gabrys80 Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2017 Hej za miesiąc mam zamiar kupić laptopa za około 4000zł.Musi mieć gtx 1050 4GB.Zastanawiam się nad dellem 7567.Czy ta matryca jest rzeczywiście taka beznadziejna? Nie zajmuje się żadnym obrabianiem zdjęć czy filmów.A w porównaniu do konkurencji wygląda on bardziej elegacko ma bardzo dobry czas pracy na baterii co na studiach jest ważne i dobre głośniki.Acer vx jest fajny ale na uczelnię jadnanaza dziecinny.Msi jest podobno głośny i nie ma podświetlanej klawiatury co w tej cenie go eliminuje.Asus ma jeden wentylator i tak samo jak Msi słaby czas pracy na baterii.Zostaje jeszcze Lenovo y520 i HP Omen który spośród tych trzech(Dell HP Lenovo wybrać? Cytuj
FxJ Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2017 (edytowane) Wypełnij jeszcze ankietę poniżej Cytuj Zastanawiam się nad dellem 7567.Czy ta matryca jest rzeczywiście taka beznadziejna? Matryce w laptopach matryca to TN-ka, więc słabe kolory i wąskie kąty matrycy, za to niezła czerń i z nikim Input Lag. https://youtu.be/uP0jl_TdFsA - samą matrycę można łatwo zmienić i niektórzy nawet to robią. Cytuj Nie jest beznadziejna jest po prostu słabsza gdyż to TN, lepiej sprawdzi się w grach ale kolory i kąty widzenia są gorszeDell Inspiron 7567 i5-7300HQ/8G/1000/Win10 GTX1050 Do reszty nie można się przyczepić, po za matrycą. Nawet jak na matrycę TN jest słaba pod względem pokrycia i reprodukcji barw. Jeśli chodzi o baterie to najbardziej pojemna ze wszystkich modeli z GTX 1050. Cytuj Dla tego mam dla Ciebie moim zdaniem lepsze rozwiązanieAcer VX5-591G i5-7300HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050 Tutaj masz matryce FULL HD IPS lepszej jakości jak w Dellu, model ma taka samą konfigurację wiec wydajność dobra, niezłe wykonanie, dobra kultura pracy, miejsce na dysk SSD m.2, podświetlana klawiaturę. Desgin ja widziałem na żywo nie powiedział bym że dziecinny po prostu gamingowy. Acer VX5-591G (15,6") seria Aspire VX 15 (GTX 1050/1050Ti) - zobacz test MobileTechReview Pod wieloma aspektami bardzo dobry, akurat wszystkie z wymienionych mają slot M.2 na dyski SSD. Z wad to wygląd, dość gruba obudowa i spora waga (za to dobra wentylacja i temp. pracy). Cytuj Z alternatyw masz jeszcze:MSI GL62M i7-7700HQ/8GB/1TB GTX1050 FHD Matryca również TN jak w przypadku Della, lecz nadrabia to lepszym procesorem. Jeśli chodzi o MSI to tylko brałbym wyższe serie Cytuj HP OMEN i5-7300HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050 Matryca IPS, dodatkowo dobre wyposażenie kultura pracy słabsza jak w Acerze czy Dellu. Nie wiem skąd ta informacja ale nie wynika to z testów. Cytuj Najtaniej Lenovo Legion Y520-15 i5-7300HQ/8GB/1000 GTX1050 Najtańsza konfiguracja lecz dobrze wyposażona z matryca IPS. Niestety Lenovo ma najgorszy serwis i tutaj wiele traci przez to, choć ostatnio mieli otworzyć w Polsce też serwis dla serii Ideapad. Acer przeniósł ze Słowacji do Polski serwis i jest uznawany za jeden z najlepszych obecnie zaraz obok serwisu Della. https://www.purepc.pl/notebooki/premiera_lenovo_legion_y720_oraz_y520_pierwsze_wrazenia Edytowane 1 Maja 2017 przez FxJ Cytuj
Mroczekk Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2017 Powiem Ci, że też szukam laptopa i mam wymagania podobne do Ciebie. Ostatnio widziałem tego Acera VX5 na żywo i muszę powiedzieć, ,że nie wygląda dziecinnie. Ale szkoda, że Dell tak spartolił z tymi matrycami, bo sam laptop chyba najlepszy w tym przedziale cenowym :/ @FxJ przeczytałem gdzieś, że Dell ma wypuścić właśnie 7567 z IPS'ami, czy to możliwe ? Cytuj
gabrys80 Opublikowano 1 Maja 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2017 (edytowane) Odp: 1. Student 2. Z W10 3. 15.6 stosunkowo nie duża, ale to nie priorytet 4. Ssd i zewnętrzny napęd dokupie w późniejszym terminie 5. Cena 4000zł +/- 300zł laptop ma służyć na studia i grania (1050 4gb będzie odpowiednia wykluczam mniej wydajne) 5b. 1 ok. 2 miesiące 6. Przyzwoitych czas pracy żeby wystarczył na uczelnie (nie np msi gl62 który rozładuje się po 3.5h) elegancka obudowa 7. Full HD matowa raczej ips ale podoba mi się dell 7567 przez bardzo dobry czas pracy na baterii i wygląd plus głośniki i wykonanie więc dopuszczam tn chyba że jakość obrazu będzie beznadziejna 8. Jak student uczelnia wyjazdy 9. Mniej wymagające plus nowe na średnich/wysokie 10. Kończę liceum studia na politechnice więc pewnie autocad lub podobne 11. Podświetlana klawiatura 12. Brak 13. Dell 7567 lenovo y520 hp omen 15(wszystkie z gtx1050) 14. Stonowany wygląd Edytowane 1 Maja 2017 przez FxJ Cytuj
gabrys80 Opublikowano 1 Maja 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2017 Właśnie też czytałem a w filmie na kanale dave lee znany zagraniczny recenzent laptopów polecam :) też tak powiedział że mają być wersje z matrycą ips jakby się pojawiły w najbliższym czasie to ten laptop byłby hitem Cytuj
FxJ Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2017 (edytowane) Tylko modele z matrycami 4K maja IPS a żeby miały się pojawić z FullHD IPS w PL nigdzie nie wyczytałem jeszcze. Chociaż widzę że na stronie Dell USA istnieje taka opcja konfiguracyjna. Można to porównać do monitorów TN za 350-400zł podobna sytuacja. Edytowane 1 Maja 2017 przez FxJ Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2017 HP-ka osobiście nie lubię przez jego Serie Pavilion które były wyjątkowo ładne i psuły się na potęgę. Acery teraz są znacznie bardziej chwalone za trwałość od Lenovo nawet więc najlepiej kup VX5-591G chyba że byś w przyszłości zmieniał matryce w 7567 na IPS-a bo raczej szybko z matrycami IPS się nie pojawi a jak już pojawi to będzie w tej wersji droższy. Cytuj
Cytrusik Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2017 Też zacząłem oglądać się za dellem , i ogólnie matryca to jest koszt 200-400 zł (nówka gesto z pikselami IPS ) i 15 minut roboty. 7567 bardzo uatrakcyjnili ten model dzieki latwym do demontazu klapom serwisowym . Sama matryca to jest okolo 6 srubek i pasek od matrycy , nie wiem tylko jak z gwarancja w takim przypadku , bo z tego co sie doczytałem to bios rejestruje tego typu zmiany, i nie wiem czy nawet nie zakladajac ponownie matrycy TN , serwis nie odrzuciłby prawa do reklamacji . W recenzjach dell wyciaga srednio 220 lum i to jest uwazane za slabe oswietlenie . Ja mam Hp elitebooka 2570p z srednio 160 lum i na 100 % podswietleniu robi sie dla mnie ... za jasno :P . Cytuj
FxJ Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2017 https://youtu.be/n5ovS-owpO4 https://youtu.be/uP0jl_TdFsA Wymienić łatwo. https://www.facebook.com/DellPoland/ w kwestii gwarancji najlepiej zapytać, oraz trzeba trzymać matryce do jej końca. Cytuj
Semperfidelis Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2017 (edytowane) Jaka matrycę i z jakiego źródła będziesz instalowal?Lub inaczej - jaką warto zainstalować i gdzie ja można nabyć? Edytowane 3 Maja 2017 przez Semperfidelis Cytuj
Cytrusik Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2017 (edytowane) Nie rozglądałem się jeszcze szczegółowo na polskim rynku , ale z zewnętrznych wpadło mi : https://www.ebay.nl/itm/122339145176?_trksid=p2060353.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT https://www.amazon.com/gp/product/B01AIPZQ64/ref=oh_aui_detailpage_o00_s00?ie=UTF8&psc=1 Edytowane 5 Maja 2017 przez Cytrusik Cytuj
FxJ Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2017 Najłatwiej szukać mając już konkretny model matrycy warto sprawdzić na allegro sklepy (poza allegro zawsze taniej). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi