Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich!

Jestem nową użytkowniczką forum. Stanęłam przed trudnym zadaniem wyboru laptopa do obsługi programów graficznych do 4 000 zł (photoshop, illustrator). Generalnie tylko grafika 2d.

1. kobieta grafik, osoba prywatna

2. z Windows 10

3. 15,6" Waga nieistotna

4. Preferowany z ssd. Napęd optyczny mile widziany. ale jak nie ma to trudno, mogę dokupić zewnętrzny.

5. Laptop do ok. 4000, ale super jakby było coś ok. 3500 zł

5b. Jak najszybciej. Dysk mi padł w starym komputerze, ale nie chcę wymieniać, bo nie ma sensu.

6. Wygląd bez znaczenia. Najwazniejsza jest dla mnie matowa matryca IPS i dobra wydajnośc pracy przy korzystaniu z programów graficznych.

7. Matowa IPS full hd 1920 x 1080. Mam w domu monitor IPS, mogę go czasem podłączać, więc potrzebne złacze hdmi.

8. W domu, czasem na wyjazdach

9. Nie gram

10. Photoshop, illustrator, Indesign. Czasami używane równoczesnie

11. Matura matryca IPS. mile widzinay napęd optyczny i czytnik kart sd.

12. NIE Lenovo. Wczesniej uzywałam hp pavillion ale stacjonarnego.

13. 

Dell Inspiron 5559 i5-6200U/8GB/240+1000/Win10 FHD R5  

HP Pavilion 15-bc050nw W10

14. Podstawowym wymogiem jest dla mnie matowa matryca IPS i najchętniej dysk ssd.

To jest mój ideał:

https://www.x-kom.pl/...n10-fhd-r5.html

Niestety już niedostępny. Dostępny jest tylko w wypasionej wersji powyżej 4 tys. Wolałabym coś tańszego.

Myślę o czymś takim, w dobrej cenie:

https://www.euro.com....050nw-w10.bhtml

Niestety nigdzie nie mogę znaleźć recenzji tego lapka hp  sad.png

Większość propozycji innych laptopów podana na różnych forach niestety jest już niedostępna.

Czy znacie jakieś modele, które spełniałyby moje oczekiwania?

Bardzo proszę o pomoc  smile.png

Opublikowano

Dysk mi padł w starym komputerze, ale nie chcę wymieniać, bo nie ma sensu

Możesz podać konfigurację to będzie do czego się odnieść.

HP Pavilion 15-bc050nw W10

Unikaj tej serii od zawsze miała złe opinie i dużą awaryjność

Inspiron 5559 nie za zbyt dobrej matrycy IPS - słabe pokrycie palety i odwzorowanie kolorów.

Dopiero seria 7000 czyli Dell Inspiron 7560 ale to bardziej ultrabook niż laptop do "pracy"

Tak do pułapu ok 5 tyś te Acery VN7 maja najlepsze matryce - tylko to model 17"

Acer VN7-792G (17,3") seria Aspire V17 Nitro Black Edition

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Myślałam też o złożeniu komputera stacjonarnego, ponieważ mam monitor ips. Ale nie za bardzo chcę mieć po raz kolejny standardowego, dużego desktopu.

Zależy mi na kompaktowości.

Znalazłam taki komputer stacjonarny, który mieści się w małej obudowie i nie zajmuje dużo miejsca:

https://saturn.pl/komputery-i-tablety/komputer-stacjonarny-acer-aspire-ax3-710?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_term=ceneo&utm_campaign=xml

Czy on dałby radę pociągnąć pracę w programach graficznych? Nie byłby użytkowany pod tym kątem codziennie, raczej od czasu do czasu.

Opublikowano

Dziękuję bardzo za pomoc i odpowiedzi :) Mam jeszcze pytanie odnośnie tego modelu Acer Aspire AX3-710.

https://saturn.pl/komputery-i-tablety/komputer-stacjonarny-acer-aspire-ax3-710?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_term=ceneo&utm_campaign=xml

Posiada on na górze wbudowaną w obudowę bezprzewodową ładowarkę do ładowania smartfona.

Ja zawsze na komputerze kładę dysk zewnętrzny, który mam stale przyłączony do komputera i zapisuję na nim kopię ważnych danych.

W tym wypadku dysk zostałby położony zaraz za tą ładowarką.

Czy ładowarka może w jakiś sposób zaszkodzić temu dyskowi? Zakłócać jego pracę lub uszkodzić go?

Opublikowano

To bardzo wąska obudowa (10cm) i nie wiem czy tak naprawdę kładła byś tam dysk który ma pewnie ok 9cm.

Ja bym jednak składał własny zestaw z dostępnych podzespołów, do tego Acera możesz nie dostać zasilacza pasującego za dwa lata już.