Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odp:

1. Komputer rodzinny.

2. Z systemem operacyjnym (preferowany WIN)

3. Obojętnie (zastanawiam się nad 15,6

4. Wolałbym ssd ale cenowo mnie pewnie nie stać a przynajmniej nie od razu.

5. Nowy do ok. 2800

5b. Jak najszybciej

6. Nieważne

7. Obojętnie - zastanawiam się nad matową.

8. Dom

9. Średnie wymagania (czasem gram typ DIablo 3 etc)

10. Podstawowe programy do obróbki zdjęc z nikona. Dużo ich robię (małe dziecko) ;) plus pakiety typowo biurowe.

11. obojętnie

12. jw

13. https://www.redcoon.pl/B649201-Acer-Aspire-V3-574G-75YA-ALU-GT940_Notebooki-konsumenckie

14. Od wieków miałem komputer stacjonarny. Moj aktulany z którego piszę dokona wkróce żywota. Pomyślałem o laptopie - powyzej link do lapka nad którym się zastanawiam. Ale to pierwszy przenośny wiec mętlik i sporo zamieszania. Może doradzicie cos. Generalnie kiedyś sporo grałem (diablo3, WOW, AION etc) Teraz mało co gram ( małe dziecko) ale niewykluczone, że jeszcze kiedyś bym pograł :)  Proszę o pomoc i jakies cenne wskazówki - sprawa dość pilna nie wiem za ile stacjonarny powie OFF

Opublikowano

Ten model ma slot M.2 na dyski SSD już (klapa serwisowa jest dokładasz bez utraty gwarancji) i procesor z 2017 już.

Laik czytam różne podpowiedzi ale spytam wprost czyli dysk ssd moge podpiąć z czasem jako dodatkowy czy zamienić stary na ssd? Jako dodatkowy to rozumiem że w środku?

Jaka konfiguracja może bym mógł się odnieść jakoś?

Z tym mały problem - chciałbym do wszystkiego ale jak jest do wszystkiego to do niczego lub cenowo poza moim zasięgiem. Generalnie wymagania średnie. TYpowo sieciowe programy, czasem film, zdjęcia i amatorska obróbka. Trochę gier ale na pewno nie z najwyzszej połki. To nie komputer na całe życie.

Podoba mi się ten komp który zalinkowałeś - pokazalem inny z redcoon. Ja od lat kupuje sprzet a nawet meble i materialy budowlane za raty 0 % - stąd taka a nie inna propozycja. Wczytać się muszę czy na x-kom czasem mają raty 0%. Bo na redconie nie mają tego modelu.

Mają takie ale to nie to co pokazałeś: https://www.redcoon.pl/B704057-Acer-Aspire-E5-573G_Notebooki-konsumenckie

Poszukam w innych marketach. WIadomo że jak nie znajde nic odpowiedniego na raty wyciągnę zaskórniaki ale troche szukam ratalnego 0% bo teraz nie opłaca się odkładać :) Jeśli nie znajde tego modelu to jakie alternatywne być polecił>?

lub game over  :lol:

Przy włączaniu pokazuje czasami napis ze dysk nie ready i chce bootwać ale nie ma z czego.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie tak oglądam i się zastanawiam.

Po Twojej propozycji dotyczącej Acera zastanawiam się czy nie dołożyć troszkę i kupić modelu z wiekszą ilośćią RAM/dodatkowym dyskiem/innym prockiem.

Znalazłem takie opcje:

https://www.x-kom.pl/p/337468-notebook-laptop-156-acer-f5-573g-i5-7200u-8gb-2401000-win10-gf940mx-fhd.html

https://www.x-kom.pl/p/337465-notebook-laptop-156-acer-f5-573g-i5-7200u-8gb-1201000-win10-gf940mx-fhd.html

https://www.x-kom.pl/p/337478-notebook-laptop-156-acer-f5-573g-i7-7500u-8gb-1201000-win10-gf940mx-fhd.html

w pierwszych dwóch różnica rozmiaru dysku SSD, przy ostatnim to i7.

Co wybrać  - zaznaczę, że laptop do podstawowej zabawy ze zdjęciami (rodzinnymi) troche sieci etc.

DObrze byłoby jakby dał radę odpalić gry - w najnowsze nie gram. Ale czasem może bym starocia odpalił jakiegos:)

A może skoro z tej półki cenowej to w ogóle cos jeszcze innego?

edit - jak rozumiem 4 GB RAM nie warto rozpatrywać?

Opublikowano

Nie warto bawić się w 4GB RAM. Minimum to 8 GB.

Wg mnie warto abyś popatrzył za komputerami MSI:
https://www.x-kom.pl/g-2/c/159-laptopy-notebooki-ultrabooki.html?sort_by=price_asc&f[manufacturers][7]=1

W tej cenie znajdziesz już sensowny komputer a mając do wyboru Acera czy MSI to nie ma nad czym się zastanawiać. Wybór może być prosty. Tylko MSI. Świetny serwis i 4 rdzeniowy procesor. Lightroom będzie śmigać. 

Dnia 29.01.2017 o 09:37, maximusJG napisał:

Laik czytam różne podpowiedzi ale spytam wprost czyli dysk ssd moge podpiąć z czasem jako dodatkowy czy zamienić stary na ssd? Jako dodatkowy to rozumiem że w środku?

Możesz podpiąć na trzy sposoby. W miejsce HDD, za pomocą złącza np. M2 (o ile komp je posiada) oraz trzecia opcja tj. wkładasz SSD w miejsce HDD a dysk HDD w specjalnej kieszeni HDD Caddy montujesz zamiast DVD.

Z tym mały problem - chciałbym do wszystkiego ale jak jest do wszystkiego to do niczego lub cenowo poza moim zasięgiem. Generalnie wymagania średnie. TYpowo sieciowe programy, czasem film, zdjęcia i amatorska obróbka. Trochę gier ale na pewno nie z najwyzszej połki. To nie komputer na całe życie.

Czyli uniwersalny :) Popatrz MSI.

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, maximusJG napisał:

w pierwszych dwóch różnica rozmiaru dysku SSD, przy ostatnim to i7.

Nie warto kupować z dyskami SSD dokładanymi, naprawdę. Większość osób które zdecydowała się na zestawy żałowała.
Dlaczego warto kupować dyski SSD do laptopów samodzielnie

13 godzin temu, maximusJG napisał:

DObrze byłoby jakby dał radę odpalić gry - w najnowsze nie gram.

Gry - wydajność na kartach graficznych w laptopach
Gry zależą w największej mierze od karty graficznej.

Zobacz przypięte wpisy w dziale SSD

Może tak określ swój maksymalny budżet na "laptopa z systemem" i "laptopa z systemem i SSD", chyba ze mozesz z systemu zrezygnować i masz kogoś kto ci z tym pomoże?

Transcend TS128GMTS800 120GB (SATA AHCI) to ok 250zł. Są jeszcze szybsze PCIe NVMe ale laptop musi takie obsługiwać. 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, FxJ napisał:

Może tak określ swój maksymalny budżet na "laptopa z systemem" i "laptopa z systemem i SSD", chyba ze mozesz z systemu zrezygnować i masz kogoś kto ci z tym pomoże?

Hmm  - najchetniej jednak wydałbym do 3 tysięcy (z marginesem 300-400 zł). Myślę że z dołożeniem SSD jakoś bym sobie poradzil o ile nie unieważni mi to gwarancji. Najlepszą dla mnie opcją byłoby posiadanie dysku HDD i jako dodatkowego SSD. Mam sporo danych - jestem zbieraczem, czyli zdjęcia, muzyka, wiecznie coś zapisuje.

Co do systemu to zawsze mialem stacjonarnego PC - tam bym sobie poradził na czym ta znajomosc miałaby polegać na laptopie nie wiem.

Może rzeczywiście https://www.x-kom.pl/p/337462-notebook-laptop-156-acer-f5-573g-i5-7200u-8gb-1000-win10-gf940mx-fhd.html

i za kilka miesięcy podpiąć SSD albo kupić tego lapka i oddzielnie SSD i przez klapę zainstalować  uprzednio potwierdzając że nie stracę gwarancji?

Czy inna firma/model?

Piszę z ledwo zipiącego PC - muszę kupić bo mnie odetnie od danych.... jak żyć bez danych.... ^^

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
4 minuty temu, maximusJG napisał:

Myślę że z dołożeniem SSD jakoś bym sobie poradzil o ile nie unieważni mi to gwarancji.

Bez problemu, aktualnie każdy ze slotem M.2 (poza ultrabookami niektórymi) można otworzyć i dodać SSD/RAM bez problemu. Można też poprosić o zamontowanie przy zakupie sklepy też to robią w cenie. Także bez obaw puki fizycznie nie uszkodzisz to nie ma problemu!

6 minut temu, maximusJG napisał:

Najlepszą dla mnie opcją byłoby posiadanie dysku HDD i jako dodatkowego SSD. Mam sporo danych - jestem zbieraczem, czyli zdjęcia, muzyka, wiecznie coś zapisuje.

Dobrze mieć dysk sieciowy NAS ;)

Czy inna firma/model?

Acer jest jednym z wyjątków które mają slot M.2 w innych trzeba się bawić z HDD Caddy

Z pojemnych to Crucial MX300 275GB

Opublikowano

czyli podsumowując - mozna wziąc tego zalinkowanego na samym początku Acera i dokupić do razu dysk SSD dołączyć i śmigać na onu dyskach HDD i SSD? Tylko na jakim postawiony będzie WIN.... bez pół litra rozbiore ten temat> hy hy hy

Opublikowano

E5 czyli niższa seria i to z matrycą tylko HD (1366x768) - czyli gorsza obudowa, bała z tworzywa.

11 godzin temu, maximusJG napisał:

dokupić do razu dysk SSD dołączyć i śmigać na onu dyskach HDD i SSD?

Tak oczywiscie system i programy wszystkie wgrywasz na SSD a zdjęcia, filmy, gry na HDD
Jeśli kupisz Laptopa+SSD to sklep za darmo wgra Windowsa na dysk SSD - używają programu do klonowania dysku z HDD na SSD (szybkie proste i bezproblemowe).

• FxJ zmienił(a) tytuł na Zakup pierwszego laptopa - 2800