maximusJG Opublikowano 28 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2017 Odp: 1. Komputer rodzinny. 2. Z systemem operacyjnym (preferowany WIN) 3. Obojętnie (zastanawiam się nad 15,6 4. Wolałbym ssd ale cenowo mnie pewnie nie stać a przynajmniej nie od razu. 5. Nowy do ok. 2800 5b. Jak najszybciej 6. Nieważne 7. Obojętnie - zastanawiam się nad matową. 8. Dom 9. Średnie wymagania (czasem gram typ DIablo 3 etc) 10. Podstawowe programy do obróbki zdjęc z nikona. Dużo ich robię (małe dziecko) ;) plus pakiety typowo biurowe. 11. obojętnie 12. jw 13. https://www.redcoon.pl/B649201-Acer-Aspire-V3-574G-75YA-ALU-GT940_Notebooki-konsumenckie 14. Od wieków miałem komputer stacjonarny. Moj aktulany z którego piszę dokona wkróce żywota. Pomyślałem o laptopie - powyzej link do lapka nad którym się zastanawiam. Ale to pierwszy przenośny wiec mętlik i sporo zamieszania. Może doradzicie cos. Generalnie kiedyś sporo grałem (diablo3, WOW, AION etc) Teraz mało co gram ( małe dziecko) ale niewykluczone, że jeszcze kiedyś bym pograł :) Proszę o pomoc i jakies cenne wskazówki - sprawa dość pilna nie wiem za ile stacjonarny powie OFF Cytuj
FxJ Opublikowano 28 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2017 i7-5500U to jest piąta generacja Intel Core model z 2015. Acer F5-573G i5-7200U/8GB/1000/Win10 GF940MX FHD Ten model ma slot M.2 na dyski SSD już (klapa serwisowa jest dokładasz bez utraty gwarancji) i procesor z 2017 już. Ale to pierwszy przenośny wiec mętlik i sporo zamieszania. Jaka konfiguracja może bym mógł się odnieść jakoś? powie OFF lub game over :lol: Cytuj
maximusJG Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2017 Ten model ma slot M.2 na dyski SSD już (klapa serwisowa jest dokładasz bez utraty gwarancji) i procesor z 2017 już. Laik czytam różne podpowiedzi ale spytam wprost czyli dysk ssd moge podpiąć z czasem jako dodatkowy czy zamienić stary na ssd? Jako dodatkowy to rozumiem że w środku? Jaka konfiguracja może bym mógł się odnieść jakoś? Z tym mały problem - chciałbym do wszystkiego ale jak jest do wszystkiego to do niczego lub cenowo poza moim zasięgiem. Generalnie wymagania średnie. TYpowo sieciowe programy, czasem film, zdjęcia i amatorska obróbka. Trochę gier ale na pewno nie z najwyzszej połki. To nie komputer na całe życie. Podoba mi się ten komp który zalinkowałeś - pokazalem inny z redcoon. Ja od lat kupuje sprzet a nawet meble i materialy budowlane za raty 0 % - stąd taka a nie inna propozycja. Wczytać się muszę czy na x-kom czasem mają raty 0%. Bo na redconie nie mają tego modelu. Mają takie ale to nie to co pokazałeś: https://www.redcoon.pl/B704057-Acer-Aspire-E5-573G_Notebooki-konsumenckie Poszukam w innych marketach. WIadomo że jak nie znajde nic odpowiedniego na raty wyciągnę zaskórniaki ale troche szukam ratalnego 0% bo teraz nie opłaca się odkładać :) Jeśli nie znajde tego modelu to jakie alternatywne być polecił>? lub game over :lol: Przy włączaniu pokazuje czasami napis ze dysk nie ready i chce bootwać ale nie ma z czego. Cytuj
maximusJG Opublikowano 20 Lutego 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2017 Witam ponownie tak oglądam i się zastanawiam. Po Twojej propozycji dotyczącej Acera zastanawiam się czy nie dołożyć troszkę i kupić modelu z wiekszą ilośćią RAM/dodatkowym dyskiem/innym prockiem. Znalazłem takie opcje: https://www.x-kom.pl/p/337468-notebook-laptop-156-acer-f5-573g-i5-7200u-8gb-2401000-win10-gf940mx-fhd.html https://www.x-kom.pl/p/337465-notebook-laptop-156-acer-f5-573g-i5-7200u-8gb-1201000-win10-gf940mx-fhd.html https://www.x-kom.pl/p/337478-notebook-laptop-156-acer-f5-573g-i7-7500u-8gb-1201000-win10-gf940mx-fhd.html w pierwszych dwóch różnica rozmiaru dysku SSD, przy ostatnim to i7. Co wybrać - zaznaczę, że laptop do podstawowej zabawy ze zdjęciami (rodzinnymi) troche sieci etc. DObrze byłoby jakby dał radę odpalić gry - w najnowsze nie gram. Ale czasem może bym starocia odpalił jakiegos:) A może skoro z tej półki cenowej to w ogóle cos jeszcze innego? edit - jak rozumiem 4 GB RAM nie warto rozpatrywać? Cytuj
pawel9020 Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2017 Nie warto bawić się w 4GB RAM. Minimum to 8 GB. Wg mnie warto abyś popatrzył za komputerami MSI:https://www.x-kom.pl/g-2/c/159-laptopy-notebooki-ultrabooki.html?sort_by=price_asc&f[manufacturers][7]=1 W tej cenie znajdziesz już sensowny komputer a mając do wyboru Acera czy MSI to nie ma nad czym się zastanawiać. Wybór może być prosty. Tylko MSI. Świetny serwis i 4 rdzeniowy procesor. Lightroom będzie śmigać. Dnia 29.01.2017 o 09:37, maximusJG napisał: Laik czytam różne podpowiedzi ale spytam wprost czyli dysk ssd moge podpiąć z czasem jako dodatkowy czy zamienić stary na ssd? Jako dodatkowy to rozumiem że w środku? Możesz podpiąć na trzy sposoby. W miejsce HDD, za pomocą złącza np. M2 (o ile komp je posiada) oraz trzecia opcja tj. wkładasz SSD w miejsce HDD a dysk HDD w specjalnej kieszeni HDD Caddy montujesz zamiast DVD. Dnia 29.01.2017 o 09:37, maximusJG napisał: Z tym mały problem - chciałbym do wszystkiego ale jak jest do wszystkiego to do niczego lub cenowo poza moim zasięgiem. Generalnie wymagania średnie. TYpowo sieciowe programy, czasem film, zdjęcia i amatorska obróbka. Trochę gier ale na pewno nie z najwyzszej połki. To nie komputer na całe życie. Czyli uniwersalny :) Popatrz MSI. Cytuj
FxJ Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2017 (edytowane) 13 godzin temu, maximusJG napisał: w pierwszych dwóch różnica rozmiaru dysku SSD, przy ostatnim to i7. Nie warto kupować z dyskami SSD dokładanymi, naprawdę. Większość osób które zdecydowała się na zestawy żałowała.Dlaczego warto kupować dyski SSD do laptopów samodzielnie 13 godzin temu, maximusJG napisał: DObrze byłoby jakby dał radę odpalić gry - w najnowsze nie gram. Gry - wydajność na kartach graficznych w laptopach Gry zależą w największej mierze od karty graficznej. Dnia 29.01.2017 o 09:37, maximusJG napisał: Laik czytam różne podpowiedzi ale spytam wprost czyli dysk ssd moge podpiąć z czasem jako dodatkowy czy zamienić stary na ssd? Jako dodatkowy to rozumiem że w środku? Zobacz przypięte wpisy w dziale SSD Może tak określ swój maksymalny budżet na "laptopa z systemem" i "laptopa z systemem i SSD", chyba ze mozesz z systemu zrezygnować i masz kogoś kto ci z tym pomoże?Transcend TS128GMTS800 120GB (SATA AHCI) to ok 250zł. Są jeszcze szybsze PCIe NVMe ale laptop musi takie obsługiwać. Edytowane 21 Lutego 2017 przez FxJ Cytuj
maximusJG Opublikowano 22 Lutego 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2017 (edytowane) 23 godziny temu, FxJ napisał: Może tak określ swój maksymalny budżet na "laptopa z systemem" i "laptopa z systemem i SSD", chyba ze mozesz z systemu zrezygnować i masz kogoś kto ci z tym pomoże? Hmm - najchetniej jednak wydałbym do 3 tysięcy (z marginesem 300-400 zł). Myślę że z dołożeniem SSD jakoś bym sobie poradzil o ile nie unieważni mi to gwarancji. Najlepszą dla mnie opcją byłoby posiadanie dysku HDD i jako dodatkowego SSD. Mam sporo danych - jestem zbieraczem, czyli zdjęcia, muzyka, wiecznie coś zapisuje. Co do systemu to zawsze mialem stacjonarnego PC - tam bym sobie poradził na czym ta znajomosc miałaby polegać na laptopie nie wiem. Może rzeczywiście https://www.x-kom.pl/p/337462-notebook-laptop-156-acer-f5-573g-i5-7200u-8gb-1000-win10-gf940mx-fhd.html i za kilka miesięcy podpiąć SSD albo kupić tego lapka i oddzielnie SSD i przez klapę zainstalować uprzednio potwierdzając że nie stracę gwarancji? Czy inna firma/model? Piszę z ledwo zipiącego PC - muszę kupić bo mnie odetnie od danych.... jak żyć bez danych.... ^^ Edytowane 22 Lutego 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2017 4 minuty temu, maximusJG napisał: Myślę że z dołożeniem SSD jakoś bym sobie poradzil o ile nie unieważni mi to gwarancji. Bez problemu, aktualnie każdy ze slotem M.2 (poza ultrabookami niektórymi) można otworzyć i dodać SSD/RAM bez problemu. Można też poprosić o zamontowanie przy zakupie sklepy też to robią w cenie. Także bez obaw puki fizycznie nie uszkodzisz to nie ma problemu! 6 minut temu, maximusJG napisał: Najlepszą dla mnie opcją byłoby posiadanie dysku HDD i jako dodatkowego SSD. Mam sporo danych - jestem zbieraczem, czyli zdjęcia, muzyka, wiecznie coś zapisuje. Dobrze mieć dysk sieciowy NAS ;) Cytuj Czy inna firma/model? Acer jest jednym z wyjątków które mają slot M.2 w innych trzeba się bawić z HDD Caddy Z pojemnych to Crucial MX300 275GB Cytuj
maximusJG Opublikowano 22 Lutego 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2017 czyli podsumowując - mozna wziąc tego zalinkowanego na samym początku Acera i dokupić do razu dysk SSD dołączyć i śmigać na onu dyskach HDD i SSD? Tylko na jakim postawiony będzie WIN.... bez pół litra rozbiore ten temat> hy hy hy Cytuj
maximusJG Opublikowano 22 Lutego 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2017 FxJ mozesz mi napisać jaka jest różnica pomiędzy acerami które przewinely sie w tym wątku a: https://m.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/acer-aspire-es-15-e5-575g-58y3-i5-7200u-8gb-1tb-w10.bhtml czyli pomiędzy f5 a es 15 e5? Cytuj
FxJ Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2017 E5 czyli niższa seria i to z matrycą tylko HD (1366x768) - czyli gorsza obudowa, bała z tworzywa. 11 godzin temu, maximusJG napisał: dokupić do razu dysk SSD dołączyć i śmigać na onu dyskach HDD i SSD? Tak oczywiscie system i programy wszystkie wgrywasz na SSD a zdjęcia, filmy, gry na HDD Jeśli kupisz Laptopa+SSD to sklep za darmo wgra Windowsa na dysk SSD - używają programu do klonowania dysku z HDD na SSD (szybkie proste i bezproblemowe). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi