Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka  :) szukam laptopa głównie do gier oraz do tworzenia muzyki. Informacje umieszczone w charakterze odpowiedzi na ankietę zalecaną przez moderatora. Można z niej co nieco wywnioskować ale skrótowa konfiguracja, która by mnie interesowała jest tu:

Intel i7-6700HQ

Grafika:Nvidia GeForce GTX960M 4GB
RAM: 8/16GB

Dysk : SSD 500 GB lub 2 mniejsze (coś w ten deseń)

1.facet, 21 lat, laptop może być kupiony na raty

2.System 10 lub 8.1 - nie wiem który byłby lepszy :huh: (najlepiej w cenie laptopa)

3.15,6 tylko

4.Chciałbym aby był szybki odczyt danych. Moje obecne dane z komputera (moje pierdoły + programy + system to około 500GB) więc wolałbym same SDD lub hybrydę jakąś. Nie chcę dysku 1 TB bo zwyczajnie go nie wykorzystam

5.Powiedzmy że do ok 5000zł

6.Najważniejsza wydajność i szybkość

7.Matryca matowa, nie rozważam dodatkowego monitora

8.Tylko i wyłącznie do użytku w pomieszczeniach zamkniętych

9.Zależy mi na dużych wymaganiach i dużej płynności. Nie jestem gejmerem grającym w najnowsze tytuły (moje ulubione gry to Combat arms i WoT. Raczej produkcje tego typu)

10.DAW - Steinberg Cubase LE AI 8 64 bit (program korzysta z wtyczek [instrumentów wirtualnych] często ważących po kilka/kilkanaście GB)

11.Podświetlane klawisze, jak najwięcej portów z USB Z LEWEJ STRONY. Bardzo mi zależy na tym bo tak mi dużo wygodniej a jestem praworęczny i kable po prawej stronie przeszkadzają mi mocno

12.Lubuję się w czarnych laptopach, obecnie mam Lenovo G580

13. myślałem o Asusie ROG GL552

14.Ogólnie w skrócie. Laptop do gier na wysokich detalach grafiki. Dużo FPSów w grach. Poza tym tworzenie muzyki. Chciałbym aby komputer był stabilny i szybki. W razie słabej wentylacji jestem w stanie zainwestować w podkładkę chłodzącą. Pracuję cały czas na zasilaczu, więc praca na baterii nie jest dla mnie.

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam! :)

Opublikowano
 nie wiem który byłby lepszy :huh: (najlepiej w cenie laptopa)

Aktualnie tylko 10-tka

Więc poza Asus GL552VW (15,6") seria G (ROG GL552 960M) który ma od groma wariantów.

MSI PE60 6QE i7-6700HQ/8GB/480SSD/Win10X GTX960M FHD - to jeszcze ten model MSI tutaj pasuje pod wymogi z czego wszystkie porty ma z lewej bo ma oba wentylatory skierowane do tyłu (asus ma jeden).

W razie braku portów można zaopatrzyć się w aktywny HUB USB albo w przyszłości taką na USB-C - jak staną bardziej dostępne i stanieją  -_-

Niestety takie modele jak Dell 7566 wszystkie porty z prawej.

Opublikowano

okey a takie pytanie. Czy dałoby radę wymienić (w ramach tuningu) napęd optyczny na wentylator? Wiem, że to równałoby się przekreśleniu gwarancji ale może to rozwiązanie? Poza tym podkładka chyba zastąpi w pewnej mierze wentylator chłodzący z komputera?

Opublikowano

Wentylatory zasysają od spodu powietrze więc jeśli już to podkładka chłodzącą bo opcja z wentylatorem nic nie da bo co miała by chłodzić klawiaturę?

Poza tym podkładka chyba zastąpi w pewnej mierze wentylator chłodzący z komputera?

Co najwyżej obniży temperaturę o 1-3 stopnie ale nie jest w stanie go zastąpić.

Opublikowano

Właśnie myślę że ten Dell mógłby być dobry. Wacham się jednak bo zbliżone osiągi ma lenovo700y oraz asus (konkurent della nie ten o ktorym pisałem na fb)

Mam też pytanie. Czy dobrym rozwiązaniem było by kupno wersji okrojonej laptopa i dokupienie sdd 500GB zamiast HDD oraz kości ramu aby było 16GB? Chodzi mi oto czy warto kupować samemu podzespoły i samemu je wymienić czy kupić gotowca z laptopem. Pytam, gdyż nie wiem czy podołam to wymienić (skoro system byłby zainstalowany na twardym dysku) oraz czy byłoby to opłacalne.

Opublikowano
Czy dobrym rozwiązaniem było by kupno wersji okrojonej laptopa i dokupienie sdd 500GB zamiast HDD oraz kości ramu aby było 16GB?

Dlaczego warto kupować dyski SSD do laptopów samodzielnie

Nawet niekoniecznie kupował bym 500GB (SATA AHCI) a raczej 240GB (PCIe NVMe) które są kilkukrotnie wydajniejsze.

nie wiem czy podołam to wymienić (skoro system byłby zainstalowany na twardym dysku) oraz czy byłoby to opłacalne

Można użyć program do klonowania dysku a nawet pobrać sobie obraz systemu (legalnie) ze strony Microsoftu i zainstalować (w trybie UEFI). Klucz do systemu jest zapisany w biosie więc nie potrzeba go wpisywać nawet.

Opublikowano

Świetnie! :)

A propo procesorów. Czy mój tok myślenia, ze im wyższa liczba i oznaczenie procesora ( i7-6700HQ jest lepszy od i5 6300HQ, 7700HQ jest lepszy od 6700HQ) jest dobry? Czy to zależy?

Opublikowano

Lista procesorów mobilnych Intel - i5-7xxxX pierwsza cyfra po myślniku w oznaczeniu to generacja, każdy procesor z nowszej generacji jest troszkę szybszy od poprzedniego aktualnie tak zwiększa Intel ich wydajność o 5-10 % przez brak konkurencji ze strony AMD :/
Różnica w procesorach Intel Core i5 HQ vs i7 HQ

Dell Inspiron 7567 i7-7700/8G/120+1000/Win10 GTX1050Ti
Dell Inspiron 7567 i7-7700/8G/240+1000/Win10 GTX1050Ti
Dell Inspiron 7567 i7-7700/16G/240+1000/Win10 GTX1050Ti
Dell Inspiron 7567 (15,6") seria Inspiron 15 7000 (GTX 1050 / 1050Ti)
Już wiadomo że w drugim lub trzecim tygodniu lutego będą już dostępne modele z grafiką GTX 1050 Ti w PL ale to dopiero za miesiąc.

https://laptopmedia.com/highlights/laptop-gpus-battle-nvidia-geforce-gtx-1050-ti-vs-gtx-1060-gtx-1070-and-gtx-1080-specs-and-benchmarks/

Opublikowano

Pytanie tylko czy rzeczywiście jest taki dobry. Póki co ciężko o opinię posiadacza a na benchmarkach go nie ma jeszcze...Nie mogę więc polegać tylko na fajnych parametrach.

Opublikowano

https://laptopmedia.com/highlights/laptop-gpus-battle-nvidia-geforce-gtx-1050-ti-vs-gtx-1060-gtx-1070-and-gtx-1080-specs-and-benchmarks/

Testy to dopiero w lutym jak wejdą do sklepów będą, teraz to tylko egzemplarze pokazowe na testy przedprodukcyjne. Ale wiadomo już co do samego układu jak sie kształtuje wydajność, nie będzie bardziej niż o +/- 5% się różnic zależnie od taktowania.

Opublikowano

Poczekam bo i tak nie mam nic do stracenia. A co do ramu to jak sprawdzić czy bedzie pasował? Na stronach jest ogólna specyfikacja kompa ale o pamieci RAM pisza tylko o ilości. Na co powinienem zwrócić uwagę? Jakiś rodzaj złącza czy cuś?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Odgrzeję trochę temat. W dalszym ciągu mam mętlik w głowie. Rozczarowałem się tm Dellem 7566 bo mimo iż ma te 2 wiatraki, to jak go podniosłem w sklepie  nie mogłem uwierzyć. W spoczynku był cieplejszy od MSI GL62 (nad którym nawiasem mówiąc się zastanawiam dosyć poważnie). I teraz kłopot. Co z tym grzaniem? Czy przejmować się tym? Czy brać to pod uwagę? Nie zamierzam grać na ultra hiper detalach i mieć otwartych kilka programów po drodze. Czy w normalnym użytkowaniu (serfowanie w sieci, praca z programami graficznymi/muzycznymi itp) będzie gorąco? Proszę o ratunek :/

Edytowane przez Tymex
Opublikowano
Co z tym grzaniem? Czy przejmować się tym?

Miał na pewno ustawiony tryb oszczędzania energii i chodził na najniższych obrotach wentylatora, bez obaw potrafią bez problemu go pod obciążaniem schłodzić. Jest już nawet wersja bez SSD co cieszy bo można wety dokupić lepszy SSD typu PCIe NVMe.