadaniu lub słyszeliście od innych jakieś opinie? 

Laptop ma służyć głównie do oglądania filmów, przeglądania internetu, pracy z MS Office i słuchania muzyki (nie gram w nic). Oglądam dużo filmów i często korzystam z kilku okienek naraz dlatego moim głównym kryterium jest ekran 17,3' Full HD. Nie zamierzam do niego podłączać dodatkowych głośników (jedynie jak wpadnę do domu na weekend  :biggrin:), więc wbudowane muszą dobrze grać. No i oczywiście ogólna jakość sprzętu, nie chcę kupować jakiejś tandety.

Drugim rozważanym przeze mnie laptopem jest MSI GL72 i5-6300HQ/4GB/1TB GF940MX FHD, jednak nie ma on podświetlanej klawiatury i chyba ma słabsze głośniki, ale wydaje mi się za to lepszy pod względem  jakości.

Czekam na wsze zdanie i opinie. 

Pozdrawiam :smile:

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Zacznij od wypełnienia ankiety.

Lenovo ma matryce IPS i głośniki JBL więc o wiele lepiej się sprawdzi pod multimedia, tylko że 4GB RAM to było dobre jakieś 5-6 lat temu aktualnie standard do internetu przeglądarki + blokery reklam + antywirus to minimum 8GB RAM.

Jak szybko masz zamiar zamontować dysk SSD?

Opublikowano (edytowane)

Do tej pory korzystałam z PC i miałam 4gb ramu i dysk HDD (WD Blue WD10EZEX 1000 GB) jakoś nigdy nie narzekałam. Czy w laptopie jakaś różnica jest? 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

https://pl.wikipedia.org/wiki/Dual_channel
Tylko ograniczasz sobie wydajność używając jednej kości.

Dyski HDD, SSHD i SSD - wady, zalety i różnice

Płynność pracy jest nieporównywalna, nie chodzi o samą szybkość co o skrócenie maksymalnie każdego zapisu i odczytu danych nawet przez przeglądarkę.

Edifier 2.0 R1700 - od siebie mogę polecić do laptopa te głośniki na Bluetooth