Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Poszukuje laptopa do biura praca stabilna, bardzo dobra szybkość. Znalazłem sobie dwa laptopy jeden do dwóch tys a drugi do 3,5 tys. Potrzebuje dwa.

Proszę o ocenę i ewentualne wasze propozycje uwagi.

1) Laptop do 2 tyś (+300 zł)

z systemem
https://www.x-kom.pl/p.....vostro-3568-i3-6006u-8gb-500-10pro-fpr.html

LUB bez systemu:
https://www.x-kom.pl/p.....vostro-3568-i3-6006u-8gb-500.html

2) Laptop do 3,5 tyś

https://www.x-kom.pl/p.....vostro-5568-i5-7200u-8gb-1201000-10pro-fhd.html

LUB bez systemu:

https://www.x-kom.pl/p.....vostro-5568-i5-7200u-8gb-2561000-fhd.html

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Postaraj sie coś dodać więcej z ankiety

Bo szczerze nic nie wyjaśniłeś potrzebujesz z systemem czy nie? Oryginał kosztuje ponad 400zł każdy poniżej to pirat, więc taniej wychodzi w zestawie zintegrowanym od producenta.

Ze względu na gwarancje Della (serwis na miejscu) nie możesz mieć zestawu z dokładanym przez sklep dyskiem. Taki w razie potrzeby wezwania serwisanta wykręcasz dysk i po problemie.

Dell Vostro 5568 i5-7200U/8GB/1000/Win10X FHDADATA Ultimate SU800 128GB (lepszy niż montują sklepy).

Opublikowano (edytowane)

1) dla osoby dorosłej powyżej 30, na firmę,
2) laptop ma byc z windowsem.
3) rozmiar matrycy 15,6 waga nie jest istotna
4) chcialem na system i bierzace pliki ssd a reszte hdd czyli dwa dyski. Zależy mi na bardzo dobrej stabilnej szybkości
5) kwota brutto. 2 tyś (+200 zł) oraz 3,5 tyś. Laptop nowy dofinansowanie z urzędu pracy. Jeśli chodzi o torby plecaki obojętnie.
5b) Hmm 4-6 lat. Będzie w biurze a drugi na sale konferencyjną taki dla osob które chcą z niego korzystać do prezentacji
5c) w ciągu 2-3 dni
5d) ????
6) ważńa jest dla mnie jakość wykonania, dobre odprowadzenie ciepła. seria biznesowa.
7) roz. 1920 wydaje mi się że bęzie ok. Matowa. brak pracy na zew montiorze.
8) biuro, biurko, ten tanszy na sali konkferencyjnej
9) brak gier
10) biurowe, offcie internet itp. stabilna dobra praca
11) port vga, hdmi, RJ-45, w obu modelach. Natomiast model drożśzy bez cdromu a tańszy z cd romem
12) obojętnie (oprocz rozowego, bialego)
13) jak wyżej
14)

- wspomniałeś

Ze względu na gwarancje Della (serwis na miejscu) nie możesz mieć zestawu z dokładanym przez sklep dyskiem. Taki w razie potrzeby wezwania serwisanta wykręcasz dysk i po problemie.

Czyli rozumiem że ten dysk co jest zamieszczony w tym modelu droższym to kicz? mam na mysli ssd i jak przyjedzie serwisant z della to mam wykrecic dysk??? masakraaaaa jakas skoro kupuje zestaw to kupuje zestaw i nie obchodzi mnie juz wyjmowanie? W takim razie moze odmowic naprawy .....

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Czyli rozumiem że ten dysk co jest zamieszczony w tym modelu droższym to kicz? 

Złota zasada a nikt o tym nie mówi - dyski SSD kupuje się samodzielnie, każdy chce oczywiscie mieć z SSD ale jak się okazuje to nikt o dyskach nie ma pojęcia więc ładuje się tanie, bo oczywiście i tak są drogie ale kupują (dobierając) samodzielnie wyjdziesz na tym lepiej.

mam na mysli ssd i jak przyjedzie serwisant z della to mam wykrecic dysk??? masakraaaaa jakas skoro kupuje zestaw to kupuje zestaw i nie obchodzi mnie juz wyjmowanie?

Zawiłości umowy gwarancyjnej jeśli chcesz być objęty "naprawą na miejscu na następny dzień roboczy" to musisz dostarczyć serwisantowi w stanie fabrycznym, sam dysk jest na jedną śrubk a klapa matrycy na kilka - wystarczy śrubokręt. Sam model jest klasy biznesowej więc nawet instrukcja serwisowa jest z obrazkami na stronie Della do pobrania.

Po prostu wykupili wszystkie sztuki z dyskami SSD fabrycznie montowanym przez Della. jakie tyko były Vostro 5568.

masakraaaaa jakas skoro kupuje zestaw

Skąd masz pomysł że istnieją zestawy, nie ma takowych dostępnych są z dyskiem HDD lub SSD.

Dell Vostro 5568 i5-7200U/8GB/1000/10Pro FHD

Dell Vostro 5568 i5-7200U/16GB/1000/10Pro FHD

A dysk M.2 dokupił bym poza kasą z dofinansowania na inną fakturę nawet, taki jak chcesz i tak pojemny 128GB czy 250GB/275GB

Ewentualnie zamiast Vostro 3568 mozesz wziąć

Acer E5-575 i5-7200U/4GB/500/Win10

Acer E5-575 i5-7200U/8GB/500/Win10

Te mają już slot M.2 na SSD.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Tamagotchi napisał:

Dokładnie dysk SSD dokup, Vostro 3568 poza dobrą jakością obudowy i gwarancją nie jest zbyt atrakcyjny, to taki typowo biurowy sprzęt.

Właśnie co do modelu tańszego o taki sprzęt mi chodzi ma mieć dobrą obudowę masywną długą i dobrą gwarancję co z tego co czytam taką posiada Vostro 3568 https://www.x-kom.pl/p.....vostro-3568-i3-6006u-8gb-500-10pro-fpr.html

Jako że będzie ton na sali konferencyjnej dużo osób może mieć z nim do czynienia.

Proszę mi powiedzcie czy jak zrobię downgrade do win7 będzie ze sobą to współgrało????

Natomiast

1 godzinę temu, FxJ napisał:

Złota zasada a nikt o tym nie mówi - dyski SSD kupuje się samodzielnie

Ok powiedzmy kupię laptopa bez dysku ssd np.

Dell Vostro 5568 i5-7200U/8GB/1000/10Pro FHD https://www.x-kom.pl/p.....vostro-5568-i5-7200u-8gb-1000-10pro-fhd.html

Bo tyle mi ramu spokojnie wystarczy. W takim przypadku rozumiem że jest on wraz z systemem ale system jest wgrany na dysku który do mnie przychodzi i instalka znajduje się na partycji recovery to w takim razie jak mam mieć system na dysku SSD który zamontuje (bo chce aby system był na SSD)  skoro nawet płyty nie dołączają. Rozumiem że bym musiał klonować i inne cudawianki aby wszystko przenieść z HDD na SSD. Chyba lepiej w takiej sytuacji kupić dysk SSD oddzialnie jak mówicie ale laptop bez systemu i system też oddzialnie.

1 godzinę temu, FxJ napisał:

Dell Vostro 5568 i5-7200U/8GB/1000/10Pro FHD

A dysk M.2 dokupił bym poza kasą z dofinansowania na inną fakturę nawet, taki jak chcesz i tak pojemny 128GB

Czyli kupuje ten laptop np. z tym dyskiem i coś jeszcze muszę jakieś śrubki dokupić?? łatwo to się montuje?? trzeba coś konfigurować w biosie czy sam zaczyta.

Pytam się bo na stronie x-kom jest napisane

"Możliwość montażu dodatkowego dysku M.2 (brak elementów montażowych),"

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Proszę mi powiedzcie czy jak zrobię downgrade do win7 będzie ze sobą to współgrało????

Nie to laptopy z 2017 i nie wspierają ani Windows 7 ani 8.1

W takim przypadku rozumiem że jest on wraz z systemem ale system jest wgrany na dysku który do mnie przychodzi i instalka znajduje się na partycji recovery

Tak

to w takim razie jak mam mieć system na dysku SSD który zamontuje (bo chce aby system był na SSD)  skoro nawet płyty nie dołączają. Rozumiem że bym musiał klonować i inne cudawianki aby wszystko przenieść z HDD na SSD. Chyba lepiej w takiej sytuacji kupić dysk SSD oddzialnie jak mówicie ale laptop bez systemu i system też oddzialnie.

Mamy 2017 rok, Windows 10 doczekał się już 3-ciej aktualizacji powiedzmy 10.3, system pobierasz sobie programem Microsoftu od razu na pendriva lub jako plik ISO.

Klonowanie darmowymi programami jest proste i szybkie, więc też to nie jest jakiś problem bynajmniej.

łatwo to się montuje?? trzeba coś konfigurować w biosie czy sam zaczyta

Tak wystarczy tylko śrubkę przykręcić, działa jak każdy inny dysk, jak chcesz nawet mozesz sie pokusić o skonfigurowanie biosu pod instalacje w trybie UEFI.