Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Technikum (informatyka)
2. Może być bez systemu, będzie działał w dual boocie z Linuxem
3. 15,6 - 17,3 z przewagą na 15,6
4. Najlepiej SSD+HDD, ew. SSD 240  
5. 3400 max
5b. PC i5 6600k, gtx 1060
6. Brak gumy na panelu roboczym, wydajność (grafika komputerowa, średnie gry)
7.full hd (1920x1080)
8.biurko, łózko
9. Średnie/duże
10. Vmware, Adobe PS/AE/AI/PR
11. Mile widziane podświetlenie klawiszy
12. Ciemny kolor, wszystkie marki mile widziane
13. Lenovo y700

Opublikowano
34 minuty temu, FxJ napisał:

Czekaj ale jeśli już masz mocny PC do gier to nie lepiej zainteresować sie ultrabookiem z 16GB RAM?

Jakbym wiedział czym się zainteresować to by mnie tutaj nie było :), właśnie liczę na pomoc w wyborze kogoś "obeznanego". Taki ultrabook uciągnie mi PS, AI itp.?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, FxJ napisał:

Jak duże to projekty, ile warstw? Jaki masz monitor przy PC-cie?

Max kilkanaście warstw, głównie logoa, tekstury proste animacje. Od czasu do czasu montaż filmu. Laptopa będę używał raczej poza domem (internat),monitor ma tu tylko coś przy wykończeniu projektu. 
W roli uściślenia: Dell 25" U2515H

Edytowane przez HaRtEq
Opublikowano

No to sądzę że be problemu jeśli o takie projekty chodzi a do grania masz PC.

Z ultrabooków z lepszymi matrycami:

Lenovo Ideapad 710s-13 - aluminiowo-magnezowa konstrukcja, max 8GB RAM, brak USB-C

ASUS ZenBook UX306UA - ekran QHD, max 8GB RAM

ASUS ZenBook UX410UA - 2 sloty na dyski, max 16GB RAM

Lenovo ThinkPad L470 - seria biznesowa z dobrym chłodzeniem, max 16GB RAM, ma Displayport

Świetny monitor też mam chociaż dla grafików lepszy byłby UP2516D ;)

Opublikowano (edytowane)

I taki ultrabook z procesorem U i bez dedyka będzie wydajniejszy od takiego y700 z procesorem HQ i dedykiem? Te 2 rdzenie mnie martwią, a brak grafiki jeszcze bardziej. Nie znam się to wole zapytać.

wydajność  > ekran, wykonanie

Na monitor okazja była, nie narzekam ;)

6 godzin temu, HaRtEq napisał:

I taki ultrabook z procesorem U i bez dedyka będzie wydajniejszy od takiego y700 z procesorem HQ i dedykiem? Te 2 rdzenie mnie martwią, a brak grafiki jeszcze bardziej. Nie znam się to wole zapytać.

wydajność  > ekran, wykonanie

Na monitor okazja była, nie narzekam ;)

Zapomniałem dodać że proszę raczej 15' propozycję (nie mogłem edytować)

Edytowane przez HaRtEq
Opublikowano

I taki ultrabook z procesorem U i bez dedyka będzie wydajniejszy od takiego y700 z procesorem HQ i dedykiem?

Nie, nie będzie za to będzie znacząco lżejszy, poręczniejszy i dłużej działał na baterii.

5b. PC i5 6600k, gtx 1060

Chyba że tutaj popełniłeś błąd i nie podałeś tutaj jednostki jaką posiadasz? A jedynie coś wkleiłeś przypadkiem? W ankiecie jest w tym punkcie konkretnie "na kiedy przymierzasz się do dokonania zakupu".

Bo jeśli głównie gaming to te IdeaPady Y700 ale radzę zamawiać przez internet by mieć możliwość zwrotu jeśli trafisz na model ze słabą matrycą np.

Opublikowano
7 godzin temu, FxJ napisał:

Nie, nie będzie za to będzie znacząco lżejszy, poręczniejszy i dłużej działał na baterii.

Chyba że tutaj popełniłeś błąd i nie podałeś tutaj jednostki jaką posiadasz? A jedynie coś wkleiłeś przypadkiem? W ankiecie jest w tym punkcie konkretnie "na kiedy przymierzasz się do dokonania zakupu".

Nie ma tutaj błędu, ale chciałbym nie rzucać bluzgami bo coś "muli". Myślałem że ten y700 (patrząc po samej specyfikacji) będzie bardziej wydajny od procesorów z bez dedyka.

Ale ten laptop będzie ze mną od poniedziałku do piątku, PC mogę użyć tylko w weekend, ponieważ jak wspomniałem mieszkam w internacie.

Przedstawie w postaci procentowej jak będę wykorzystywał laptopa (może to coś ułatwi) :

40% "użytek codzienny, programy biurowe"-word, power point, internet, podstawowe programowanie itp.

40% grafika Ai, Ps itp.

20% gry, np. fifa

Rozumiem że bez dedykowanej grafiki nie będzie problemów z programami graficznymi ?

Opublikowano

Nie ma tutaj błędu, ale chciałbym nie rzucać bluzgami bo coś "muli". Myślałem że ten y700 (patrząc po samej specyfikacji) będzie bardziej wydajny od procesorów z bez dedyka.

Tak dobrze sądzisz, powyżej zastosowałem, podwójne zaprzeczenie. Czyli i7 U (2 Core) > i5 HQ (4 core).

ponieważ jak wspomniałem mieszkam w internacie

A widzisz, słowem o tym nie wspomniałeś, niestety nie przyłożyłeś sie odpowiednio do wypełnienia ankiety i stąd problemy w zrozumieniu twojej sytuacji.

Acer VX5-591G (15,6") seria Aspire VX 15 (GTX 1050) - ewentualnie dozbieraj do tego modelu, zobacz podlinkowane testy (wpływu ustawień detali w grach na wydajność, MobileTechReview obszerna recenzja). Podam bo nie wiem na kiedy przymierzasz się do zakupu.

Opublikowano
3 minuty temu, FxJ napisał:

Acer VX5-591G (15,6") seria Aspire VX 15 (GTX 1050) - ewentualnie dozbieraj do tego modelu, zobacz podlinkowane testy (wpływu ustawień detali w grach na wydajność, MobileTechReview obszerna recenzja). Podam bo nie wiem na kiedy przymierzasz się do zakupu.

Niezłe cacuszko. Przymierzam się kupić za jakiś miesiąc, maksymalnie 2. Ale cena zaporowa 3700 to już maximum z maximum.