Zortven Opublikowano 28 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2017 Witam, myślę nad zmianą swojego MSI GS60 2QC na coś wydajniejszego1. 16 lat, chłopak, na firmę będzie brany2. Miło jakby był system, najlepiej W10 Pro3. 15,6-17,3"4. Jedynie HDD 1TB, posiadam dwa dyski SSD (M.2 i SATA, ale SATA mogę sprzedać)5. Do ośmiu tysięcy5b. Jedynie myślę czy zmiana by się opłaciła, jak tak to w lutym, ewentualnie maju jak będą potrzebne większe środki6. Wydajność>głośność>temperatura>praca na baterii7. FHD lub 4K, dobry IPS, matowy8. Głównie dom, ew pomieszczenia "biurowe". Dość często w łóżku9. Wszystkie, od LoL'a, przez R6S po W3 i nowe gry10. Obróbka zdjęć w PS, filmów w APP (FHD 60FPS, 4K)11. Aluminiowa obudowa, mile widziany DisplayPort i/lub HDMI12. Jedynie czarny kolor, marka nie jest istotna13. Dream Machines X980M (X980M-17PL10) oraz Dream Machines X1060, patrzyłem też na MSI GT72VR 7RD. Zastanawia mnie zapowiedziany niedawno MSI WS63 7RJ 14. W obecnym laptopie zraził mnie jedynie touchpad oraz przegrzewająca się karta sieciowa (przy graniu po prostu rozłącza mnie z wifi) Cytuj
FxJ Opublikowano 28 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2017 MSI WS63 7RJ tylko to jest stacja robocza z grafikami Quadro pod prace z 3D (modelowanie, mechanika, CAD-y ..) ale nie do gier.GS60 2QC masz z 960M, więc przejście na GTX 1060 to jak przeskok ponad 980MGT72VR 7RD (7gen + 17" + 1060) + ok 500zł za wersje systemu BOX-USB to słabo wypada w porównaniu do GT62VR 6RE (6gen + 15" + 1070) + monitor 27" WQHD lub jakiś ultrawode, w każdym bądź razie Kaby Lake nie stanowi tutaj żadnego przeskoku technologicznego by były droższe o nawet 100zł (i warte tego). Co do Clevo (Dream Machines) to pięta achillesową jest oprogramowanie (firmware, programy, sterowniki) - więc musiał byś dopytać posiadacza takiego modelu jak to aktualnie dla danego modelu wygląda i ma problemy ze stabilnością. Dość często w łóżku Podstawka, podkładka pod laptopa do łóżka - nie chłodzącaWystrzegaj się kładzenia bezpośrednio na kołdrze, albo używaj podkładki albo stolik 1 Cytuj
Zortven Opublikowano 28 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2017 Z tego co sobie czytam to w GT62VR 6RE jest mało miejsca na dyski, co mnie mocno boli. Chociaż wersja 17 calowa posiada ten sam problem, ale jest, a przynajmniej powinna być sporo chłodniejsza na obudowie. Co do WS63 7RJ - sporo Quadro na PC było dawniej po prostu gtx'ami z serii 6xx z lepszymi sterownikami (chyba, że się mylę, głowy nie dam). Aż tak się zmieniło do dzisiaj?Są jeszcze jakieś opcje? Jakoś z żadnej do tej pory nie jestem zadowolony na tyle aby zmuszało mnie do przesiadki. Za niski budżet czy po prostu jest mało ciekawych laptopów w tej cenie? Cytuj
FxJ Opublikowano 28 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2017 https://pl.msi.com/Laptop/GT62VR-6RE-Dominator-Pro.html#hero-specificationSSD 1x M.2 SSD Combo (NVMe PCIe Gen3 x4 / SATA ) HDD 1x 2.5" SATA HDD Po jednym slocie Aż tak się zmieniło do dzisiaj? Ty chyba mylisz Quadro i Titan ? https://www.forum.nieidealny.pl/topic/419-karty-graficzne-pod-cad-3d-czyli-nvidia-quadro-i-amd-firepro/ Za niski budżet czy po prostu jest mało ciekawych laptopów w tej cenie? Zbyt wysoki kurs dolara to na pewno oby się to szybko zmieniło Też jest praktycznie monopol Intela i Nvidii stąd tak kosmiczne ceny. No i Clevo do montażu raczej odrzucam, dyby tak ci się wysypał projekt. 1 Cytuj
Zortven Opublikowano 28 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2017 Chyba jeszcze się wstrzymam do premiery nowych laptopów, aktualnie nic ciekawego dla siebie poza MSI GT62VR i ewentualnie tym: https://www.x-kom.pl/p/333608-notebook-laptop-156-asus-strix-gl502vs-32-i7-6700hq-32gb-2561tb-win10x.html Sama oferta wydaje się sensowna. Cytuj
FxJ Opublikowano 28 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2017 GL502VS z GTX 1070 ma przynajmniej dwa sloty już na RAM (bez wlutowanego).https://www.notebookcheck.net/Asus-ROG-Strix-GL502VS-Notebook-Review.171567.0.htmlSzału nie ma i raczej dokupił bym podkładkę chłodzącą mu. Cytuj
Zortven Opublikowano 28 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2017 No to albo jeszcze zaczekam albo wezmę MSI lub Asusa, zależnie od tego czy coś nowego wyjdzie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi