marek3122 Opublikowano 16 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2017 (edytowane) Hej, szukam laptopa i z góry mówię, że laikiem w tej dziedzinie. Moje pierwsze pytanie brzmi: czy i5 zawsze jest lepsza od i3? 1. Dla studenta. 2. Laptop z Windows 10 (chyba, że kupienie osobnno wyjdzie taniej). 3. 15,6 4. HDD bo wyczytałem tu, że nie warto kupować SSD od razu. Nie potrzebuje dużo pamięci. 250GB wystarczy (aktualny laptop zajmuje 100GB). Jeśli laptop ma być tańszy/wydajniejszy to mogę zrezygować z napędu DVD. 5. Interesuje mnie nowy laptop +/- 2300zł. Mogę dorzucić 100-200zł jeśli wpłynie to znacząco na wydajność. 5b. Chcę kupić w ciągu 1-2 miesięcy. 6. Żeby wyglądał normalnie :) Nie interesują mnie wersje gamingowe z podświetlaną klawiaturą. 7. 15,6 cali Matryca matowa. 8. Głównie w pokoju prawdopodobnie będzie brany na uczelnie. 9. Średnie wymagania. 10. Visual Studio 2017 (nauka) 11. ---- 12. Aktualny model: Acer Aspire 5741g 13. Znalazłem 3 produkty, jestem ciekaw waszej opinii: https://www.x-kom.pl/p/363045-notebook-laptop-156-hp-250-g5-i5-7200u-8gb-500gb-win10p.html https://www.x-kom.pl/p/363054-notebook-laptop-156-hp-250-g5-i5-7200u-8gb-120ssd-win10p.html https://www.x-kom.pl/p/339682-notebook-laptop-156-acer-e5-575-i5-7200u-8gb-500-win10.html Edytowane 16 Czerwca 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 16 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2017 Cytuj chyba, że kupienie osobnno wyjdzie taniej Legalnego drożej ;) Cytuj Moje pierwsze pytanie brzmi: czy i5 zawsze jest lepsza od i3? Tak mają trochę wyższe taktowanie plus turbo boost Cytuj Jeśli laptop ma być tańszy/wydajniejszy to mogę zrezygować z napędu DVD. Tańsze przez to nie będą przez brak nagrywarki, maja wtedy odpowiednio lepszą baterie, lepsze chłodzenie lub niższą wagę Cytuj Mogę dorzucić 100-200zł jeśli wpłynie to znacząco na wydajność. Procesory 4 rdzeniowe zaczynają się od 3 tyś w górę, lepsze wykonanie lub matryca z lepszą rozdzielczością Cytuj 9. Średnie wymagania. Rozwiń najlepiej które konkretnie Acer E5-575G i3-6006U/8GB/500/Win10 GT940MX - z dedykowaną Acer E5-575 i5-7200U/8GB/500/Win10 ASUS R541UA-DM1404T-8 i3-7100U/8GB/256SSD/DVD/Win10 - z fabrycznym dyskiem SSD Cytuj
marek3122 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2017 8 godzin temu, FxJ napisał: Cytuj 9. Średnie wymagania. Rozwiń najlepiej które konkretnie Aktualnie gram w League of Legends ale chcę alby przyszły laptop ogarniał też nieco lepsze gry w które mogę grać w przyszłości np. cs:go albo Gwint 8 godzin temu, FxJ napisał: Acer E5-575G i3-6006U/8GB/500/Win10 GT940MX - z dedykowaną Acer E5-575 i5-7200U/8GB/500/Win10 Który lepszy i dlaczego? Co oznacza dedykowana karta graficzna? Jest jakiś poradnik co zrobić po kupnie sprzętu? Jakiś update biosa i jak to zrobić? Albo update innych sterowników? I jak wygląda oddanie laptopa? Dobrze rozumiem, że mam 15 dni i bez podania przyczyny mogę go zwrócić? Cytuj
