Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć forumowiczom,

znajoma mi osoba przymierza się do kupna nowego laptopa. Tak jak napisałem w temacie, będzie on miał zastosowanie w sprawach stricte biurowych. Podstawowe wymagania względem tego sprzętu:

- ekran wielkości od 13,3 cala do 15,6 cala o rozdzielczości FHD;

- dysk SSD o pojemności co najmniej 256GB, HDD nie jest konieczny;

- procesor co najmniej Intel Core i5;

- niewielka masa - poniżej 2 kg (nie jestem pewien, czy to możliwe w 15,6-calowcach, ale wydaje mi się, że tak);

- długi czas pracy na baterii - przydałoby się z 10 godzin (nie wiem, czy to nie jest oczekiwanie cudów w przypadku 15,6-calowców, jeśli tak, to mnie uświadomcie);

- zainstalowany Windows 10;

- tylko sprzęt nowy.

To, co na pewno nie jest potrzebne, to dedykowana karta graficzna, laptop w ogóle nie będzie służył do gier. W oko wpadł nam: https://www.morele.net/laptop-acer-spin-5-nx-gk4ep-006-1228548/. Z kolei na innym forum polecono mi: https://www.x-kom.pl/p.....zenbook-ux410ua-i5-7200u-8gb-256ssd-win10.html. Jak oceniacie te modele?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Zacznij od wypełnienia ankiety - obowiązującej u nas na forum.

długi czas pracy na baterii - przydałoby się z 10 godzin

Im większa pojemność akumulatora (mAh / Wh) tym dłuższa praca, to jak z telefonem jak go nie używasz wytrzyma i 2-3 dni na baterii ale dzwoniąc rozładujesz w 4-5 godz. - czyli kwestia obciążenia (ile Wat pobiera energii z baterii).

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, FxJ napisał:

Zacznij od wypełnienia ankiety - obowiązującej u nas na forum.

Im większa pojemność akumulatora (mAh / Wh) tym dłuższa praca, to jak z telefonem jak go nie używasz wytrzyma i 2-3 dni na baterii ale dzwoniąc rozładujesz w 4-5 godz. - czyli kwestia obciążenia (ile Wat pobiera energii z baterii).

Wydaje mi się, że wszystko, co ważne, opowiedziałem :) Ale ankietę wypełnię i tak. Zdaję sobie sprawę, jak działają baterię, jednak mówiąc o 10 godzinach, miałem oczywiście na myśli jakiś pułap maksymalny - przy oszczędzaniu energii, zmniejszonej jasności ekranu i mało wymagających zadaniach oczywiście.

10 godzin temu, Tamagotchi napisał:

A klawiatura numeryczna jest wymagana :wink2:?

Myślę, że nie jest :)

Tak więc poniżej wypełniona ankieta:

1. Dla osoby, która właśnie będzie kończyć 50 lat. Osoba ta całkiem dobrze, jak na ten wiek, ogarnia komputery i wykorzystuje je do pracy.

2. Laptop ma od początku mieć Windowsa 10.

3. Matryce w rozmiarze 13,3-15,6, z większą skłonnością ku 14-15,6.

4. Laptop ma być wyposażony w dysk SSD o pojemności 256GB. Dysk HDD nie jest potrzebny, napęd DVD także.

5. Tak jak w temacie: 3-4 tys. zł. Ten pułap cenowy jest raczej nienaruszalny, chyba że zaproponujecie coś super. Tylko nowy sprzęt, w cenie sam laptop z systemem.

5b. Ciężko powiedzieć, jak długo ten komputer będzie używany. Pewnie wiele zależy od żywotności baterii. Mogę dodać tyle, że obecnie wykorzystywana konstrukcja, która to właśnie ma zostać zastąpiona, to Toshiba Satellite U840-10Q.

5c. Myślę, że w okolicy miesiąca.

6. Aluminiowa obudowa będzie bardzo mile widziana. Przydałoby się, aby procesorem był i5, a pamięci RAM było 8GB, natomiast dodatkowa karta graficzna jest  w ogóle niepotrzebna. Bardzo pożądane długie działanie na baterii, im więcej, tym lepiej.

7. Tylko matryce FHD. Przydałoby się, aby była dobra jakościowo, ale bez cudów. Wydaje mi się to dość obojętne, czy będzie matowa, czy błyszcząca.

8. Laptop będzie często przenoszony, będzie używany w domu, w biurze i w samochodzie. Dlatego ważna jest wytrzymałość i dobry czas pracy na baterii.

9. Ten laptop w ogóle nie będzie używany do gier.

10. Także bez żadnych większych wymagań, przede wszystkim pakiet Office.

11. Brak.

12. Jak wyżej, obecnie używany jest Toshiba Satellite U840-10Q.

13. https://www.x-kom.pl/p.....zenbook-ux410ua-i5-7200u-8gb-256ssd-win10.htmlhttps://www.morele.net/laptop-acer-spin-5-nx-gk4ep-006-1228548/.

14. Brak.

Edytowane przez FxJ