Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Forumowiczów,

Wiem że temat był wałkowany setki razy no ale sprzęt się zmienia i wymagania użytkowników są różne więc postanowiłem założyć nowy wątek

Stanąłem przed ciężkim wyborem nowego laptopa, bo mój stary Samsung nie dość, że ma jedną z najgorszych matryc jaką kiedykolwiek wyprodukowano to w dodatku jest strasznie wolny i np. robienie separacji częstotliwościowej na 16bit kolorze trwa wieczność, Z matrycą nie jest bardzo wielki problem bo laptop jest podłączany do Eizo CX241 więc nie jest źle mimo że nie mam display portu ale bywa tak, że chciałbym zrobić edycję zdjęcia nie mając dostępu do Eizo i wtedy jest porażka. Ostatnio byłem na wakacjach i chciałem się pochwalić jakimś zdjęciem, wywołałem je i opublikowałem, po powrocie zobaczyłem to na normalnym wyświetlaczu i włosy których nie mam stanęły mi dęba, wszystkie kolory pokazuje inaczej nawet po zrobieniu kalibracji. Najlepszym wyborem, jeśli chodzi o ekran byłby MacBook Pro z jego retiną ale po pierwsze 13” bo o takim myślę nie robią z czteroma rdzeniami a po 2 jest cholernie drogi. Przeglądając oferty sprzętu komputerowego w konfiguracji która mnie interesuje tj Quad I7 6gen, 16ram, 512 ssd ( oczywiście 13” no może skusiłbym się na 15” ale to dość duży już klocek a jak wspomniałem głównym monitorem jest Eizo) wpadłem na DELL’a z Infinity Edge z QHD o konfiguracji jaka mnie interesuje i za połowę ceny Appla. Dość sporo naczytałem się o tym ze OS X jest rewelacyjnym systemem, że nie gubi profili kolorów i że praca na nim to czyta przyjemność a co gdyby na Dellu postawić OS X???

Ma ktoś tego Della i może coś bliżej o nim powiedzieć, szczególnie o matrycy a może możecie polecić coś zupełnie innego o takiej samej konfiguracji i co myślicie o wgraniu OS X??

Opublikowano (edytowane)

1. - mężczyzna lat 50, komputer do edycji zdjęć, program Photoshop I ACR, praca na dużych plikach 16 bit kolor czasem duże wsady 50-100 zdjęć

2. - .w zestawie z windows 10

3. - 13.3' lub 15.6 "

4. - SSD 512 GB, bez napędu DVD

5. - OK 10 000 zł

6. - jak najszybciej

7. - rozdzielczość min.1920- chociaż zaczynam się zastanawiać nad QHD 3840 IPS  w domu będzie podłączany pod EIZO CX241

8. - dom, u klienta

9. - nie gram w gry

10. - pakiet office, Photoshop z dodatkami typu Nik Collection, Alien Skin

11. - display port, matryca IPS . 4 rdzeniowy, min 16GB RAM, procesor i7 6gen

12.- brak

13. - https://www.komputronik.pl/product/368832/dell-xps-15-2527-.html?fromVariant=1

Edytowane przez robank
Opublikowano (edytowane)

Dell XPS 15 (9560) i7-7700HQ/16GB/512/10Pro UHD ten model ma matrycę Sharpa IGZO IPS

https://www.notebookcheck.net/Dell-XPS-15-9560-i7-7700HQ-UHD-Laptop-Review.200648.0.html

Tutaj dokładny test tego wariantu, niestety nie ma 100% pokrycia AdobeRGB a 88.3% choć jako takiego go reklamują, mimo to matryca jest jednak z najwyższej półki.

Na pewno można się do wielu rzeczy przyczepić jak np. tylko jeden slot na dysk (szał na ultrabooki) czy układ chłodzenia który mógłby być jednak bardziej wydajny kosztem większej wagi lub mniejszej baterii.

Są jeszcze takie jak MSI GS63VR 6RF z 4K ale mimo podobnej ceny to w kwestii matrycy dzieli je przepaść.

Oczywiście ultrabook = brak DP kosztem USB-C więc stacja dokująca z DP jest nieodzowna Dell D3100, lub konwertera, ale skontaktuj sie z Eizo w kwestii czy nie ma wtedy straty na jakości obrazu.

Edytowane przez FxJ