Podroznik Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2016 (edytowane) Laptop: Lenovo Y700-15 i5-6300HQ/8GB/1000 GTX960M FHD (80NV00C0PB) ja mam wersje z 16GB ram Kiedy kupowałem laptopa w "Promocji" za 1 grosz mogłem kupić M2: ADATA 128GB SSD Premier Pro SP900 Teraz już wiem dlaczego on był wart 1 gr, po około 5 miesiącach owy dysk padł (gniazdo raczej nie padło) nie mam możliwości dokładnego sprawdzenia. Poszukuje dysku do 128 GB. https://www.youtube.com/watch?v=_zmha1UapSY według tego "testu" te wyglądają dość ciekawie Plextor M6e Samsung SM951 są dużo szybsze od pechowej ADATA Co polecacie? Cena około 400 +/- Edytowane 5 Października 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2016 (edytowane) Z tańszych (typu SATA AHCI) ale sprawdzonych konstrukcji Patriot Ignite 240GB M.2 SATA SSD 2280 (MLC) Samsung 250GB M.2 2280 SSD 850 EVO A z szybszych na PCIe NVMe Plextor 128GB M.2 PCIe M8Pe Plextor 256GB M.2 PCIe M8Pe Zależy do czego wykorzystujesz laptopa i czy bardziej potrzebujesz wydajności czy pojemności? Edytowane 5 Października 2018 przez FxJ Cytuj
Podroznik Opublikowano 9 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2016 FxJ dzięki za odpowiedź, Ze względu na to że jak czytam te wszystkie teksty o SSD to aż głowa boli :) dlatego wolę się zdać na opinie profesjonalistów. 1. Pojemność starczy 128GB(System i z 2 gry). 2. Ma wytrzymać więcej niż ten ADATA(masz go w odradzanych kontroler Sandforce SF-2281). Lapek ma po prostu sprawnie chodzić i nie zamulać, postawiłem system na zwykłym dysku od razu zauważyłem tę różnicę. 3. SLC MLC TLC które lepsze(wytrzymalsze) ?. 4. Sata czy PCIe NVMe - wpływa to na wytrzymałość czy tylko na szybkość zapisu/odczytu ?. ten Plextor 128GB M.2 PCIe M8Pe wygląda ciekawie. Cytuj
FxJ Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2016 1. Od ciebie zależy czasem warto grę ulubioną na SSD np. 2. Tak tani chińczyk 3. MLC najlepiej, na SLC mało kogo stać 3. Na szybkość transferów Cytuj
Podroznik Opublikowano 10 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2016 Plextor 128GB M.2 PCIe M8Pe Kupie tego co poleciłeś. Jeszcze jedno pytanko na tym moim nieszczęsnym dysku miałem dane które w trakcie awarii znajdowały się na pulpicie i niekoniecznie muszą być odczytane przez osoby trzecie. Czy jest jakiś sposób żeby przed oddaniem tej ADATA na gwarancje upewnić się że nikt tego nie odczyta? mam tu na myśli jakieś uszkodzenie tego dysku w sposób niezauważalny. I tak go raczej wymienią na nowy Cytuj
FxJ Opublikowano 10 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2016 Mam nadzieję że będzie działać, chociaż podobne Samsungi 950 Pro działają, pamiętaj by wgrać najnowszy bios wpierw. Trzeba było szyfrować dane lub całą partycje, ale nie martw się raczej nikt nie będzie wlutowywał kości i się bawił w czytywanie z ich danych, to skomplikowane i czasochłonne, dobry serwisant bierze za to okrągłe sumki. Cytuj
Podroznik Opublikowano 10 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2016 Najnowszy bios wgrałem po padnięciu tego dysku :), jak stawiałem system na drugim dysku HDD co w lapku był Cytuj
Podroznik Opublikowano 21 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2016 Dysk Kupiony, montaż przewiduję 24 Grudnia teraz nie ma mnie w domu, Dysk Interfejs: PCI Express NVMe - 1. Czy podczas instalacji Windows 10, system nie będzie miał żadnego problemu z wykryciem tego dysku? 2. Odłączyć drugi dysk hdd na czas instalacji systemu? tak żeby tylko M2 był wpięty? 3. I jeszcze ustawienia Rufusa robienie pendrive z systemem: partycjonowanie GPT dla UEFI system plików FAT32 Pamiętam że wcześniej jak stawiałem system to miałem problemy z tymi (UEFI-legacy) w bios, pendrive nie widziało Cytuj