FxJ Opublikowano 17 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2017 Cytuj Który lepszy i dlaczego? Dla tych co praktycznie nie grają ten z procesorem lepszym był dla nich lepszy Dla graczy ten z mocniejszą kartą graficzną Cytuj Co oznacza dedykowana karta graficzna? Karta graficzna odpowiada za grafikę 3D w grach, im bardziej wymagająca gra pod względem 3D tym lepsza karta jest wymagana Gry - wydajność na kartach graficznych w laptopach Cytuj Jest jakiś poradnik co zrobić po kupnie sprzętu? Jakiś update biosa i jak to zrobić? Albo update innych sterowników? Mam w podpisie jeden ;) Sterowniki pobierasz ze strony producenta to samo z programem do aktualizacji bios. W każdym sklepie mają procedure, musisz tam postąpić zgodnie z nią wypełnić formularz zwrotu i im odesłać. W xkom ostatnio głośniki odsyłałem i bez problemu po tygodniu miałem kasę na koncie. Cytuj ogarniał też nieco lepsze gry w które mogę grać w przyszłości np. cs:go CS:GO akurat potrzebuje dobrego procesora, no i CS i Win10 trochę się nie lubią i trzeba mieć wszystko zaktualizowane do najnowszych by nie było problemów ze spadkami FPS. Tak się kształtują ceny najtańszych z matrycami FullHD Acer F5-573G i5-7200U/4GB/1000/Win10 GF940MX FHD - ma slot na dysk SSD ASUS R558UQ-DM513T i5-7200U/4GB/1TB/DVD/Win10 GT940MX Cytuj
marek3122 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2017 (edytowane) Jednak zdecyduje się na tego: Acer E5-575G i3-6006U/8GB/500/Win10 GT940MX Chociaż jeszcze nie jestem pewien :P Mam jeszcze klika pytań: Windows 10 jest na osobnej płytce czy muszę go sobie jakoś zgrać z dysku żeby mieć kopię (jeśli tak to jak to zrobić?) ? Jak wygląda sytuacja z dodatkowym dyskiem SSD (jeśli już go sobie kupię) tz. czy muszę zainstalować na nim Windowsa żeby była znacząca różnica w płynności czy wystarczy że będe na nim instalować gry i programy? Potrzebne są do tego jakieś sterowniki czy taki dysk działa jak pendrive czyli po prostu podłączam i działa? Sterowniki do Acer E5-575G jak już kupię to zacząć od biosa? Instalować z góry do dołu wszystko? Przeraża ta informacja na stronie "Nieprawidłowa aktualizacja systemu BIOS może spowodować uszkodzenie produktu Acer. Zachowaj ostrożność." Czy jak coś popsuję to mogę oddać/złożyć reklamacje laptopa do sklepu bez konsekwencji? Grafika: + Intel HD Graphics 520, NVIDIA GeForce 940MX. Rozumiem, że Nvidia jest do gier i przełącza się automatycznie i nie muszę o niczym pamiętać? Jakieś promocje/reflinki dla mireczka? Edytowane 17 Czerwca 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 17 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2017 (edytowane) Cytuj Windows 10 jest na osobnej płytce czy muszę go sobie jakoś zgrać z dysku żeby mieć kopię (jeśli tak to jak to zrobić?) ? https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10 Żadnych płytek wszystko z neta od razu na pendriva ;) Cytuj czy muszę zainstalować na nim Windowsa żeby była znacząca różnica w płynności czy wystarczy że będe na nim instalować gry i programy? Musisz system, w żadnym razie nie bój się o żywotność dysku SSD - dobry przeżyje twój laptop tak jak kości RAM w nim. Cytuj Potrzebne są do tego jakieś sterowniki czy taki dysk działa jak pendrive czyli po prostu podłączam i działa? Do 10-tki nie, działa jak każdy inny podłączony dysk. Cytuj Przeraża ta informacja na stronie "Nieprawidłowa aktualizacja systemu BIOS może spowodować uszkodzenie produktu Acer. Zachowaj ostrożność." Ma baterie więc zanik prądu w trakcie ci nie grozi, to jest szybka i prosta procedura dziennie robią ją miliony osób ;) Cytuj Rozumiem, że Nvidia jest do gier i przełącza się automatycznie i nie muszę o niczym pamiętać? Tylko by aktualizować cały czas do najnowszych wtedy bez problemu. Cytuj Jakieś promocj dla mireczka? Co znajdę wrzucam na forum - link w odpisie Edytowane 17 Czerwca 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 17 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2017 Możesz też wyłączyć w programach jak Chrome/Firefox wsparcie przez grafikę by wydłużyć czas pracy na baterii. Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 17 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2017 Ja bym radził dołożyć do F5-573G matryca FullHD to wręcz obowiązek a dysk mozesz dokupić po wakacjach np. Mają też częściowo aluminiowa obudowę. Cytuj
marek3122 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2017 7 minut temu, FxJ napisał: Ma baterie więc zanik prądu w trakcie ci nie grozi, to jest szybka i prosta procedura dziennie robią ją miliony osób ;) Ale ściągać wszystko z góry do dołu i po kolei instalować czy tylko wybrane albo w jakiejś specjalnej kolejności? Sterowniki do Acer E5-575G Zamontowanie SSD mogę zrobić samemu czy muszę zgłaszać żeby nie stracić gwarancji i nie uszkodzić plomb? Są to 3 śrubki Zdjęcie obudowy Cytuj
marek3122 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2017 19 minut temu, Tamagotchi napisał: Ja bym radził dołożyć do F5-573G matryca FullHD to wręcz obowiązek a dysk mozesz dokupić po wakacjach np. Mają też częściowo aluminiowa obudowę. Nie zależy mi na FullHD bo do tej pory miałem HD i mi wystarczał. Pewnie gdybym miał się przesiąść z FullHD na HD to zauważyłbym różnice i pewnie by mi to przeszkadzało, ale jak mówię jestem przyzwyczajony do HD. Cytuj
FxJ Opublikowano 17 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2017 Cytuj Ale ściągać wszystko z góry do dołu i po kolei instalować czy tylko wybrane albo w jakiejś specjalnej kolejności? Zacznij od chipsetu, sterowniki grafiki zintegrowanej Intela i potem już dowolnie Cytuj czy muszę zgłaszać żeby nie stracić gwarancji i nie uszkodzić plomb? Są to 3 śrubki To jest klapa serwisowa, jeśli będą plomby to nie gwarancyjne a informacyjne że ni był wcześniej przez nikogo rozkręcany. Cytuj Nie zależy mi na FullHD bo do tej pory miałem HD i mi wystarczał. Jakiego byś wideo nie odpalił wszystko jest w FullHD już teraz Można zawsze zrobić takie stanowisko i używać na raz ekranu laptopa i monitora Laptop i monitor - pomysły jak ustawić, statywy, podstawki i wysięgniki Cytuj
marek3122 Opublikowano 2 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2017 A co powiesz na coś takiego? Może warto dorzucić te 100zł? Acer Aspire E 15 15,6" Intel Core i5-7200U - 8GB RAM - 1TB Dysk - Win10 Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2017 (edytowane) Cytuj Nie zależy mi na FullHD bo do tej pory miałem HD i mi wystarczał. Pokaż mi jakiś film na YouTube który nie jest nagrany w FullHD? Cytuj A co powiesz na coś takiego? E5-575G to ten sam model tylko z i5 - wersje dla supermarketów są zawsze tańsze i zawsze w jakiś sposób gorsze od tych z normalnych sklepów, czasem brak podświetlanej klawiatury albo tańsze dyski i RAM lub gorszej jakości układy na płycie głównej (planowe postarzanie elektroniki). Edytowane 2 Lipca 2017 przez FxJ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi