Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ankieta:

1. Jak w temacie

2. Laptop z Windowsem

3. Matryca - 15,6", waga nie ma znaczenia

4. Dysk HDD 1TB, ew. z możliwością późniejszego montażu dysku SSD, napęd optyczny konieczny,

5. max. 3100 zł, laptop nowy, bez dodatków, choć gdyby coś się trafiło, to może być :)
5. b) Laptop na długie użytkowanie; obecnie mam, już od 9 lat,  SONY VAIO VGN-NR38M (Intel Pentium Dual - Core, 2GB, HDD 250GB, 15.4", Mobile Intel Graphics Media Accelerator X3100)

5. c) zakup w przeciągu miesiąca

6. długość pracy na baterii nie ma znaczenia, obudowa w miarę solidna, materiał nie ma znaczenia,
7. Matryca 1920x1080 (preferowana, ew. 1600x900), matowa, najlepiej IPS,

8. używany w domu/szkole, w Polsce,
9. Gry:  Minecraft, Fifa 15 - ale sporadycznie
10. okazjonalnie program do montażu filmów, GIMP, programy do obróbki i tworzenia grafik online, Sweet Home 3D, amatorsko; programy biurowe,
Laptop do nauki, dość wydajny (kilka programów otwartych jednocześnie, kilka (lub nawet -naście kart w przeglądarce), radzący sobie z programami biurowymi i - sporadycznie - ze wspomnianymi grami; +oglądanie filmów
11. HDMI, matowa matryca, napęd optyczny,

12. niechęci nie mam, skłaniałem się za to ku DELLom,

13. ...przejrzałem chyba wszystkie DELLe...

Edytowane przez luk_kor
Opublikowano

Wkleję jeszcze tutaj, tak na wszelki wypadek:

Ankieta:

1. Jak w temacie

2. Laptop z Windowsem

3. Matryca - 15,6", waga nie ma znaczenia

4. Dysk HDD 1TB, ew. z możliwością późniejszego montażu dysku SSD, napęd optyczny konieczny,

5. max. 3100 zł, laptop nowy, bez dodatków, choć gdyby coś się trafiło, to może być :)
5. b) Laptop na długie użytkowanie; obecnie mam, już od 9 lat,  SONY VAIO VGN-NR38M (Intel Pentium Dual - Core, 2GB, HDD 250GB, 15.4", Mobile Intel Graphics Media Accelerator X3100)

5. c) zakup w przeciągu miesiąca

6. długość pracy na baterii nie ma znaczenia, obudowa w miarę solidna, materiał nie ma znaczenia,
7. Matryca 1920x1080 (preferowana, ew. 1600x900), matowa, najlepiej IPS,

8. używany w domu/szkole, w Polsce,
9. Gry:  Minecraft, Fifa 15 - ale sporadycznie
10. okazjonalnie program do montażu filmów, GIMP, programy do obróbki i tworzenia grafik online, Sweet Home 3D, amatorsko; programy biurowe,
Laptop do nauki, dość wydajny (kilka programów otwartych jednocześnie, kilka (lub nawet -naście kart w przeglądarce), radzący sobie z programami biurowymi i - sporadycznie - ze wspomnianymi grami; +oglądanie filmów
11. HDMI, matowa matryca, napęd optyczny,

12. niechęci nie mam, skłaniałem się za to ku DELLom,

13. ...przejrzałem chyba wszystkie DELLe...

Opublikowano

napęd optyczny konieczny

Laptop bez napędu / brak nagrywarki (DVD ROM) a instalacja gier i systemu

Bierzesz też pod rozwagę zewnętrzną na USB? Bo aktualnie odchodzi się od nagrywarek.

Dell Vostro 5568 i5-7200U/8GB/1000/FHD/ Windows10 Home

Dell Vostro 5568 i5-7200U/8GB/1000/FHD/ Windows10 Pro

Delle będą droższe a tańsza seria Vostro nie ma slotu M.2 i ma znacznie gorszą obudowę więc jest znacznie miej opłacalna.

Też na biznesówkę z IPS-em nie masz co liczyć.

Opublikowano

O zewnętrznej nagrywarce nie myślałem, nie wiedziałem, że teraz odchodzi się już od tych wbudowanych - nie siedzę w temacie. Ale zawsze mogę to rozważyć.

Jak się ma Intel HD Graphics 620 do AMD Radeon R7?

A coś z nie-DELLi godnego uwagi?

Opublikowano

To konsumenckie z nagrywarką ale za to bez M.2, z lichą obudową w porównaniu do Vostro z tworzywa i z wykończeniem na wysoki połysk - łatwo porysować. To już w ogólnym rozrachunku Acer wypada lepiej tym bardziej że ma szybki serwis w PL.

okazjonalnie program do montażu filmów

Za to do renderowania filmów nie ma jak dobry 4 rdzeniowy procesor i5 HQ + mocna grafika na GDDR5 (wspomaganie przez akceleracje grafiką technologia CUDA).