Fixon Opublikowano 26 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2017 1. Mężczyzna, 25-292. Najlepiej z systemem, ale nie jest wymagany.3. Preferuję 15'4. SSD raczej dokupię osobno5. 4000 zł, tylko nowe wchodzą w rachubę 5b. Zakup jak najszybciej, maksymalnie mogę się jeszcze z miesiąc wstrzymać6. Jeżeli chodzi o wykonanie - tak, chciałbym, aby był dobrej jakości.8. Głównie dom9. Gry - GTA V, W3, LoL13. Aktualnie rozpatrywane modele (laptopy wybrane samemu) -Lenovo Y700-Acer VN7-592G lub 792G-Dream Machines G1050-15PL1714. Istotne informacje które nie ujęła ankieta. Trochę czytałem tematów odnośnie laptopów w tym przedziale cenowym, do tego większość modeli widziałem w sklepach i tym samym odrzuciłem m.in. MSI oraz Della, MSI GL62, ponieważ się grzeje i nie do końca podoba mi się jego stylistyka, a DELL 7566 w ogóle mi się nie spodobał i słyszałem, że niezbyt dobrą matrycę ma.2 pierwsze wymienione modele posiadają gtx960, z czego Lenovo jest bardzo awaryjny i jego zakup to loteria, poza tym jest bardzo fajnie wykonany, ma dobre osiągi na baterii i dobre chłodzenie. Jeśli chodzi o Acera to bardzo mi się podoba ten model, ma dobrą matrycę, ale cena już jest wyższa, gdzie za te pieniądze dostanę już kadłubka z kartą 1050. I tu mi się nasuwa takie pytanie odnośnie przyszłej wartości laptopa, mianowicie posiadam teraz Lenovo y580, za którego dostanę podejrzewam niemniej niż 1000 zł, myślę, że do 1500 zł, czyli gdzieś tam ta kwota mi się zwróci, a jak będzie w przypadku Clevo? Bo mam obawy, że po kilku latach sprzedając takiego Y700 mogę dostać dużo więcej niż za takiego kadłubka po mimo lepszych podzespołów. Uważam tak, ponieważ bardzo dużo ludzi nie zna tych firm i wydaje mi się, że łatwiej i za więcej można jednak sprzedać lapka "komercyjnej" firmy. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę. :)Kolejne pytanie, wiem, że już się powtarza, ale jestem ciekaw, czy jest jakaś szansa, że w momencie oficjalnego wejścia do sprzedaży 1050, tzn., że towar już będzie dostępny w sklepach itd., czy 960 pójdą w dół, już teraz możemy zobaczyć, że ceny między 960 a 1050 są naprawdę niewielkie, czasami nawet na tym samym poziomie, czy z tego powodu ich ceny nie pójdą jednak w dół?To pytanie mnie nurtuję, bo już około miesiąca się wstrzymuję z kupnem i póki co nie widzę żadnych najmniejszych zmian jeśli chodzi o ceny, dlatego pytam czy warto jeszcze chwilę się wstrzymać?Ostatnie pytanie, są 4 firmy, które zajmują się kadłubkami, czy któraś z nich wypada najlepiej jeśli chodzi o jakość wykonania sprzętu, chłodzenie, gwarancje itd? Czy wszystkie są raczej na równym poziomie? Z góry dziękuję za pomoc Cytuj
FxJ Opublikowano 26 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2017 a DELL 7566 w ogóle mi się nie spodobał i słyszałem, że niezbyt dobrą matrycę ma Tu nie chodzi o to że matryca 7566 jest zła tylko jest typu TN - czyli pod gry praktycznie typu FPS. posiadam teraz Lenovo y580, za którego dostanę podejrzewam niemniej niż 1000 zł, myślę, że do 1500 zł Wystaw już teraz na OLX z zawyżoną kwotą i zmniejszaj powoli cenę w ogłoszeniu Wszystko zależy czy będzie jeszcze na chodzi w jakim stanie i czy znajdzie sie kupiec ;) że w momencie oficjalnego wejścia do sprzedaży 1050, tzn., że towar już będzie dostępny w sklepach itd., czy 960 pójdą w dół Na pewno nie, ceny np. dysków SSD idą w górę a sama grafika GTX 1050 to odpowiednik 965M. Zresztą wchodzą dopiero w 2-3 tygodniu do sklepów jeśli chodzi o Acera, Della itd. Ostatnie pytanie, są 4 firmy, które zajmują się kadłubkami Oni tylko naklejają własny znaczek ale mogą mieć w różnych konfiguracjach. Kupując Clevo masz pewność że będziesz mieć najlepszą wydajność w swojej cenie i beznadziejne wsparcie jeśli chodzi o oprogramowanie i sterowniki. Tak jak kupować Apple i mieć pewność że oprogramowanie i wykonanie jest bezbłędne a same podzespoły śmieszą. Gwarancja jest też taka sama bo serwisują je wszystkie w Niemczech w oficjalnym serwisie. Acer VX5-591G i5-7300HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050 Dell Inspiron 7567 i5-7300HQ/8G/1000/Win10 GTX1050 Poczekaj aż będą fizycznie w sklepach na pewno warto dopłacić kupić GTX 1050, sam kurs dolara spada i jeśli trend sie utrzyma i Trump będzie tak dalej naciskał to ceny nieco spadną. Cytuj
Fixon Opublikowano 27 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2017 Niestety, oba te modele mi się nie podobają :/ Pytanie czy z "komercyjnych" (nie kadłubków) firm jeszcze wejdą jakieś laptopy w cenie do ~4300? (Asus albo Lenovo?) Słyszałem o Lenovo Legion, ale nie wiem kiedy ma wejść i w jakich cenach. Teraz nachodzą mi kolejne pytania. 1. Czy kadłubki u każdego z producentów są takie same, tzn. obudowa, chłodzenie itd., czy jednak czymś się różnią?2. Sprawa jest taka, że już naprawdę przekraczam i tak budżet, który chciałem przeznaczyć (chciałem się zamknąć w 3,5k), więc nie za bardzo jest mi na rękę dokładać kolejny tysiąc. I tu mam pytanie odnośnie karty graficznej, czy naprawdę jest duży przeskok między 1050 a 1050ti i warto dołożyć te 300 zł? Czy 1050 powinna starczyć?3. Myślę, że 500 gb by mi starczyło i tak się zastanawiam (tylko u DM i xtreem jest taka możliwość), czy by stykło jakbym wrzucił tylko tego SSD 500 gb?Czy jednak lepiej 1TB + 250gb SSD?Nie wiem ile w sumie win10 zajmuje, bo aktualnie 7 używam. 4. Podałeś ciekawy argument, odnośnie sterowników; jak to właśnie działa, są one aktualizowane? Clevo posiada własne sterowniki do laptopów? Jakie jeszcze oprogramowanie miałeś na myśli poza sterownikami? Cytuj
FxJ Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2017 wejdą jakieś laptopy w cenie do ~4300? (Asus albo Lenovo?) No oczywiscie że tak, każda firma wyda z 1050 i 1050Ti Lenovo Y520 (15,6") seria Legion Y520-15IKB (1050Ti) O legionach już wiadomo co nieco Konfiguracją zwykle się różnią https://www.clevo.com.tw/clevo_pro.asp?lang=en Czy 1050 powinna starczyć? A starczyć na ile lat 2-3 na ile tytułów o których jeszcze nie mamy pojęcia ;) Gry - wydajność na kartach graficznych w laptopach - na aktualnych tytułach porównaj czy by stykło jakbym wrzucił tylko tego SSD 500 gb? Czy jednak lepiej 1TB + 250gb SSD? To tylko od ciebie zależy i nikt poza tobą nie wie ile ci będzie potrzebne.A co do dysku SSD to jeszcze ważne jaki to dysk (na jakim kontrolerze i na jakich kościach). Dysk ok SSD 500GB taki przyzwoity to ok 700zł a HDD 1TB ok 250zł Na pewno jest to ich pięta achillesowa, normalnie wypuszczają sterowniki (oraz oprogramowanie sterujące) ale bywają często z nimi problemy (ale to wszystko zależnie od modelu). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi