Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem tutaj nowym uzytkownikiem, chcialbym otrzymac pomoc w wyborze laptopa poniewaz samemu zdecydowac sie nie moge ;)

• Laptop bedzie dla mnie, osoby 30+ letniej, rozpoczynajacej wlasna dzialalnosc gospodarcza  polegajaca m.in. na serwisie istniejacej infrastruktury operatora internetowego w technologii wifi;
  • Dobrze jesli na pokladzie bedzie system operacyjny, win10 lub win7;
  • Matryca matowa nie mniejsza niż 15,6. FullHD IPS ze wzgledu na katy patrzenia. Waga jest istotna, ale nie decydujaca;
  • Czytajac poradniki z tego forum, doszedlem do wniosku, ze slot m.2 nie jest konieczny, natomiast dysk ssd wiele zmienia w kwestii komfortu uzytkowania maszyny, dlatego wolalbym go miec pod warunkiem ze jest oplacalny. Dla orzykladu podam, ze jesli sa dwa laptopy jeden z hdd ale ma np podswietlana klawiature, lepsza baterie czy inny dodatek, to wybralbym jego zamiast inny model tylko z ssd;
  • Kwota jak planuje przeznaczyc na zakup to 2500 - 3000zl. Obejmuje ona samo urzadzenie. W domu mam takze komputer stacjonarny klasy i5-4590,ssd, 16GB ramu, dedydkowana karte graficzna dokupie gdy bedzie taka potrzeba. Lubie gry, ale obecnie zupelnie nie mam na nie czasu;
  • Jakosc wykonania ma dla mnie znaczenie;
  • O matrycy niechcacy sie rozpisalem w punkcie 3, natomiast jak sprawdzaja sie w praktyce folie anti-glare w polaczeniu z wyswietlaczami glare? Obecnie pracuje na pozyczonym od narzeczonej laptopie z matryca glare i tego w dzien sloneczny nie da sie uzywac -_-;
  • Sprzet bedzie uzywany w pomieszczeniach oraz na zewnatrz, dlatego preferuje matryce matowa;
  • Gry - laptop nie bedzie uzywany do gier, ale jesli zdarzy sie dobra, dedykowana karta graficzna, nie zaszkodzi;
  • Programy: inne multimedia, praca biurowa, akceleracja sprzętowa dla programów profesjonalnych - typowa praca biurowa, pakiet office, player video i audio, pdf itd;
  • Wymagania specjalne: mile widziana pojemna bateria, 8GB ram, matowa matryca, plusem bylaby podświetlana klawiatura ale nie jest absolutnie konieczna, modem 3G/4G/LTE  jak najbardziej jesli sie da, ew miejsce na dysk m.2 w ostatecznosci sata III, port ethernet, wifi 5GHz ac, latwy dostep do podzespolow, tzw klapa serwisowa, hdmi;
  • Nie darze symaptia sprzetow HP, poza tym raczej obojetnie
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Obecnie pracuje na pozyczonym laptopie:

https://www.x-kom.pl/p/171482-notebook-laptop-156-lenovo-g500s-i5-3230m-8gb-1201000-dvd-rw.html

Jest on wyposazony w nie najnowszy juz przeciez procesor i53230M, tak sobie z ciekawosci porownalem go do dzisiejszego i56200U 

https://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i5-6200U-vs-Intel-Core-i5-3230M

Wyszlo, ze tylko w nieznacznym stopniu te procesory sie roznia, a minely dwa lata od momentu zakupu. Wiec nasuwa sie pytanie, jaki jest sens doplacac do cpu skoro stare dziadki sa tylko nieznacznie wolniejsze niz obecne nowki sztuki? Czy nie lepiej w miejsce nowszego cpu wybrac lepsza, pojemniejsza baterie lub inne dodatki?

Byc moze zbyt prosto to widze, moze w pewnych zastosowaniach roznice sa bardziej wyrazne, ale jesli chodzi o suche liczby to nie wyglada to dobrze...

Z moich obserwacji wynika, ze jakosc klawiatury i touchpada w laptopie jest niezwykle wazna. Po przesiadce ze stacjonarnego komputera, gdzie mam profesjonalna mysz i klawiature, tutaj cierpie fizycznie jak mam cos napisac, moze to kwestia przyzwyczajenia, ale nie lezy mi to w ogole.

Kwota na zakup jest taka jak w opisie, ale w wyjatkowej sytuacji moge przeznaczyc wiecej jesli warto. Sprzet z zalozenia kupuje na dluzej.

Opublikowano

Matryca matowa, bardzo przydatna. Co do dysku SSD to nie opłaca się go kupować w laptopie, lepiej samemu dołożyć. Co do procesorów to w liczbach nie ma dużej różnicy, ale nowe procesory radzą sobie znacznie lepiej, są dużo bardziej oszczędne jeśli chodzi o pobór mocy, różnica w wydajności też jest odczuwalna. Ja ze względu na jakość wybrał bym Della. Co do kwoty to ja bym poszukał laptopa do 2600 i od razu dokupił do niego SSD. Tutaj Dell dla przykładu, jednak nie posiada on złącza na dysk więc trzeba by zastąpić nim talerzowy. https://www.x-kom.pl/p/287627-notebook-laptop-156-dell-inspiron-5559-i5-6200u-8gb-1000-fhd-r5.html

Potrzebujesz napędu, klawiatury numerycznej? Jest jeszcze propozycja, kupna laptopa za kwotę bliżej 3k i dołożenia SSD później. Ja tak zrobiłem i teraz szukam sobie dysku pod choinkę.

