fantasY Opublikowano 20 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2017 Cześć, jako że niedługo zaczynam studia na politechnice to najwyższy czas zakupić laptopa. Do wydania mam 4-5k zł. Szukam laptopa, który wytrzyma ze mną 3-4 lata. Laptop będzie używany do internetu, filmów, czasem jakaś starsza gierka Moje wymagania: -solidne wykonanie, chciałbym żeby wytrzymał okres studiów -przyzwoita matryca 14-15'6 cali, najlepiej IPS -wydajność, która zagwarantuje bezproblemowe odpalenie wszelkich programów które będą używane na studiach () -odpalenie mniej wymagających gier typu Fifa 17, CSGO -prosty, ładny wygląd, nie chcę laptopa który będzie wyglądał jak bolid F1 i świecił się jak choinka -możliwość włożenia 2 dysków HDD+SSD -systemu nie wymagam, mogę zainstalować sobie z DreamSparka Od razu zaznaczam, że nie chcę kadłubków Clevo Cytuj
FxJ Opublikowano 20 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2017 Mógłbyś zacząć od wypełnienia ankiety ? Cytuj
fantasY Opublikowano 20 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2017 Sorki, już poprawiam ;) 1. student 2. może być system, ale nie musi (dreamspark) 3. 14-15'6 cali 4. HDD+SSD, ważne żeby miał miejsce na 2 dyski, jeden z nich mogę dokupić później 5. 4-5 tysięcy PLN 5b. jak najdłużej, najlepiej cały okres studiów czyli 3-5 lat5c. nie spieszy mi się bardzo, sierpień/wrzesień 6. Najważniejsza jest jakość wykonania, chociaż wydajność też musi być na zadowalającym poziomie 7. minimum Full HD, najlepiej IPS 8. mieszkanie, pewnie czasem wezmę go na uczelnię + dojazdy do domu 9. Fifa 17, CSGO. Jeśli będzie możliwość odpalenia np. Wiedźmina 3 to się nie obrażę, ale nie jest to priorytet. 10. wszelkie programy inżynierskie używane na polibudzie 11. przyzwoita matryca, prosty wygląd bez czerwonych i świecących plastików a'la zabawki z odpustu 12. Nie chcę kadłubków Clevo, wolałbym unikać Lenovo ze względu na serwis i słabe opinie. Lubię za to Della :) Cytuj
FxJ Opublikowano 20 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2017 Cytuj Jeśli będzie możliwość odpalenia np. Wiedźmina 3 to się nie obrażę https://www.notebookcheck.net/The-Witcher-3-Notebook-Benchmarks.143187.0.html Jasne że sie da kwestia jedynie na jakich detalach - jaka grafika. Cytuj nie spieszy mi się bardzo, sierpień/wrzesień Sporo modeli się pojawi w tym okresie na sezon "powrót do szkoły" no i pojawią sie laptopy z procesorami Ryzen. Z ostatnich premier - jeszcze na papierze, są testy ale modeli przed produkcyjnych Acer Predator Helios 300 Taniej wyjdzie cię np: MSI GE62 Apache Pro i7-6700HQ/8GB/1000 GTX970M FHD | 16GB RAM + dysk PCIe NVMe jak Samsung EVO 960 Ale jeśli celujesz a jak najwyższą wydajność i najlepsze chłodzenie to tylko modele klasy DTR (desktop replacement) jak np. MSI GT62VR 6RD Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 21 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2017 Czyli bardziej zależy ci na grach niż na procesorze? Cytuj
fantasY Opublikowano 21 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2017 @up Nigdzie czegoś takiego nie napisałem, gry to ma być tylko dodatek, będą odpalane raczej okazjonalnie. Podkreśliłem że najbardziej zależy mi na fifie, która raczej nie ma wysokich wymagań. Zaczynam zastanawiać się nad modelami biznesowymi, są one zazwyczaj dosyć wydajne (pod względem procesora) , solidnie wykonane i mają stonowany wygląd. Znajdzie się coś godnego polecenia w tym przedziale cenowym? Czy lepiej poczekać jeszcze ten miesiąc i dopiero rozglądać się za laptopem? Cytuj
FxJ Opublikowano 21 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2017 Cytuj Zaczynam zastanawiać się nad modelami biznesowymi Tylko je kupuje się na firmę i odlicza VAT stąd też większość modeli ma trzy letnią gwarancje producenta z opcją wydłużenia do 4/5 nawet. Dell Latitude 5480 i5-7440H/8GB/256/10Pro GT 930MX FHD - jeden z najtańszych z dedykowaną. Co roku coraz większe maja wymagania na wysokich i ultra https://www.notebookcheck.net/FIFA-17-Notebook-and-Desktop-Benchmarks.179319.0.html https://www.notebookcheck.net/FIFA-16-Notebook-Benchmarks.151721.0.html Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi