podróże z pazurem Opublikowano 29 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2017 Cześć 1. Potrzebuję kupić laptopa, na którym będę mógł montować filmiki z GoPro 5. Na potrzeby prowadzania swojego videobloga, więc jakość materiału będzie w większości 1080*1920 i 30 klatek. 4K nie będzie w użyciu, inne bajeranckie funkcje raczej sporadycznie. Zależy mi przede wszystkim na płynnym montowaniu na bieżąco, długość renderu ostatecznego nie jest taka ważna, bo filmy będą miały do 20 minut i render będę mógł zapuszczać na noc. 2. Dobrze jakby laptop był już z Windowsem, zawsze kilka stów dodatkowo w kieszeni. 3. Rozmiar matrycy: od 13 do 15,6. W sumie 13 byłaby lepsza, bo zapewne lżejsza, ale laptop może spokojnie ważyć standardowe 2,5 kg. Istotne jest wyświetlanie rozdzielczości full hd. 4. Wiem już, że warto doinwestować w dysk SSD. Wiem, że do 3 tys. nie znajdę nic z wbudowanym dyskiem SSD, a przynajmniej o wielkości mi wystarczającej, więc będę musiał dokupić dysk oddzielnie. Chciałbym ograniczyć ilość gratów, jakie ze sobą zabieram, więc najchętniej pozbyłbym się napędu CD i zainstalował tam kieszeń z dyskiem albo wymienił dysk standardowy. 5. Kwota jaką chce wydać to 2,5-3 tys. zł. Sprzęt będzie w użytku podczas podróży do Ameryki Południowej, będzie bardzo mocno narażony na kradzieże i uszkodzenia, więc bez sensu kupować coś drogiego. To kwota jaką chcę przeznaczyć na samego laptopa, reszta sprzętu jest nieistotna. Dopuszczam zakup używanego i powystawowego sprzętu. 5b. Z zakupem potrzebuję się wyrobić do początku kwietnia. 6. Wytrzymała konstrukcja ale bez żadnych cudacznych rozwiązań i ulepszeń: podróż ma trwać minimum rok, będzie obejmowała wielogodzinne wycieszki piesze, jazdę autostopem i innymi środkami transportu, laptop cały ten czas będzie w plecaku, narażony na rzucanie itd., jednocześnie będę o nim pamiętał i starał się ograniczać niebezpieczne sytuacje, jestem też osobą, która dba o swoje rzeczy. Nie potrzebuję też wygodnego touch pada, bo używać będę tabletu graficznego i myszki 7. Najważniejsze to wyświetlanie Full HD, typ matrycy jest obojętny. 9 . Sprzęt ma służyć tylko do montażu i do kontaktu ze światem. Do montażu będę używać zapewne pakiet graficzny Adobe. 11 i 12. Nie mam żadnych więcej wymagań dodatkowych, kolor obojętny, marka obojętna, dźwięk nie musi być jakiś super. 13. Aktualnie rozpatrywane modele: oczywiste, że procesor minimum i5, ale czy wystraczy 2 rdzeniowy?1. https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/laptop-hp-250-g5-z3a50es lub 2. https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/laptop-acer-aspire-f5-573g-58t1-czarny czy takie coś wystarczy? Cytuj
FxJ Opublikowano 29 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2017 Ankieta personalna - mógłbyś jeszcze wypełnić brakujące z ankiety? HP 250 G5 - omijaj szerokim łukiem ;) wytrzymała konstrukcja - podróż ma trwać minimum rok, będzie obejmowała wielogodzinne wycieszki piesze, jazdę autostopem, a laptop cały ten czas będzie w plecaku, plecaku rzucanym i przestawianym nieustannie Ja bym się skupił na seriach biznesowych (zwykle z gwarancją 3 letnią) które są tworzone z myślą o niezawodności Cytuj
podróże z pazurem Opublikowano 30 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2017 A co sądzisz o drugiej opcji - Acer. Czy 2 rdzenie w tym procku 7200 u dadzą radę? Czy połączenie, które jest w tym laptopie tj. z kartą graficzną 2 gb GDDR 5 ma znaczenie? poprawi to pracę przy montażu? Cytuj
FxJ Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2017 Jeśli program którego używasz obsługuję NV CUDA do renderowania to będzie można zaprząc (wymusić) GPU do pomocy. https://www.geforce.com/hardware/technology/cuda Cytuj
podróże z pazurem Opublikowano 22 Lutego 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2017 kupiłem tego Acera https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/laptop-acer-aspire-f5-573g-58t1-czarny i daje radę, ostatecznie jednak chyba go zwrócę i kupię coś mocniejszego. Okazało się, że zostaję w Polsce 2 miesiące dłużej, więc i kasy odłożę więcej. Poza tym, możliwe że żona będzie pracowała w podróży w wymagających programach graficznych. Niemniej do montowania filmików z gopro ten laptop jest jak najbardziej przeze mnie polecany. Cytuj
FxJ Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2017 Jak wspominałem, trzeba było zacząć od ankiet żebym miał co czego się odnieść, na co ci zwrócić uwagę itp. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi