Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem nowy na forum. Piszę posta, gdyż od dłuższego czasu szukam laptopa dla siebie i ponieważ jestem stosunkowo zielony w temacie nie mogę podjąć ostatecznej decyzji o zakupie. Posiadam obecnie kilkuletni komputer stacjonarny, który chcę zastąpić laptopem. Laptop głównie będzie używany w domu, na fotelu wraz z podstawką nad nogi. Służyć ma głównie do relaksu - grania oraz czasem obróbki graficznej - Photoshop, After Effects. Chciałbym też czasem podłączyć go przez hdmi pod telewizor i pograć ze znajomymi. Zgodnie z tematem, fajnie jakby mógł popracować dłużej niż przeciętnie na baterii i nie był zbyt ciężki. Poniżej ankieta zawierająca więcej szczegółów:  

1. Mężyczyzna, 25 lat, mam możliwość wzięcia laptopa na firmę (ale nie muszę).  Nie chcę brać na raty.

2.   Windows 10, lub brak systemu

3.   15,6”. Czasem podróżuje z laptopem, dlatego waga około 2,5 kg.

4.   Najlepiej SSD (M.2.) i HDD.

5.   Około 4000 zł. Max 5000 zł. Interesują mnie laptopy nowe, biorąc pod uwagę przeznaczoną kwotę - same laptopy, żadnych zestawów.

5b. max 2 miesiące.

6.   wydajność>komfort użytkowania (waga, nagrzewanie się)>wytrzymałość baterii i jakość obrazu.

7.   1920, IPS matowa (w lato będę korzystał z laptopa na balkonie).

8.   fotel/łóżko na podstawce drewnianej (z otworami wentylującymi), czasem wyjazdy (rzadko).

9.   duże/ największe wymagania.

10.   Programy

■ Photoshop, Adobe After Effects - amatorsko, SolidWorks, AutoCad - naukowo 

11.   Wymagania specjalne (matowa matryca, podświetlana klawiatura, hdmi, minimum 3 wejścia USB)

12.   Brak osobistych preferencji. Na co dzień nie korzystam z laptopów. Miałem styczność z Dellem oraz HP. Tego drugiego nie wspominam najlepiej, ale się nie zrażam.

13.   Dell Inspiron 7566 oraz MSI GE62 Apache. Te laptopy są w wyższej granicy mojego budżetu. Może jest coś tańszego, co w zupełności mi wystarczy? A może warto dołożyć jeszcze trochę i zainwestować w coś z GTX970 ? 

Tak jak pisałem - jestem zielony i na co dzień nie korzystam z laptopów, a chciałbym kupić coś co zastąpi komputer stacjonarny i wystarczy na parę lat użytkowania. Nie muszę we wszystkie gry grać z maksymalnymi ustawieniami, ale też przez jakiś czas chciałbym uniknąć klatkowania przy średnich. Będę wdzięczny za każdą odpowiedź.

Pozdrawiam,

Krzysztof

Opublikowano
przez jakiś czas chciałbym uniknąć klatkowania przy średnich

Acer VX5-591G i5-7300HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050

Dell Inspiron 7567 i5-7300HQ/8G/1000/Win10 GTX1050

Acery - news

Teraz to już lepiej celować w GTX 1050/Ti tylko one będą dostępne w sklepach od lutego, VX5-591G ok 1-5 lutego a Dell 7567 ok 15-20. Aktualnie pojawiają się tylko pojedyńcze sztuki tak by sklepy przygotowały opis i dla portali/testerów.

Opublikowano

Acer VX5-591G i5-7300HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050

Dell Inspiron 7567 i5-7300HQ/8G/1000/Win10 GTX1050

Acery - news

Teraz to już lepiej celować w GTX 1050/Ti tylko one będą dostępne w sklepach od lutego, VX5-591G ok 1-5 lutego a Dell 7567 ok 15-20. Aktualnie pojawiają się tylko pojedyńcze sztuki tak by sklepy przygotowały opis i dla portali/testerów.

Hej, dzięki za poradę!

W porównaniu do laptopów, które ja wysyłałem te zaproponowane przez Ciebie mają 8GB mniej ramu, procesor i5-7300HQ zamiast i7-6700HQ i nie posiadają dysku SSD. Czy faktycznie warto poświęcić te rzeczy kosztem zmiany karty graficznej GTX 960 na 1050 ?

Różnica w cenie to 400zł więc zakładam, że dysk SSD można dokupić, ale co z ramem i procesorem ?

Opublikowano

Powiem tak fizycznie ich nie mają, cena wiec też tylko orientacyjna na razie jest. Zresztą podałem przykładowo, identyczna konfiguracja powinna kosztować ok. 200-300zł więcej. A to też na razie tylko dwóch producentów. 

https://laptopmedia.com/highlights/laptop-gpus-battle-nvidia-geforce-gtx-1050-ti-vs-gtx-1060-gtx-1070-and-gtx-1080-specs-and-benchmarks/

https://www.purepc.pl/notebooki/premiera_notebookowych_kart_geforce_gtx_1050_oraz_gtx_1050_ti

Oczywiście w tych modelach: GPU > matrycą.

Opublikowano

identyczna konfiguracja powinna kosztować ok. 200-300zł więcej. 

Masz na myśli konfiguracje z 1050 czy 1050Ti ?

W każdym razie poczekam miesiąc i zobaczymy co się wydarzy. Dzięki za podpowiedzi!

Opublikowano

Hej, mam podobny problem co kolega Krzysztop. Chcę zainwestować w laptop uniwersalny, który posłuży kilka lat. Waham się czy kupować della już, czy czekać na nowe 7567 ?

Karta GTX 1050 jest kilka stówek droższa i przez to musiałbym zakupić gorszy procesor, mniej ramu, słabszy dysk. Z czego najlepiej zrezygnować kosztem zmiany 960 na 1050 oraz 1050Ti ?

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam,

Nie mogłem zalogować się przez facebook, toteż utworzyłem na szybko drugie konto. Od mojego pierwszego posta minęło już sporo czasu i chciałbym w końcu się zdecydować.

Uważam, że dell 7567 z 1050Ti jest idealnym laptopem dla mnie poza tą nieszczęsną matrycą. Wiem, że czasem usiądziemy w kilka osób i będziemy chcieli coś obejrzeć, a to przy tak małych kątach będzie problematyczne. Dodatkowo czasem pogrzebie w Photoshopie czy AfterEffects, a tam słabe odwzorowanie kolorów odpada. Aby wreszcie podjąć decyzję jestem w stanie zwiększyć swój budżet do maksymalnie 5500zł, ale nadal jest kilka laptopów i nie mogę się zdecydować... Poniżej moje typy wraz z uzasadnieniami:

• Dell Inspiron 7567: plusy - dobra wytrzymałość baterii, jakość i gwarancja della, dobre chłodzenie; minusy - matryca oraz brak USB typu C.

• Acer VX5-591G: plusy - IPS; minusy - słaba bateria (w stosunku do della) no i naczytałem się dużo o kiepskiej jakości wykonania Acerów.

• Acer VN7-793G: plusy - większa matryca w podobnej cenie, IPS ; minusy - mało o nim wiem, nie znalazłem testu wskazującego chociażby wytrzymałość baterii.

• SMART7 L514C-7: plusy - IPS, cena/podzespoły, dobra bateria, od razu z dobrą taśmą przewodzącą i możliwością dołożenia lepszej karty sieciowej (w rozsądnej cenie); minusy - niby w testach chłodzenie wypada dobrze, ale nie jestem przekonany ogólnie do kadłubków Clevo i tak składanych laptopów.

Oraz z trochę wyższej półki cenowej:

• MSI GE62 Apache Pro: plusy - IPS, aluminiowe wnętrze, aluminiowe dodatki obudowy; minusy - cena w porównaniu z poniższym modelem
  • SMART7 M513D: plusy - 1060 zamiast 1050Ti w podobnej cenie co GE62. To model z wyższej półki cenowej. Z Windowsem w konfiguracji podobnej do powyższych wychodzi około 5500zł - pytanie czy warto dopłacić te ~500zł żeby komputer posłużył na dłużej.

Chciałbym prosić o sprostowanie mnie jeżeli mylę się w ocenie tych laptopów oraz zasugerowanie najlepszego (najlepiej z tej niższej i z wyższej półki cenowej) z nich. A może są jeszcze jakieś, których tu nie wymieniłem?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

VN7-793G własnie nowych, znalazłem jedną osobę pół godziny temu i podesłałem mój FB z prośbą o kontakt, więc poczekaj jeszcze ;)

https://www.purepc.pl/notebooki/notebooki_clevo_na_ces_2017_nowe_kadlubki_z_geforce_gtx_10x0
N850HK1 ma skopaną konstrukcje chłodzenia

https://skoar.digit.in/pc/pc-review/msi-ge62-7re-gaming-laptop-review/

Jest znacznie lepiej ale jest też głośny

Jeśli z clevo to np. P651RP6-G

Opublikowano
Dnia 8.03.2017 o 22:40, FxJ napisał:

VN7-793G własnie nowych, znalazłem jedną osobę pół godziny temu i podesłałem mój FB z prośbą o kontakt, więc poczekaj jeszcze ;)

Tak tylko się przypominam, może już coś wiadomo? :)

Chciałem podpytać jeszcze o laptop cvelo P650RP6-G. Znalazłem na Smart7 bardzo fajnego laptopa. Mam z nim 2 problemy:

• jakość wykonania i chłodzenie - jak to w końcu jest z tymi składakami (pełno odmiennych opinii)?
  • procesor 6 generacji (i7-6700HQ) - jaka jest różnica w porównaniu do 7700HQ? czy to w tej chwili ma sens?

warto dołożyć te 500zł (w stosunku do wcześniej proponowanych laptopów) i wziąć składaka?

Opublikowano

Nie odezwał się jeszcze właśnie jeszcze...

https://www.gaminglaptopsjunky.com/evoc-clevo-p650rp6-g-review-gtx-1060-i7/

Największa pięta achillesowa to oprogramowanie (sterowniki, firmweare), ta recenzja jest dobra pod tym względem

procesor 6 generacji (i7-6700HQ) - jaka jest różnica w porównaniu do 7700HQ?

Mniej niż 5% wydajności i tyle praktycznie

Na pewno ceny dysków SSD mają tam zupełnie z kosmosu więc te lepiej dokupić gdzie indziej