Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moi Drodzy,

Poszukuję laptopa małego ( najlepiej 13" ) ,lekkiego, zgrabnego - który musi mieć dotykowy ekran - chcę używać go jako tablet podczas podróży itd. ale również takiego, który

będzie mi służył w domu jako laptop do korzystania z przeglądarki internetowej ( głównie do wystawiania aukcji, odbierania poczty ).

Nie będę używała go do oglądania filmów, ani instalowała żadnej gry, ALE od czasu do czasu będę potrzebowała go również do małej obróbki zdjęć w photoshopie,

dlatego powinien mieć wejście hdmi bo mam już ekran, który chcę wykorzystać w tym celu. Ważne, aby miał również czytnik kart SD.

Będę również w małym stopniu korzystała z pakietu office, głównie word i excel np. do tworzenia niewielkich kosztorysów czy pisania tłumaczeń.

Znalazłam kilka laptopów które mi się "podobają" i zastanawiam się czy do wyżej opisanych wymagań wystarczą mi poniższe przykładowe parametry techniczne:

procesor: intel Core i5-6200U  2x 2.8 GHz Turbo

pamięć RAM: 4 GB - TYP: DDR3L

Dysk twardy - typ SSD - pojemność 128 GB

Grafika: intel Iris HD Graphics 540

Przedział cenowy: do 4 tys (byłoby najlepiej)

Z góry dzięki wielkie za wszelkie komentarze i porady.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Odp:
1. dorosły 30+
2. z systemem windows 10
3. 13"
4. SSD ??
5. 4000-5000 tys brutto
5b. ma to być laptop na dlugo :)

5c. chce kupic JUZ
6.  Wazna jest dla mnie jakosc - wykonanie wizualnie, nie chce plastiku. Podoba mi sie HP Spectre x360 za wykonanie
7. rozdzielczosc matrycy mniej wazna, bo bedzie praca z monitorem przez polaczenie hdmi
8. glownie dom, ale tez przenosny w podrozy, na wakacjach
9. NIE bedzie GIER
10. Tylko photoshop i ewentualnie program do tworzenia fotoksiazki
11. dotykowa matryca - funkcja tablet, wejscie hdmi, czytnik kart sd,
12. ZGRABNA, solidna obudowa, TYLKO kolor CZARNY obudowy wchodzi w gre
13. Rozpatruje rozne modele HP Spectre oraz Lenovo Yoga
14. inne szczegoly dot. preferencji opisalam w poscie powyzej

Opublikowano

HP Spectre x360

To jest bardziej pokaz możliwości technologicznych niż sprzęt który nadaje się do pracy tak naprawdę. Przecież nie o to chodzi by z laptopem obchodzić się jak z jakiem i bać by się czasem nie wygiął. No i czy to jest sprzęt który można naprawić jak by miał jakąś usterkę po paru latach?

ma to być laptop na dlugo :)

To będzie twój jedyny komputer?

dotykowa matryca - funkcja tablet

Obowiązkowa?

TYLKO kolor CZARNY obudowy wchodzi w gre

Ciekawe jak to się ma do Spectre x360

4000-5000 tys brutto

Tyś tyś milionerze :wink2:

Raczej rozpatrywał bym na twoim miejscu:

ASUS ZenBook UX410UA-16 i5-7200U/16GB/512SSD/Win10
ASUS ZenBook UX360UAK i5-7200U/8GB/512SSD/Win10

8GB to standard od paru lat ale coraz częściej już ludzie montują 16GB, na pewno odrzucał bym wszystkie z mniejszą ilością niż 8GB od razu.

Na wyrost:

Microsoft Surface Pro i5-7300U/8GB/256SSD/Win10P

Apple MacBook Pro i5-5257U/8GB/128/Iris 6100/Mac OS