halo0128 Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2017 (edytowane) Cześć prosiłbym o pomoc w wyborze, gdyż z powodu pojawienia się kolejnej generacji kart graficznych poważnie zastanawiam się co wybrać. 1) Kwota na zakup : 4000 - 4600 (ale jest to już naprawdę sufit) 2) rozmiar matrycy 15-17 nie gra to wielkiej roli 3) główne zastosowanie : laptop ma być w stanie płynnie obsługiwać progam MATLAB/SIMULINK (moc czysto obliczeniowa), ale także programy angażujące bardziej grafikę (Solidworks jednak nie bardzo mocno złożone rzeczy, Inventor Autodeska i inne programy do modeli 3d, Autocad (tutaj 2d), czasem w cos pograc(ale to poboczne bardzo i wiem, że jeśli laptop ,,pociągnie" powyższe programy to juz żaden problem 4) Wymagania specjalne : jesli się da matowa matryca i to co powyżej 5) Osobiste preferencje : Zależałoby mi, aby laptop był dobrze wykonany i miał w miarę dobry serwis (dell z tego co znalazłem ma dobry, lenovo tragiczny a o msi nic nie wiem). Z drugiej też strony potrzebuję wydajności, żeby powiedzmy kolejna edycja programu nie była problemem dla komputera (a solidworks bywa nią bardzo często niestety). 6) System operacyjny : bez różnicy, mam dostęp do dreamspark więc nie ma problemu jeśli chodzi o instalację windowsa Aktualnie brane pod uwagę : https://www.x-kom.pl/p/330787-notebook- ... 0-fhd.html - dell za 4500, tak jak mówiłem maksimum ale rozważałem ze względu na podobno dobry serwis della , ale nie znalazłem czy ten model ma też gwarancję della jak przy biznesowych z powiedzmy tą ,,lepszą" gwarancją, kolejna wątpliwość to podobno nie wyróżniająca się jakość wykonaniahttps://www.x-kom.pl/p/352485-notebook- ... 0-fhd.html - ten model z kolei 4529 z kolei rozważam ze względu na minimalnie lepszy procesor (chociaz pewnie różnica pomijalna) i no właśnie karta grafiki z nowej rodziny (pytanie tylko czy najsłąbsza z nowej rodziny 1050 jest naprawde mocniejsza ?)https://www.x-kom.pl/p/348419-notebook- ... befcc01604 kolejna opcja - karta z nowej rodziny 1050Ti ale za to brak SSDhttps://www.x-kom.pl/p/331561-notebook- ... m-fhd.html ewentualnie te lenovo ale sie boje o jakos wykonania i serwis bo praktycznie kazda znajoma osoba miała z nim jakieś problemy co prawda naprawione przez serwis (prócz jednego, gdzie była cała wadliwa seria mimo półki cenowej około 5000) ale jednak spełnia chyba jakieś minimum Reasumując : Czy te modele są wg was sensowne ? Czy brak ssd będzie widoczny w pracy komputera (często jednak chyba nie ma tak dużego wpływu jak niektórzy sądzą) ? Czy wiecie coś o serwisie MSI ? Z góry wielkie dzięki za wszelkie informacje :) Kolega FxJ już podpowiedział, że najlepiej byłoby MSI GP62 7RE wybrać (drugi link od dołu z tych podanych przeze mnie). Jednak co do tego laptopa zastanawia mnie tylko jeszcze chłodzenie czy ktoś może ma już tutaj taki i może się wypowiedzieć ? Edytowane 10 Marca 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2017 Przeczytaj jeszcze naszą ankietę i dopisz brakujące informacje. MATLAB/SIMULINK do nauki czy profesjonalnie? Dlaczego warto kupować dyski SSD do laptopów samodzielnie osobiście radzę samodzielnie wybrać dysk SSD, tym bardziej że ceny RAM i dysków SSD na przełomie 2 miesięcy poszły o ok 30% procent w górę, już lepiej samodzielnie dorzucić różnicę do Intel 600p (NVMe) Cytuj Czy wiecie coś o serwisie MSI ? Średni poziom jak w przypadku Asusa też, najlepszy ma w Polsce Dell i Acer. 1 Cytuj
