Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć

Bardzo proszę o pomoc w wyborze laptopa.

Moja ankieta:

1. Laptop dla 30-latka do użytku domowego. Najchętniej wziąłbym go na raty, ale zdaję sobie sprawę, że nie zawsze będzie to możliwe.

2. Najlepiej już z Win10, ale nie jest to warunek konieczny.

3. 14-15.6"

4. SSD. HDD będzie zewnętrzny. Nie zależy mi na dużej pamięci, byleby płynnie działał. Ewentualnie z możliwością w miarę łatwej wymiany dysku z HDD na SSD. Nie zależy mi na nagrywarce.

5. Tylko laptop, nowy. Najchętniej z możliwością zakupu ratalnego. Ok. 2500zł

5b. W ciągu najbliższych 3 miesięcy.

6. Jakość wykonania i płynność działania zdecydowanie przedkładam ponad "fajerwerkom". Dobrze, żeby miał dobrą baterię.

7. Zwykłe HD wystarczy. Raczej nie zamierzam oglądać filmów na laptopie. Bardziej internet, FB etc.

8. Głównie w domu. Sporadycznie w podróży.

9. Nie mam wymagań dotyczących gier. Gram tylko na PS.

10. Brak większych wymagań (głównie internet, troche YT, czasami Horizon TV)

11. Podświetlana klawiatura - byłoby super.

12. Do tej pory pracuję na Acer Aspire 5739G i nigdy nie miałem problemów. Ale jest już trochę zbyt wolny, a poza tym czasem przydadzą się 2 laptopy w domu. Sporo dobrych opinii słyszałem o Dellu i Lenovo. Z kolei wśród znajomych nie ma dobrych opinii o Asusie. Ale przed zakupem Acera też mnie ostrzegali, a służy mi już 8 lat.

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

4. SSD. HDD będzie zewnętrzny. Nie zależy mi na dużej pamięci, byleby płynnie działał. Ewentualnie z możliwością w miarę łatwej wymiany dysku z HDD na SSD. Nie zależy mi na nagrywarce.

Już całkiem sporo modeli posiada slot M.2

5b. W ciągu najbliższych 3 miesięcy.

Pisz bliżej systemu, nawet w połowie wakacji może się sporo zmienić 

12. Do tej pory pracuję na Acer Aspire 5739G i nigdy nie miałem problemów.

Podaj kod producenta

Przykłady

ASUS R558UA-DM966D-8 i5-7200U/8GB/256SSD/DVD - fabryczny dysk SSD

Dell Vostro 3568 i5-7200U/8GB/256 FHD - biznesowy, mało pojemna bateria

Dell Vostro 5568 i5-7200U/8GB/1000 FHD - biznesowy, slot M.2

Lenovo Ideapad 700-15 i5-6300HQ/8GB/1000/GTX950M - 4 rdzenie

Opublikowano

Ostro drogo jak na E15 (Aspire E5-575) całe z tworzywa z matrycą tylko HD i dyskiem SSD zamiast HDD a wolny slot M.2 na SSD się marnuje. Seria F15 (Aspire F5-573G) już częściowo aluminiowa + dobry dysk SSD M.2 240GB można mieć w tej cenie :D

Opublikowano

Tańsze są w zestawie z laptopem jakieś 200-250zł wtedy wychodzi. Legalny system kosztuje ponad 400zł ! Każde za 100-200zł to piraty.

Już lepiej wgrać pirata 7/8.1 i zrobić upgrade do 10-tki i cieszyć się legalnym kluczem.

Opublikowano (edytowane)
Opublikowano

1 i 2 - unikaj tych HP-ków są po prostu słabe

3. Podałeś serie R540 a ja w drugim wpisie R550, chyba nie muszę tłumaczyć który jest z wyższej serii i lepszy ;) ?

4. Z lustrzaną (wszystko się w niej odbija) matrycą HD i słabym Radeonem

Naprawdę w przedziale do <2500 zbyt fajnego nie kupisz dopiero 2600-2800 jak F5-573G

Opublikowano

To z sensownych opcji - z matrycami matowymi

Acer E5-575 i5-7200U/8GB/500/Win10 - ze slotem M.2 ale z matrycą tyko HD

ASUS R558UA-DM966T i5-7200U/4GB/1TB/DVD/Win10 | 8GB RAM - czy dysk czy system, na jedno wychodzi, FullHD

Dell Inspiron 3567 i5-7200U/4GB/500/Win10 R5 FHD - ze względu na serwis FullHD

Chociaż bladego pojęcia nie mam czemu aktualnie systemy są tak drogie aktualnie szczególnie w przypadku wydań OEM i BOX, przecież dość mocno dolar spadł :/

Opublikowano

Zastanawiam się nad tymi laptopami, porównuję i narzuca mi się takie jedno pytanie - czy warto dopłacić do laptopa ok. 500zł tylko dlatego, że posiada procesor i5-7200U, a tańszy i5-6200U? Nie zamierzam używać go do grania ani oglądania filmów w 4K. Czy naprawdę jest taka duża różnica między tymi procesorami? Czy będzie ona zauważalna podczas "normalnego" użytkowania?

Opublikowano

https://allegro.pl/laptop-asus-r558ua-i5-6200u-8gb-256ssd-mat-w10-i6798790957.html

https://allegro.pl/asus-r558ua-i5-7200u-8gb-256ssd-mat-win10-zestaw-i6727546678.html

Chodziło mi o te, ale teraz widzę, że ten tańszy jest jednak z innego sklepu.

Generalnie myślę nad tym Asusem, ale chciałbym go właśnie w tańszej konfiguracji, z SSD ale i5-6200 - jednak w sklepach internetowych chyba nie ma takich...

No i szkoda, że nie ma podświetlanej klawiatury. Znasz coś zbliżonego z podświetlaną (WIN10,SSD)?

Opublikowano

A czytałeś dokładnie aukcje firmy progres24.pl ?

Klawiatura zagraniczna QWERTY (kraje zachodniej Europy, różnica w znakach interpunkcyjnych), do każdego laptopa dołączone nakładki spolszczające klawiaturę (tylko na znaki interpunkcyjne)

Mogą być np. powystawowe z marketów z zachodniej europy, w każdym razie na 100% nie jest to polska dystrybucja.

https://www.x-kom.pl/szukaj?q=342171%2B163097%2B259126%2B248861

Nie bierz takich zestawów, najtańsza myszka i torba, takie są na OLX za grosze, antywirus McAfee pomijam bo to się nadaje tylko do kosza.

jednak w sklepach internetowych chyba nie ma takich...

Nowych nie ma bo to zeszłoroczny model w zasadzie

Znasz coś zbliżonego z podświetlaną (WIN10,SSD)?

Dell Vostro 5568 i5-7200U/8GB/256 FHD - bez systemu, ale z fabrycznym SSD M.2 i wolnym slotem na HDD.

Acer Aspire F5-573GADATA Ultimate SU800 128GB lub jeszcze taki zestaw

Opublikowano

A jak to jest z tymi hybrydowymi dyskami? Dysk HDD "rusza" dopiero w momencie zapisu na nim danych? 

Tak w ogóle to jestem pod wrażeniem Twojej cierpliwości w odpowiadaniem na pytania, no i czasu reakcji :)

A jeślibym określił ściśle ramy przy wyborze: max 2900zł, z systemem, SSD i podświetlaną klawiaturą?

https://allegro.pl/acer-aspire-f5-573g-i5-940mx-2g-4gb-1tb-128ssd-w10-i6825097494.html

takie coś?

A jeżeli chodzi o zestawy to https://allegro.pl/asus-r558ua-i5-7200u-8gb-256ssd-mat-win10-zestaw-i6727546678.html - ten model na stronie X-Kom jest 50 zł tańszy bez zestawu, ale zależy mi na nieoprocentowanych ratach, a allegro takie oferuje...

Opublikowano

A jak to jest z tymi hybrydowymi dyskami?

Działa w pełni automatycznie na zasadzie cache - dyski SSHD były w miarę często stosowane 2 lata temu teraz ma je może 5% modeli odkąd są sloty M.2

A jeślibym określił ściśle ramy przy wyborze: max 2900zł, z systemem, SSD i podświetlaną klawiaturą?

Może za miesiąc jak dolar nadal będzie miał kurs spadkowy

Dlaczego warto kupować dyski SSD do laptopów samodzielnie

Nigdy nie kupuj z dyskami dokładanymi przez sklepy, wsadzają najtańszy badziew z którym są tylko problemy.