Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem zainteresowany zakupem jednego z tych laptopów - linki poniżej. Póki co moje serce przemawia nieco bardziej za Acerem ze względu na wygodę korzystania z matrycy IPS - wiem też niestety, że Dell ma wyżej taktowane kości ram, a urządzenia są w tej samej cenie. Zastanawia mnie kilka rzeczy:

- jak długo te laptopy są w stanie wytrzymać (przybliżony czas) podczas pracy biurowej/przeglądania internetu?

- jak długo ich bateria pozwoli na granie w najnowsze tytuły?

- czy jest sens kupowania dysku SSD - czy będzie to miało wpływ na wydłużenie pracy na baterii i czy będzie to odczuwalna różnica? - czy w grach poza skróconymi ekranami ładowania wzrośnie wydajność po dołożeniu dysku SSD?

- czy jest to głośny sprzęt podczas używania integry?

- czy poleciłby ktoś jakiś konkretny model powerbanka do laptopa tego typu?

- jeśli widzicie lepsze alternatywy w okolicach 4300 zł, to byłbym wdzięczny za podanie linku, dodam też, że laptop powinien mieć dość długi czas działania podczas obsługi programów typu power point itp, ponieważ poza graniem będzie również wykorzystywany na studiach.

https://www.x-kom.pl/p/342416-notebook-laptop-156-acer-vx5-591g-i5-7300hq-8gb-2401000-win10-gtx1050.html

https://www.x-kom.pl/p/340539-notebook-laptop-156-dell-inspiron-7567-i5-7300hq-8g-1000-win10-gtx1050.html

Decyzję muszę podjąć najpóźniej jutro, więc byłbym wdzięczny za wszelkie odpowiedzi i zainteresowanie sprawą ; )

:D

Opublikowano

Póki co moje serce przemawia nieco bardziej za Acerem ze względu na wygodę korzystania z matrycy IPS

notebookcheck niestety nie dostał jeszcze do testu wersji sklepowych tylko przedprodukcyjne i nie zrobił testu matrycy.

Dell ma wyżej taktowane kości ram

Ale wyższe CL wiec naprawdę minimalnie lepsza wydajność

jak długo te laptopy są w stanie wytrzymać (przybliżony czas) podczas pracy biurowej/przeglądania internetu?

Patrz testy, Dell naprawdę długo ta sama bateria co w 7559

jak długo ich bateria pozwoli na granie w najnowsze tytuły?

Nie warto grać na baterii, max 1,5 godziny ok

czy jest sens kupowania dysku SSD?

czy będzie to miało wpływ na wydłużenie pracy na baterii i czy będzie to odczuwalna różnica?

czy w grach poza skróconymi ekranami ładowania wzrośnie wydajność po dołożeniu dysku SSD?

Tak

Tak SSD ciągnie mniej energii od HDD, ma też inne zalety - dyski HDD, SSHD i SSD - wady, zalety i różniceRóżnica to IOPS-y czyli ile może na raz zostać z dysku odczytane i zapisane, dlatego uruchamianie programów, przeglądarek i wszystkich plików a nawet wyszukiwanie na dysku trwa momentalnie

czy jest to głośny sprzęt podczas używania integry?

Oba będą ciche wtedy, może nawet pół pasywnie mogły by pracować

Decyzję muszę podjąć najpóźniej jutro

One wchodzą do sklepu w lutym dopiero, wszystkie z GX 1050 to preordery 

Crucial 275GB SATA SSD MX300 M.2 2280 (TLC 3D) - tan mógłbyś sobie dokupić na system

Opublikowano

https://www.x-kom.pl/p/340843-notebook-laptop-156-msi-ge62vr-apache-pro-i7-7700hq-16gb-1tb-gtx1060.html
Ostatecznie skupiłbym się na powyższym laptopie. Czy jeśli chciałbym zaopatrzyć go w dysk SSD we własnym zakresie, to jest to możliwe bez utraty gwarancji (zawsze miałem komputery stacjonarne i nie wiem jak to wygląda w przypadku laptopa)? Interesowałby mnie dysk SSD o pojemności ok 240 GB - co moglibyście polecić?

Opublikowano
Czy jeśli chciałbym zaopatrzyć go w dysk SSD we własnym zakresie, to jest to możliwe bez utraty gwarancji

Tak bez problemu, ale jeśli chcesz się upewnić możesz napisać do www.facebook.com/MSI.Polska

Z polecanych:

Crucial 275GB SATA SSD MX300 M.2 2280

Plextor 128GB M.2 PCIe M8Pe

Samsung 250GB M.2 2280 SSD 850 EVO

ADATA 256GB M.2 PCIe NVMe XPG SX8000

Wszystko zależy od pojemności jakiej potrzebujesz, wydajności i ceny.

Opublikowano

Taki kombajn ok 2,5 godz (na oszczędzaniu baterii) albo mniej tak miał poprzednik - GE62VR 6RF, być może nieodtworzony wytrzyma 3 godz. ale trzeba by zobaczyć jakiś test.

Battery Life: 3-4 Hours (up to 4 hours with power management)

Tak podaje MSI

Czyli jak rozumiem nie trzeba otwierać całego laptopa, wystarczy zdjąć odpowiednią "zaślepkę" z dołu i zamontować tam dysk? Żadne plomby itp nie zostaną w ten sposób uszkodzone?

Niestety klapy serwisowej nie ma zdejmujesz cały spód kilka śrubek i montujesz, jeśli nie uszkodzisz mechanicznie ni ma najmniejszego problemu na prawdę !

Opublikowano

Czyli nawet jeśli samodzielnie go otworzę i zamontuję tam dysk SSD to gwarancja nadal powinna być zachowana jak rozumiem?

Mam jeszcze pytanie odnośnie powerbanka - laptop ten nie może być ładowany przez port USB z tego co się orientuję i wymaga 12v żeby ładował się z sensowną prędkością? Jaka może być w nim pojemność baterii? Nigdzie nie mogę się doszukać takiej informacji...

Czy taki powerbank zdałby egzamin i czy warto rozejrzeć się za tańszą alternatywą (prosiłbym o kilka propozycji jeśli nie jest to problem):

https://www.amazon.de/RAVPower-23000mAh-Externer-Multi-Volt-Smartphones/dp/B00JGER8JW/ref=sr_1_fkmr0_1?ie=UTF8&qid=1484570264&sr=8-1-fkmr0&keywords=RAVPower+23000mAh+Portable+Charger

Jakie złączę/przejściówkę powinien mieć powerbank żeby naładować baterię we wcześniej wymienionym MSI?

Opublikowano

Czyli nawet jeśli samodzielnie go otworzę i zamontuję tam dysk SSD to gwarancja nadal powinna być zachowana jak rozumiem?

Tak

Jaka może być w nim pojemność baterii? Nigdzie nie mogę się doszukać takiej informacji...

Na stronie producenta

Jakie złączę/przejściówkę powinien mieć powerbank żeby naładować baterię we wcześniej wymienionym MSI?

1. Takie jak złącze ładowarki

2. Przystosowane do ładowania przez USB jest tylko gniazdo USB-C

3. Nie łatwiej kupić z bardziej pojemną baterią niż dopłacać 450zł za powerbank?

4. Gdzie nie masz złącza dla ładowarki ;) ?