Anna_anna Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2017 Witam Wszystkich! Jestem nową użytkowniczką forum. Stanęłam przed trudnym zadaniem wyboru laptopa do obsługi programów graficznych do 4 000 zł (photoshop, illustrator). Generalnie tylko grafika 2d. 1. kobieta grafik, osoba prywatna 2. z Windows 10 3. 15,6" Waga nieistotna 4. Preferowany z ssd. Napęd optyczny mile widziany. ale jak nie ma to trudno, mogę dokupić zewnętrzny. 5. Laptop do ok. 4000, ale super jakby było coś ok. 3500 zł 5b. Jak najszybciej. Dysk mi padł w starym komputerze, ale nie chcę wymieniać, bo nie ma sensu. 6. Wygląd bez znaczenia. Najwazniejsza jest dla mnie matowa matryca IPS i dobra wydajnośc pracy przy korzystaniu z programów graficznych. 7. Matowa IPS full hd 1920 x 1080. Mam w domu monitor IPS, mogę go czasem podłączać, więc potrzebne złacze hdmi. 8. W domu, czasem na wyjazdach 9. Nie gram 10. Photoshop, illustrator, Indesign. Czasami używane równoczesnie 11. Matura matryca IPS. mile widzinay napęd optyczny i czytnik kart sd. 12. NIE Lenovo. Wczesniej uzywałam hp pavillion ale stacjonarnego. 13. Dell Inspiron 5559 i5-6200U/8GB/240+1000/Win10 FHD R5 HP Pavilion 15-bc050nw W10 14. Podstawowym wymogiem jest dla mnie matowa matryca IPS i najchętniej dysk ssd. To jest mój ideał: https://www.x-kom.pl/...n10-fhd-r5.html Niestety już niedostępny. Dostępny jest tylko w wypasionej wersji powyżej 4 tys. Wolałabym coś tańszego. Myślę o czymś takim, w dobrej cenie: https://www.euro.com....050nw-w10.bhtml Niestety nigdzie nie mogę znaleźć recenzji tego lapka hp Większość propozycji innych laptopów podana na różnych forach niestety jest już niedostępna. Czy znacie jakieś modele, które spełniałyby moje oczekiwania? Bardzo proszę o pomoc Cytuj
FxJ Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2017 Dysk mi padł w starym komputerze, ale nie chcę wymieniać, bo nie ma sensu Możesz podać konfigurację to będzie do czego się odnieść. HP Pavilion 15-bc050nw W10 Unikaj tej serii od zawsze miała złe opinie i dużą awaryjność Inspiron 5559 nie za zbyt dobrej matrycy IPS - słabe pokrycie palety i odwzorowanie kolorów. Dopiero seria 7000 czyli Dell Inspiron 7560 ale to bardziej ultrabook niż laptop do "pracy" Tak do pułapu ok 5 tyś te Acery VN7 maja najlepsze matryce - tylko to model 17" Acer VN7-792G (17,3") seria Aspire V17 Nitro Black Edition Cytuj
Anna_anna Opublikowano 30 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2017 Dzięki za odpowiedź. Myślałam też o złożeniu komputera stacjonarnego, ponieważ mam monitor ips. Ale nie za bardzo chcę mieć po raz kolejny standardowego, dużego desktopu. Zależy mi na kompaktowości. Znalazłam taki komputer stacjonarny, który mieści się w małej obudowie i nie zajmuje dużo miejsca: https://saturn.pl/komputery-i-tablety/komputer-stacjonarny-acer-aspire-ax3-710?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_term=ceneo&utm_campaign=xml Czy on dałby radę pociągnąć pracę w programach graficznych? Nie byłby użytkowany pod tym kątem codziennie, raczej od czasu do czasu. Cytuj
FxJ Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2017 Ultra slim ale też wyjątkowo bez możliwości praktycznie rozbudowy, tylko jeden slot na dysk.Najlepiej zamocować monitor na wysięgniku vesa (90-120zł) i postawić niższą obudowę mini/micro/cube na biurku, tak by można było zamontować i SSD i HDD i dedykowaną kartę graficzną w razie potrzeby. Cytuj
Anna_anna Opublikowano 3 Lutego 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2017 Dziękuję bardzo za pomoc i odpowiedzi :) Mam jeszcze pytanie odnośnie tego modelu Acer Aspire AX3-710. https://saturn.pl/komputery-i-tablety/komputer-stacjonarny-acer-aspire-ax3-710?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_term=ceneo&utm_campaign=xml Posiada on na górze wbudowaną w obudowę bezprzewodową ładowarkę do ładowania smartfona. Ja zawsze na komputerze kładę dysk zewnętrzny, który mam stale przyłączony do komputera i zapisuję na nim kopię ważnych danych. W tym wypadku dysk zostałby położony zaraz za tą ładowarką. Czy ładowarka może w jakiś sposób zaszkodzić temu dyskowi? Zakłócać jego pracę lub uszkodzić go? Cytuj
FxJ Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2017 To bardzo wąska obudowa (10cm) i nie wiem czy tak naprawdę kładła byś tam dysk który ma pewnie ok 9cm. Ja bym jednak składał własny zestaw z dostępnych podzespołów, do tego Acera możesz nie dostać zasilacza pasującego za dwa lata już. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi