Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
od jakiegoś czasu poszukuje laptopa który pozwala na w miarę płynne granie, ale też jeśli jest potrzeba to może długo popracować na baterii. Moimi głównymi wymaganiami jest by miał 16 gb ramu (chyba, że nie warto Jeszce dopłacać i lepiej wziąć tylko 8gb), grafikę pokroju geforce 960 oraz dosyć wytrzymałą baterię. Musi być również ssd co najmniej 240gb ale to akurat mogę zakupić osobno. Dobrze by było jakby nie miał systemu operacyjnego. Istotne jest jeszcze to, że muszę do końca grudnia zakupić laptop.

Moja uwagę przykul dell inspiron 7566 i chciałbym się upewnić, że to dobry wybór.

Myślałem nad tą wersją:
https://www.x-kom.pl/p/330790-notebook-laptop-156-dell-inspiron-7566-i7-6700-16g-240500-win10-gtx960-fhd.html
problemem jest pojemność dysku hdd, co by nie ukrywać 500 gb to bardzo mało na magazyn danych.

Jedyną wersją z i7 oraz 1tb dyskiem to ta:
https://www.mediaexpert.pl/laptopy/laptop-dell-inspiron-15-7566-0497-,id-744331
jednak tutaj dysko to tylko 128gb więc od razu by pociągało to za sobą kupno dysku ssd a z tym 128gb nie miałbym co zrobić

Ostatnim wariant nad którym myślałem:
https://www.x-kom.pl/p/336645-notebook-laptop-156-dell-inspiron-7566-i5-6300hq-16gb-1000-win10-gtx960.html
Tutaj już jest magazyn danych, w dodatku mogę kupić osobno dobrą pamięć ssd. Niestety jest to wersja z i5

Dlatego też mam pytanie czy różnica wydajności między wersją i5 a i7 jest duża i czy naprawdę warto dopłacać do tego? Do wariantu z i5 mogę dokupić nawet i 500gb ssd. Pisałem też do x-komu i niestety nie ma możliwości zakupienia laptopa bez dysku hdd lub windowsa co by trochę obniżyło cenę. Jest możliwość by wkrótce wprowadzili wersję bez systemu? Piszą niby, że dostają już od producenta z systemem.

A może inny laptop byłby lepszy do moich wymagań?

Opublikowano
Dlatego też mam pytanie czy różnica wydajności między wersją i5 a i7 jest duża i czy naprawdę warto dopłacać do tego?

i5 HQ vs i7 HQ zalerzy to od tego tylko co będziesz robić na komputerze, jeśli tylko gry zostaw i5.

Pisałem też do x-komu i niestety nie ma możliwości zakupienia laptopa bez dysku hdd lub windowsa

Bo to są wersja fabryczne Dell-a a że klucz systemu jest zapisany w biosie to nie ma jak go się pozbyć ;)

Do wariantu z i5 mogę dokupić nawet i 500gb ssd. 

Śmiało więc kupuj SSD samodzielnie.

Jest możliwość by wkrótce wprowadzili wersję bez systemu?

Kiedy nie wiadomo czy będzie bez, na sto procent.

A jak długi czas na baterii? Bo większość ma ok 4000mAh +/-

Z pojemną nie ma zbyt wielu.

ASUS ZenBook UX501VW-16 i7-6700HQ/16GB/256SSD/Win10

Opublikowano

Na laptopie będą odpalane okazjonalnie gry, a praca polegać będzie głównie na mało wymagających aplikacjach jak pakiet office i tym podobne. Na pewno nie będzie używany do programów graficznych albo do renderowania filmów. Laptop będzie mi służył pewnie około 4-5 lat dlatego też nie chciałbym, żeby się okazało, że za parę lat będzie mi się ścinać przeglądarka z powodu słabego procesora ;)

W takim razie gdybym dokupił pamięć ssd, to bez problemy mógłbym z biosu numer seryjny do instalacji wziąć?

Co do pojemności baterii to nie sprecyzowałem, ale chodziło mi by laptop oferował jedn z dłuższych czasów na baterii w tej klasie i rodzaju laptopów. Ten zenbook byłby idealnym wyborem, jednak cena zdecydowanie przekracza mój budżet

Opublikowano

W takim razie rozumiem, że nie warto w moim przypadku dokładać do wersji z i7? ;) Musze kupić w grudniu laptopa, ale mam jeszcze pytanie czy po świętach są może trochę niższe ceny?

Opublikowano

Jeśli bez bardziej ambitnych zastosowań poza grami to zbyt dużej różnicy w wydajności nie będzie, kwestia opłacalności.

Jakoś w połowie stycznia będą już nowe grafiki GTX 1050Ti (może i bez Ti) więc zbyt dużego zapasu laptopów z 960M sklepy nie mają bo nie uzupełniali stanów wiedząc o zbliżającej się premierze nowych grafik, więc najbardziej chodliwe modele można liczyć że dość szybko znikną z rynku. Wyprzedaże/promocje różne na pewno będą przed końcem roku ale nie koniecznie na te najlepsze, no i może się okazać że akurat Dell-i zabraknie - ale to tylko moje domysły. Niestety zakupom nie sprzyja fakt też bardzo dużego kursu USD. Więc ciężko coś tak na 100% prognozować.

Opublikowano

Dziękuje za porady. Jednak zdecydowałem się na wersje z i7 i już miałem brać z x-koma wersje https://www.x-kom.pl/p/330790-notebook-laptop-156-dell-inspiron-7566-i7-6700-16g-240500-win10-gtx960-fhd.html

ale zauważyłem na allegro taką ofertę:

https://allegro.pl/dell-inspiron-7566-i7-16gb-275ssd-1tb-fhd-gtx4-w10-i6635167989.html

model ssd to 275GB Crucial MX300

Warto dołożyć te 150zł do tej wersji czy lepiej kupić z x-koma?