Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie!

W końcu poszedłem po rozum do głowy. :) Chcę kupić Della 756*. Laptopa będę używał, w powiedzmy 60% do montażu wideo (Premiere Pro), 40% pisanie, blogowanie, obróbka grafiki.

Zdecydowałem się na Della 7566, jednak chciałem poczekać jakoś do końca stycznia licząc, że ceny nieco spadną. Wtedy Dell zaprezentował odświeżoną wersję notebooka - 7567. Swoją drogą - zapowiada się na obniżki? Jeśli tak, to kiedy?

1. Czy do moich zastosowań (montaż/render głównie) warto czekać na obniżkę cen na 7567 (i5 7th gen, 1050)? Czy może lepiej po prostu wziąć 7566 za zbliżoną cenę ale np. z większą ilością pamięci?

2. Wiem, że GTX960 i 1050 różni trochę - w grach podobno od 15 do 30%. Jednak czy przy montażu/renderze wideo będę widział jakąkolwiek różnicę? Niby pamiec ta sama (4gb gddr5), szyna ta sama - zegarem sie różnią. Procesorów CUDA niby też to samo (640).

3. 7566 obsługuje, tak jak i 7567 do 32GB RAM DDR4. Na stronie sklepu X widziałem, że 7566 ma ddr4 2133, a 7567 2400... Czy to duża różnica? Czy to jest tak, że dopiero 7567 wprowadził obsługę 2400, czy po prostu w sklepie na X do starszego modelu dali wolniejszą pamiec? Sugerowac sie tym?

4. Dużą różnicę odczuję pomiędzy i5 6300HQ a 7300HQ w moich zastosowaniach? Czy jeśli bedzie jakas obniżka, lać na cyferki w nazwie i brać i7 6700hq?

5. Opłaca sie brac kompa z zamontowanym dyskiem pod m.2? Czy wziąc z HDD a potem samemu dolozyc cos lepszego?

Z góry dzięki za pomoc!

Opublikowano
Swoją drogą - zapowiada się na obniżki? Jeśli tak, to kiedy?

7566 to nowy model nie licz na obniżki zbyt szybko, chyba że kurs dolara sie załamie, 7567 to też odpowiednik bardziej 965M+ więc inny przedział cenowy.

Czy do moich zastosowań (montaż/render głównie) warto czekać na obniżkę cen na 7567 (i5 7th gen, 1050)?

A kiedy sądzisz że że będzie jakaś obniżka? Może wspomnę że one lutego dopiero wjeżdżają do Polski

2. W cinemabench na OpenGL ok 20% 

3. Minimalna różnica, Dell montował takie kość teraz do nowszego wsadził o nieco wyższym taktowaniu (ale też wyższe CL).

4. Zdecydowanie i7 z HT zdecydowanie się przyda

5. Zależy kiedy będziesz dokupować SSD, zawsze na tych montowanych można przeżyć kilka miesięcy.