halo0128 Opublikowano 10 Marca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2017 Sorry wielkie za brak info ze tak powiem naprawiam ;) 1. Laptop potrzebny dla mnie. Jeszcze student. 2. j.w 3.15-17 cali obojętne 4. z tego co juz mi doradziłeś po prostu sobie dokupie ssd 5. j.w ale zakupu chciałbym dokonać możliwie szybko powiedzmy max 2 tygodnie 6. Jakość wykonania jest dla mnie istotna i też z tego co widziałem na żywo to o ile nowy msi, który mi poleciłeś jest wykonany jak troszkę starszy brat z tej samej serii, którego widziałem w sklepie to chyba nawet wyglądał z zewnątrz na lepiej wykonany niż dell 7566, w którym obudowa jest wykonana z jakiegoś dziwnego plastiku, który wygląda nie za ciekawie. Ale z drugiej strony z tego co znalazłem to te apache się lubią grzać pytanie jak bardzo. 7. Tematu rozdzielczości nie poruszyłem ale fhd spokojnie wystarczy mi, a każdy laptop z tej półki z tego co patrzyłem już ją ma. Ale to nie priorytet. 8. Użytkowany w domu i na uczelni. 9. gry są dodatkiem więc nawet na to nie zwracam uwagi coś tam sie odpali i dla mnie to wystarczy 10. Kwestia tego, że często nie ma stanowisk z komputerami czy to na szkoleniach czy przy wykonywaniu jakiś projektów (paradoks ale cóż). Więc musze sobie to wykonywać na swoim laptopie i też co do Twojego pytania odnośnie matlab/simulink można ująć, że do pracy dlatego, że na szczęście, lub nieszczęście będzie konieczność robienia dość złożonych modeli. Natomiast, na grafice mi zalezy głównie ze względu na solidworksa, który przy większych tworach potrafi zjeść chyba co się da, czy solid edge. 11. Co do wymagań specjalnych jedyne to matowa matryca, żeby przy większym nasłonecznieniu widziec cokolwiek na monitorze, a nie tylko refleksy. 12. w zasadzie brak 13. jw 14. brak I wielkie sory, że tak nie w szablon to wrzuciłem faktycznie tak pewnie prościej jest wam się połapać, ale w FAQ przy głównej nie było tego schematu, cóż za słabo szukałem :) Co do serwisu pytam dlatego, że skłaniam się do tego MSI (zwłaszcza po obejrzeniu Dell'a wykonanego z wyglądającego krucho plastiku oraz tego jak obudowa przy klawiaturze się ugina pod ręką, a tak naprawdę za della byłem gotów dopłacić te 4 stówki w porównaniu do innych podobnych parametrami msi i lenków ze względu na jakoś wykonania i serwis, a teraz po obejrzeniu fizycznie na żywo widzę, że przynajmniej z zewnątrz to MSI wygląda najsolidniej (bo te lenovo mnie w ogóle odrzuciło -> wygląda jeszcze bardziej plastikowo niż te 2-3 lata temu a już wtedy bywało różnie). Po prostu chce z tego laptopa skorzystać chociaż z 3 lata, a najlepiej dłużej, żeby się nie rozsypał po drodze i, żeby nie było takich cudów jakie bywają z serwisem lenovo (tutaj ze względu na szerokie grono znajomych mających je mógłbym napisać chyba książkę chociaż fakt, że każdy w końcu naprawili) Cytuj
FxJ Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2017 (edytowane) Cytuj Jakość wykonania jest dla mnie istotna i też z tego co widziałem na żywo to o ile nowy msi, który mi poleciłeś jest wykonany jak troszkę starszy brat z tej samej serii MSI informacje o seriach - im wyższa seria tym lepiej Cytuj Ale z drugiej strony z tego co znalazłem to te apache się lubią grzać pytanie jak bardzo. Z grzaniem nie ma takiego problemu, bo wentylatory są wydajne jedynie dość głośne i to w trybie turbo jeszcze bardziej. Dell ma pod pełnym obciążeniem trochę lepszą kulturę pracy. https://youtu.be/ZQFn1Z-x9DQ?t=94 Dell też ma swoje plusy, a sama obudowa jest częściowo gumowana, zapomniałem jak się ta powłoka nazywa :PPX60 6QE GE62 7RD Wszystkie lepsze już wykraczają poza 4600zł Edytowane 10 Marca 2017 przez FxJ 1 Cytuj
halo0128 Opublikowano 10 Marca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2017 (edytowane) Dzięki wielkie za pomoc i informacje :) wezmę w tym układzie te msi bo ten dell z 1050ti to co najmniej 4800 (w xkom) niby 200 różnicy, ale już ten msi mocno naciąga mój budżet. Edit : udało mi się znaleźć tego della podanego w filmiku na strone xtreem :D oferta wygląda ciekawie wychodzi tyle co za te msi na xkomie bo mają jakąś promocję tylko nie korzystałem nigdy z zakupów w tym sklepie wiecie coś o nim, można im zaufać ? bo wygrzebałem kto to mniej więcej jest, że rebrandują jakies tanie chińczyki i sprzedają ale o samym sklepie jako takim średnio. swoją drogą dzięki wielkie za podsunięcie tego lapka fajnie, że Ci się FxJ chce :) Edytowane 10 Marca 2017 przez halo0128 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi