Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Zajmuję się póki co tworzeniem drobnych aplikacji desktopowych jak i moblinych (głównie iOS). Może niedługo będę próbował swoich sił w UE4 i potrzebuję pomocy przy wyborze odpowiedniego sprzętu.

Co do wymagań to:

• wydajny procesor
  • możliwość rozszerzenia do 32 GB RAM; na starcie 8/16GB
  • matryca FullHD matowa, 15,6"
  • podświetlana klawiatura
  • slot M.2 na ssd'ka
  • grafika która podoła przy UE4 do tworzenia gry na iOS
  • praca na baterii 5h przy zwykłym przeglądaniu internetu na wifi (im więcej tym lepiej)

Co do wydajności ogólnej to szykują mi się coraz bardziej skompilkowane zadania z matmy typu:

Dla zadanego równania różniczkowego, o znanym rozwiązaniu ścisłym napisać algorytm, który odpowie na pytanie:
Na ile podprzedziałów należy podzielić zadany przedział(ograniczony warunkami brzegowymi), aby błąd rozwiązania metod elementów skończonych przy użyciu liniowej funkcji kształtu był mniejszy od 0.001? Do pomiaru błędu zastosuj normę Czebyszewa(maksymalna).

Po przejrzeniu wielu modeli zatrzymałem się na tych dwóch:

Hyperbook N65 w konfiguracji:

• Intel Desktop Core i7-7700, Kaby Lake, 4 x 3.6 GHz, 8MB Cache
  • 16 GB (2 x 8) DDR4 2400 MHz CL17
  • Crucial SSD 525GB MX300 M.2 2280 6Gb/s TLC (read/write; 530/500MB/s)
  • Win10 Home
  • Tu nie ma dedykwoanej grafiki, za to jest desktopowy procesor. Czy Intel HD Graphics 630 podoła przy UE4?

Dell Inspiron 7567 w konfiguracji:

• Procesor: Intel Core i7-7700HQ (4 rdzenie, od 2.80 GHz do 3.80 GHz, 6 MB cache)
  • Pamięć: 8 GB (SO-DIMM DDR4, 2400MHz) - dokupiłbym drugą kość 8GB
  • Dysk: 1000 GB SATA 5400 obr., Możliwość montażu dodatkowego dysku M.2 (brak elementów montażowych), Express Cache 8 GB - dokupiłbym SSD'ka M.2
  • Grafika: + Intel HD Graphics 630, NVIDIA GeForce GTX 1050Ti
  • Microsoft Windows 10 Home PL

To co przemawia za tym Dell'em to jego wydajność akumulatora, co jest prawdą, że wyciąga 9h na przeglądniu internetu na WIFI, lecz ta matryca...to tragedia.

Myślałem o procesorach i5/i7 z końcówką U ale czy to nie odbije się za mocno wydajności, która jest mi potrzebna na najbliższe 4 lata.

Myślałęm również o Mac'u ale nie wiem czy chce sie zamknąć tylko na sterfę iOS. Wiem, że można zainstalować Windowsa'a obok ale czy to będzie miało jednak sens?

Co moglibyście mi jeszcze polecić?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi :)

Edytowane przez franek12
Opublikowano (edytowane)

Wymiana nie wchodzi w grę, szkoda gwarancji.

1. student

2. win10

3. 15,6"

4. SSD, może być bez dysku, bez problemy dokupię

5. 5000 PLN, czas zakupu do połowy września

6. mile widziania aluminowa obudowa

7. Full HD, może być matowa, może być IPS

8. dom/uczelnia

9. żadne

10. VS, UE4, sporadycznie GIMP i Inkscape

11. podświetlana klawiatura; 6h na baterii przy WIFI, wydajność która bez problemu podoła UE4 i VS oraz algorytmom typu "

Dla zadanego równania różniczkowego, o znanym rozwiązaniu ścisłym napisać algorytm, który odpowie na pytanie:
Na ile podprzedziałów należy podzielić zadany przedział(ograniczony warunkami brzegowymi), aby błąd rozwiązania metod elementów skończonych przy użyciu liniowej funkcji kształtu był mniejszy od 0.001? Do pomiaru błędu zastosuj normę Czebyszewa(maksymalna)."

13.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

To będzie twój jedyny laptop? Z czego aktualnie korzystasz (konfiguracja)?

Nie wiem czy możesz naciągnąć budżet biznesowe Delle ale te mają super baterie + 3 letnią gwarancję.

Dell Latitude 5580 i5-7440HQ/8GB/256/10Pro FHD

Dell Latitude 5480 i5-7440HQ/8GB/256/10Pro GT 930MX FHD (IPS)

Dodałem też 14,0" bo nie podałeś czy potrzebujesz numerycznej, do noszenia jest o wiele wygodniejszy (1,7kg) ma też USB-C do ładowania.

czy procek U da sobie radę?

Nie a pierwsze 4 rdzeniowe U dopiero pojawią się w przyszłym roku, prawdopodobnie 2 kwartał.

Opublikowano
17 godzin temu, FxJ napisał:

To będzie twój jedyny laptop? Z czego aktualnie korzystasz (konfiguracja)?

Nie wiem czy możesz naciągnąć budżet biznesowe Delle ale te mają super baterie + 3 letnią gwarancję.

Dell Latitude 5580 i5-7440HQ/8GB/256/10Pro FHD

Dell Latitude 5480 i5-7440HQ/8GB/256/10Pro GT 930MX FHD (IPS)

Dodałem też 14,0" bo nie podałeś czy potrzebujesz numerycznej, do noszenia jest o wiele wygodniejszy (1,7kg) ma też USB-C do ładowania.

Nie a pierwsze 4 rdzeniowe U dopiero pojawią się w przyszłym roku, prawdopodobnie 2 kwartał.

Tak, to będzie mój jedyny laptop. Aktualnie posiadam desktopa:

• RAM: Ballistix Sport LT DDR4, 8GB, 2400MHz, CL16 x2
  • Procesor: Intel Core i5-7600, 3.5GHz
  • Płyta główna: MSI B250M MORTAR
  • Monitor: Dell S2216H
  • Zasilacz: Chieftec CTG-650C 650W
  • Karta graficzna: inno3D GeForce ® GTX 1060 iChill X3 3GB GDDR5

Wydzielonej numerycznej nie potrzbuję

Opublikowano
18 godzin temu, Tamagotchi napisał:

Zastanawiałem się również nad nim