Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witajcie, 

Warto brać ten model za 2450 zł po rabacie (+ 2 gry gratis do wyboru)? Do tego dołożę 4GB RAMu. 

ACER Aspire F5-573G-524K (NX.GD4EP.014) i5-7200U 4GB 1000GB 128GB SSD GF940MX W10

Tak patrząc po rankingach i innych tematach, to chyba nic lepszego w tej cenie się nie wyrwie.

Ale najbardziej zastanawia mnie ten dysk SSD 128 na M.2, czy jest w miarę dobry, czy na MLC czy TLC i jaki kontroler.

Bo mam dylemat czy lepiej wziąć wersję bez SSD i dołożyć samemu dobry 240, ale nie chcę mi się bawić w klonowanie. 

Ciężko to ustalić, ale udało mi się dojść, że najprawodopodobniej siedzi tam taki:

Tutaj foto dysku: 

To na pewno ten? Da się z tego coś wyczytać? 

Do tego tutaj w spojlerze jest wykaz jakie inne SSD tam montują:

Co sądzicie o tym lapku, a przede wszystkim o tym dysku ?

Opublikowano

Powiem tak Acer ma jedną wadę instaluje masę dodatków i programów zbędnych firm trzecich w tym jakiś spyware - więc na dłuższy okres czasu to i tak pewnie przeinstalujesz na czysto.

https://ssd.userbenchmark.com/SpeedTest/171145/HFS128G39TND-N210A

To ten dysk, słabe osiągi i ciekawe czy to na pewno kości MLC czy może trochę oszukane ;)

Porównaj z moim starym OCZ Vertex 4 128GB ;)

Opublikowano

Dzięki. Widziałem tutaj wątek, gdzie podajesz co wywalić z nowego Acera, więc chyba na start powinno starczyć. 

Dostałem dziś jeszcze wykaz możliwych dysków w tym modelu do Acer Polska.

Notebook o kodzie NX.GD4EP.014 może zawierać jeden z poniższych dysków:

Flash Disk KINGSTON SSD NAND 128GB RBU-SNS8152S3/128GG2 LF+HF
Flash Disk TOSHIBA SSD NAND 128GB THNSNJ128G8NY LF+HF
Flash Disk SAMSUNG SSD NAND 128GB MZNLF128HCHP LF+HF
Flash Disk HYNIX SSD NAND 128GB HFS128G39TND-N210A LF+HF
Flash Disk LITE-ON SSD NAND 128GB CV1-8B128 LF+HF
Flash Disk LITE-ON SSD NAND 128GB Toshiba 15nm M.2 2280 128GB CV3-8D128 LF+HF

Czy któryś z nich jest z tych niepolecanych?

I ogólnie czy do 2700 zł dostanę lepszego lapka z SSD? 

Opublikowano

Same tanie OEM-y specjalnie montowane w myśl zasady jaką uznają klienci - nie ważne jest nic, tylko musi mieć SSD

Czy któryś z nich jest z tych niepolecanych?

Trzeba by szukać specjalnie o nich informacji to nie są dyski które są normalnie w sprzedaży.

I ogólnie czy do 2700 zł dostanę lepszego lapka z SSD? 

Nie sądzę modele biznesowe są jeszcze droższe np. ASUS P2530UJ

Opublikowano

@zielonawiewiorka

Myślałem o tym właśnie, ale wyszło by drożej, a do tego nie chce mi się za bardzo bawić w klonowanie, itp... 

No nic, zobaczymy, zamówiłem, najwyżej potestuję przez 14 dni i oddam.

ME to ogólnie gówniany i drogi sklep, ale jak jest dobra promocja to można skorzystać. Jak chcesz brać, to teraz jest to promo masterpassa (-250 zł przy MWZ 2000), do tego -10 zł za newsletter i 2 gry gratis do wyboru w wersji pudełkowej (tylko do 14.12).