Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jestem prawnikiem i poszukuje laptopa stricte do pracy i czasem relaksu przy grach typu wiedźmin. Z uwagi na fakt, że ostatnio korzystałem z della, teraz również poszukuje czegoś tej firmy lub lenovo może Thinkpad E 560?. Poniżej założenia:

1.   Laptop dla mężczyzny, 32 l, zakup na firmę,
2.  w zestawie laptop + WIN10 + osobno do kupienia office,

3. dysk 1 TB HDD z możliwością dokupienia SSD, lub z małym SSD i możliwością wymiany na większy. Założenia system powinien być na SSD, a pliki których jest dużo na HDD. DVD niekoniecznie.

4. W grę wchodzi tylko nowe urządzenie przedział cenowy to 3000 - 3500 zł brutto. Elementy istotne to:

- matryca 14 - 15.6,

- wygodna klawiatura + klawiatura numeryczna (koniecznie) - b. dużo piszę do 8 h. dziennie plus excell i inne pakiety biurowe,

- brak zewnętrznego monitora,

- mile widziany czytnik linii papilarnych,

- matryca matowa + dobre kąty widzenia.

- zakup w terminie 14-30 dni,

- procesor musi być wydajny (ale niekoniecznie najnowszy) plus min. 8 gb ramu,

- dobre czasy pracy na akumulatorze,

-

5. Chciałbym w wolnej chwili pograć w diablo III i Wiedźmina II więc grafika na średnim poziomie byłaby wskazana. Jednak przy tym się nie upieram,

6. Do tej pory miałem Fuijtsu siemensa, dwa asusy i dell studio. Dell okazał się najlepszym zakupem, stąd preferowana jest ta marka. Może być coś z serii lattitude lub inspiron. Zastanawiałem się nad inspironem 5567 niestety ma b. mało opinii i ciężko go ocenić. Z serii biznesowej polecane też są lenovo i tu m.in. Thinkpad e560 i zastanawiam się czy go nie wypróbować.

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.

Opublikowano
poszukuje laptopa stricte do pracy i czasem relaksu przy grach typu wiedźmin

Wygląd ma jakieś znaczenie? Czy w razie czego nalepisz np. skórkę z reklamą.

Liczymy z częścią trzecia i dodatkami ;) ?

klawiatura numeryczna (koniecznie)

Wiec tylko 15,6"

Może być coś z serii lattitude lub inspiron.

Jedna z tych serii jest do pracy a druga dla kowalskiego.

Thinkpad e560

Kwestia GPU bo one mają montowane słabsze radeony, mają świetne klawiatury pod względem układu ale słyszałem już co najmniej od dwóch osób o pękniętym enterze czy shifcie, więc aktualnie coś oszczędzają na tworzywach. Raczej brałbym Della by spać spokojnie. Ale pamiętaj by zawsze mieć backup ;)

inspironem 5567

Dell Inspiron 5567 i7-7500U/8GB/256/Win10 R7 FHD

Pewnie o taki mniej więcej wariant ci chodzi? Niestety R7 M445 jest niewiele lepszy od grafik zintegrowanych. Fajne są ale np. Inspirony 7560

Z serii biznesowej bo Vostro tak jak Latitude maja 3 lata gwarancji też przy zakupie na firmę.

Dell Vostro 5568 i5-7200U/8GB/1000/10Pro GT 940MX FHD (wolny slot M.2 na SSD)

Dell Vostro 5568 i5-7200U/8GB/256/10Pro GT 940MX FHD (z SSD fabrycznym)

Chyba że jednak gwarancja/wykonanie ma ustępować wydajności CPU/GPU?

Dell Inspiron 7566 i5-6300HQ/8GB/1000/Win10 GTX960 (wolny slot M.2 na SSD - obsługuje dyski NVMe)

Dell Inspiron 7566 i5-6300HQ/8GB/256/Win10 GTX960 FHD (z SSD fabrycznym)

Co ważne kupując SSD na własną rękę zyskujesz, a sklepy bez problemu montują je.

b. dużo piszę do 8 h. dziennie plus excell i inne pakiety biurowe

Jeśli chodzi o wygodę warto zainwestować w przyszłości w klawiaturę mechaniczną

https://www.pricedepot.com/media/catalog/product/cache/1/thumbnail/800x/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/b/0/b00x1cq3hs.pt06.jpg

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/G/01/aplus/detail-page/B0013CB4BI.PT02.jpg

Opublikowano

Dzięki za szybką odpowiedź.

Co do zakupu części dodatkowych to jak najbardziej coś mogę uzupełnić po zakupie. Szczególnie rozważam zakup z hdd + dokupienie SSD. Pytanie tylko czy nie utracę gwarancji. Ew. muszę znaleźć sklep który zamontuje przy zamówieniu.

Z kolei odnośnie przesłanych propozycji to:

- Inspiron 7566 odpada - dla mnie zbyt gamingowy wygląd. To jednak musi być komputer który zabieram do klientów i nie wygląda jak zabawka,  jest raczej prosty i klasyczny.

- Inspirona 5567 oglądałem i wygląda całkiem nieźle. Szukałem jakiś opinii ale niestety nie znalazłem,

- najbardziej jednak przypadł mi do gustu dell Vostro 5568. Tu mam jednak mały problem mój poprzedni dell studio 1558 grzał się i buczał poza tym super laptop z którym po 5 latach i dwóch naprawach rozstałem się z przykrością. Kupiłem Asusa F550J i jest super cichy, nie mogę się jednak przyzwyczaić do jego wyspowej klawiatury i nie lubię na nim pracować dlatego weźmie go żona.

Niemniej kupując kolejny komputer chciałbym uniknąć grzania i hałasu. Z tego co widzę w recenzji dodają jeszcze problem z matrycą. Jak widać z recencji poszczególnych modeli dell nie do końca sobie radzi z tymi usterkami. Przyznam szczerze, że przy tych pieniądzach chciałbym być możliwie najbardziej zadowolony.

https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-Vostro-5568.186741.0.html

Dlatego spoglądałem w kierunku Thinkpadów, które są chwalone za swoje klawiatury. No i przy najmniej w recenzji nie pojawiają sie wyienione przeze mnie usterki.Tylko tu chyba brakuje slotu na SSD i tak koło wyboru idealnego laptopa się zamyka ;).

https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenovo-ThinkPad-E560.164358.0.html

Opublikowano
Pytanie tylko czy nie utracę gwarancji. Ew. muszę znaleźć sklep który zamontuje przy zamówieniu.

W modelach biznesowych i większości konsumenkich możesz wymienić dysk czy RAM bez problemu, Dell ma nawet na swojej stronie instrukcje serwisową do każdego modelu.

- Inspirona 5567 oglądałem i wygląda całkiem nieźle. Szukałem jakiś opinii ale niestety nie znalazłem,

Bo jest nowy z procesorem 7-mej generacji

Niemniej kupując kolejny komputer chciałbym uniknąć grzania i hałasu.

Te obecne to tylko przy odpalonej dedykowanej grafice będą głośne. No i nie zapominaj przedmuchać co pewien czas układu chłodzenia.

Z tego co widzę w recenzji dodają jeszcze problem z matrycą.

Po prostu matryca tam zamontowane to TN-ka

No i przy najmniej w recenzji nie pojawiają sie wymienione przeze mnie usterki.

Zwróć uwagę że ten model ma montowane matryce NT i IPS, testowali zaś z tą drugą.

Lenovo ThinkPad E560 i5-6200U/8GB/1TB/Win10 R7 M370 FHD - ten jest np. z IPS-em ale w biznesówkach to rzadkość.

ASUS P2530UA-DM0046R i7-6500U/8GB/256SSD/Win10P - jeszcze Asus ma trzy letnia gwarancję jak Dell - On Site.

Opublikowano

Idąc śladem Vostro znalazłem coś takiego:

https://allegro.pl/outlet-dell-vostro-5568-i5-8gb-240ssd-1tb-win10-i6653552999.html

Oferta wydaje się ciekawa ponieważ mamy w pakiecie dysk SSD i HDD. Szkoda tylko, że raczej nie do pogrania. Mam jeszcze pytanie o ten model. Wszędzie piszą, że matryca jest b. słabej jakości, czy będzie to zauważalne? Czy raczej przy matrycy fullhd można na tym pracować. Dość dużo czasu spędzam przy komputerze, a nie chciałbym żeby mój wzrok jeszcze bardzie siadł.

Co więcej w Thinkpadzie 3560 za podobne pieniądze jest matryca IPS (minus to krótsza gwarancja).

Rozważałem jeszcze może zakup Hp 450 G3 lub G4. Czy byłyby lepszym rozwiązaniem od Vostro?

Opublikowano

Dell Vostro 5568 i5-7200U/8GB/240+1000/10Pro FHD

To chyba jest ten dokładnie i najprawdopodobniej z dokładanym tutaj SSD przez sklep.

Własnie to wersja bez grafiki dedykowanej.

Chodzi o to że typ matrycy TN - też HP-ki nie mają tu za specjalnych matryc też TN-ki.

Na pewno nie siedź z laptopem po ciemku lampka doświetlająca jest wręcz obowiązkowa, no i jeśli za dużo siedzisz lub cie bolą oczy to okłady z herbaty zielonej lub czarnej (liściastej).