FxJ Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2016 Czy podczas instalacji Windows 10, system nie będzie miał żadnego problemu z wykryciem tego dysku? Nie, wgraj od razu najnowszy bios. UEFI bez problemu go wykryje tylko przygotuj sobie pendriva do instalacji w trybie UEFI przez np. Rufus. Odłączyć drugi dysk hdd na czas instalacji systemu? tak żeby tylko M2 był wpięty? Możesz nie musisz. Cytuj
Silver Opublikowano 25 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2016 Witam pozwólcie że dołączę się do tematu (nie będę zakładał drugiego takiego samego). Albowiem postanowiłem zrobić tak jak Podroznik i zakupić owy dysk. Po zamontowaniu do gniazda i włączeniu komputera wyświetlają się najpierw logo lenovo następnie wyświetlają się informacje odnośnie dysku i cały system się restartuje i znów to samo. Laptop nie chce bootować windowsa z drugiego dysku HDD ani pendriva z instalatorem windows 7 w wersji UEFI czy też BIOS. Z włożonym dyskiem nie da rady wejść do "BIOSa". Zdjęcie tego ekranu wrzuciłem na portal Superuser.com tutaj link: https://superuser.com/questions/1159957/laptop-hangs-when-installing-new-m-2-ssd Cytuj
FxJ Opublikowano 25 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2016 https://youtu.be/pWFk5dO1IkY Zobacz w ten sposób Cytuj
Silver Opublikowano 26 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2016 Z wymienionych tam opcji w moim UEFI było tylko fast boot więc to zmieniłem. Niestety dalej nie pozwala mi to włączyć windowsa 10 z hdd. Natomiast instalka z pendriva włącza się gdy ten dysk jest wyjęty a kiedy jest włożony instalka się nie włącza a cały czas wyświetlają się wcześniej sprezentowane dane. Do biosa dalej nie da się wejść gdy ssd jest włożony :( Jutro spróbuje napisać do supporta od firmy plextor, później do Lenovo i w ostateczności spróbuje wymienić dysk na inny (np. wcześniej wymienionego samsunga 850, chociaż napaliłem się na tego PCIe :P). P.S. docelowo chcem mieć na dysku win10 ale w tym momencie mam tylko .iso win7, tak by sprawdzić czy da rade cokolwiek zainstalować. Cytuj
FxJ Opublikowano 26 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2016 https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10 https://www.linuxmint.com/edition.php?id=226 Musisz sobie pobrać u kogoś 10-tkę ISO i przerobić na UEFI. Cytuj
Podroznik Opublikowano 21 Lutego 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2017 (edytowane) Dnia 25.12.2016 o 12:06, Silver napisał: Witam pozwólcie że dołączę się do tematu (nie będę zakładał drugiego takiego samego). Albowiem postanowiłem zrobić tak jak Podroznik i zakupić owy dysk. Po zamontowaniu do gniazda i włączeniu komputera wyświetlają się najpierw logo lenovo następnie wyświetlają się informacje odnośnie dysku i cały system się restartuje i znów to samo. Laptop nie chce bootować windowsa z drugiego dysku HDD ani pendriva z instalatorem windows 7 w wersji UEFI czy też BIOS. Z włożonym dyskiem nie da rady wejść do "BIOSa". Zdjęcie tego ekranu wrzuciłem na portal Superuser.com tutaj link: https://superuser.com/questions/1159957/laptop-hangs-when-installing-new-m-2-ssd Mineło trochę czasu ale odpiszę może komuś innemu się przyda. Jak pierwszy raz podpiołem miałem to samo laptop się resetował i nie chciało przejśc dalej, odłączyłem ten dysk m2 potem w biosie zmieniłem z legacy na UEFI i podłączyłem znowu i wszystko poszło normalnie. Jak na tę chwilę z dyskiem nie ma żadnych problemów, używany od 24.12.2016 Edytowane 21 Lutego 2017 przez Podroznik Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi