Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Poszukuję laptopa do codziennych prac biurowych. 
Priorytetem przy wyborze laptopa ma być:
- długi czas pracy na baterii żeby można było pójść na zewnątrz 
- metalowa obudowa w całości tylko aby nie plastik mam dosyć takich laptopów
- matowa matryca przynajmniej full hd 
- wygodna i podświetlana klawiatura 
- dysk ssd 
- musi być w miarę lekki i cichy

- dobre podzespoły aby był szybki do codziennej pracy 
- wygodny touchpad 
- może również posiadać napęd cd/dvd choć to nie jest przymus 

Jakieś propozycje co do wybory laptopa? Myślałem nad tym choć nie wiem czy to będzie dobra decyzja https://www.x-kom.pl/p.....ux410ua-8-i3-7100u-8gb-2561tb-win10.html

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

ok  to więc ankiętę zrobiłem: 

1) laptop ma być przeznaczony dla mnie (mężczyzna/dorosły/20+) gwarancja może być dwueletnia
2) laptop ma już posiadać zainstalowany Windows 10
3) rozmiar matrycy jaki mnie interesuje to 13,3” 14,x"-15,6” Czy waga jest istotna np. mniej niż 2kg? tak waga jest bardzo istotna fajnie jak by ważył mniej niż 2 kg ostatnio miałem przyjemność pracować na macbooku i jego lekkość zrobiła na mnie ogromne wrażenie fajnie by było gdyby ważył mniej więcej co macbook pro 
4) Czy laptop ma być z SSD? tak laptop ma posiadać dysk ssd. Czy zależy Ci na napędzie DVD (nagrywarka)? nie zależy mi na nagrywarce cd/dvd teraz większość programów można dostać cyfrowo 
5) Na laptop mam zamiar przeznaczyć do kwoty 4000 zł jest to kwota maksymalna a więc laptopy z niższymi  cenami również biorę pod uwagę . Laptop ma być tylko nowy. W cenie ma się tylko znaleźć laptop z systemem, plecak na laptopa posiadam a więc nie jest konieczne aby laptop miał w zestawie torbę 

5b) Myślę że zamierzać go używać gdzieś około od 4 do 5 lat zazwyczaj tyle używam laptopów jak będzie solidny to i nawet więcej. Jeśli masz inne komputery napisz: tak posiadam komputer stacjonarny o bardzo mocnych podzespołach  i drugiego laptopa ale już jest stary popękały plastiki i zawiasy więc planuje go zmienić ( komputer stacjonarny jest wyposażony w i5-7600K, Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 1080 G1 Gaming 8GB, 8 GB RAM DDR4 2400 MHz CL16, Płyta główna MSI Z270 TOMAHAWK a więc ten komputer służy mi do wykonywania bardzo wymagających zadań jak gry).

5c) Napisz też na kiedy przymierzasz się do dokonania zakupu: Myślę że w ciągu 2 miesięcy kupię nowego laptopa
6) Czy jakość wykonania jest dla ciebie ważna? Tak jakość wykonania jest dla mnie bardzo ważna ma być w całości metalową obudowę. Procesor nie musi być wyokiej wydajności ale fajnie by było gdyby by i to, grafika może być i zintegrowana mam w domu komputer stacjonarny. Priorytetem w wyborze laptopa jest długość pracy na akumulatorze (baterii) żeby był w stanie wytrzymać przynajmniej  8 - 9 godzin pracy na jednym ładowaniu
7) Jaka rozdzielczość matrycy? musi być to full hd lub wyższa  oraz powłoka matrycy  matowa 
8) Laptop będzie używany głownie: dom biurko - łóżko, samochód, w terenie
9) Laptop nie będzie służył do wymagających gier ale w przeglądarce może będą uruchamiane 

10) Programów jakich będę używał to takich do obróbki zdjęć jak gimp czy bardziej zaawansowany Photoshop ale to w celach amatorskich dla własnych potrzeb, przedewstkim takie programy jak Microsoft Office czy inne biurowe, w koncu laptop ma służyć wyłącznie w do celów biurowych i przeglądania internetu 

11) Wymagania specjalne USB-C, matowa matryca, obudowa aluminiowa, podświetlana klawiatura, bluetooth, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, usb 3.0
12) Osobiste preferencje: raczej nie mam 
13) Aktualnie rozpatrywane modele:

https://www.x-kom.pl/p.....zenbook-ux410ua-8-i3-7100u-8gb-2561tb-win10.html

https://www.x-kom.pl/p.....vostro-5568-i5-7200u-8gb-256-10pro-fhd.html

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

12.     Osobiste preferencje: touchpad musi być wygodny w macbooku to miód cud i malina w laptopach z windowsem trudno znaleźć taki gładzik ale fajnie by było gdyby był podobny, laptop też musi być miarę cichy  czyli żeby wiatraki nie brzęczały jak odkurzacz 

Opublikowano

Myślę że w ciągu 2 miesięcy kupię nowego laptopa

Najlepiej odśwież na tydzień dwa przed zakupem, dwa miesiące to poro czasu.

ASUS ZenBook UX410UA i5-7200U/8GB/256SSD/Win10 + wolny slot na drugą kość RAM i na kolejny dysk (2,5" SATA) SSD/HDD

Wersje z i5 maja 8GB wlutowane, i3 tylko 4GB więc warto kupować z i5 i rozbudować sobie jak ceny RAM spadną tak by zyskać dodatkowo na trybie Dual Channel

http://laptopmedia.com/review/asus-zenbook-ux410uq-review-zenbooks-speciality-power-portability-reasonable-pricing/

Warto od razu wgrać najnowszy BIOS.