Opublikowano

Prawdopodobnie tak nalezy zrobic, kupic bez ssd i sobie wymienic. Dopisalem w pierwszym poscie 8GB ram, mysle ze 4GB na dzisiejsze czasu to troche malo.

Linkowany Dell ma malutka pojemnosc baterii, nie wrozy do dobrze dla czasow pracy na baterii...

Naped a raczej nagrywarka moze byc przydatna, to takze komputer do dzialan serwisowych. Plyte czasem wypalic trzeba. Klawiatura numeryczna nie koniecznie.

Opublikowano

jaki jest sens doplacac do cpu skoro stare dziadki sa tylko nieznacznie wolniejsze niz obecne nowki sztuki?

Nowsze złącza USB-C, slot M.2, pamięci DDR4, HDMI 2.0, WIFi w trybie AC, niższa temperatura pracy - takie przykładowe konkrety co wnoszą nowe modele ;) Niestety to Intel ma monopol i ogranicza wydajność i co roku wypuszcza wydajniejsze robiąc takie schodki.

Czy nie lepiej w miejsce nowszego cpu wybrac lepsza, pojemniejsza baterie lub inne dodatki?

Większość biznesowych nawet mając fabrycznie małą baterie oferuje w sprzedaży 2-3 o większej pojemności (nawet wystające poza obudowę).

Z moich obserwacji wynika, ze jakosc klawiatury i touchpada w laptopie jest niezwykle wazna

tutaj cierpie fizycznie jak mam cos napisac, moze to kwestia przyzwyczajenia, ale nie lezy mi to w ogole

Chyba jednak jest też istotna, to przez układ klawiszy.

FullHD IPS ze wzgledu na katy patrzenia

Tutaj musiał byś za to dopłacić

Z serii biznesowych

ASUS P2530UA-DM0151E-8 i5-6200U/8GB/256SSD/Win7P+Win10P

Tylko trzeba dopytać o pojemność by wreszcie ją wpisali bo sprzedają go z 3 różnymi

Dell Vostro 5568 i5-7200U/8GB/1000/10Pro FHD

To tak z nowości już z M.2 ale na tą chwilę wszystkie są z systemem Windows 10 "Pro" co podnosi cenę.

Na pewno modele 14,0"-14,1" odpadają?

Opublikowano

W recencji powyzszego Asusa, autora zwraca uwage na slabej jakosci matryce ktorej wlasciwie najwieksza zaleta jest rozdzielczosc oraz na throtling

Nie, 14 cali bedzie malo. Moze wylaczmy zlacze m.2 z wymagan bo widze, ze nie jest latwo cos wybrac a to dodatkowo zaweza pole dzialania

A jak oceniamy ten sprzet?

https://www.x-kom.pl/p/322539-notebook-laptop-156-lenovo-thinkpad-e560-i5-6200u-8gb-500-dvd-rw-win10x-fhd.html

Opublikowano
W recencji powyzszego Asusa, autora zwraca uwage na slabej jakosci matryce

Bo to matryca TN.

ThinkPad E560 (20EWS0HG00) w tym co podałeś też jest matryca TN, czyli ten sam typ co w Asusie, Dellu Vostro i większości biznesówek.

https://www.forum.nieidealny.pl/topic/820-lapek-3000-z-dobrym-wyswietlaczem-dla-studentaprogramisty-14-15-cali/#entry2275

Tutaj podlinkowłem E560 z matrycą IPS

Opublikowano

Mysle ze wspomniany wyzej model:

https://www.x-kom.pl/p/273785-notebook-laptop-156-lenovo-thinkpad-e560-i5-6200u-8gb-1tb-win10-r7-m370-fhd.html?partnerid=100327593&sm12=MjE=&ts=1479561933&token=448dd3cd23f15c15d838dc55739126b3#specification

Jest najlepsza do tej pory propozycja bo:

-bdb ekran;

-umiarkowanie wydajny, dla mnie mysle ze wystarczajaco;

-dysk hdd, wada i zaleta, zalezy ak patrzec;

-pojemna bateria;

-wygodna klawiatura niestety bez podswietlenia, trackpad oraz trackpoint;

-niestety wysoka cena;

-zlacza takie jakie sa mi potrzebne, brak m.2 na minus;

-krotka gwarancja na minus, ale kupuje na firme wiec 12msc tak czy owak mnie nie ominie;

-o czym zapomnialem?

Dopytam jeszcze, czy da rade taniej kupic niz 3299 + kw? Jakos znalezc nie moge...

Opublikowano

-dysk hdd, wada i zaleta, zalezy ak patrzec;

-zlacza takie jakie sa mi potrzebne, brak m.2 na minus;

HDD Caddy i montaż zamiast nagrywarki.

Biznesowe modele od Della i Asusa mają 3 letnią na firmę, tylko tutaj Lenovo i HP mają kiepską pod tym względem.

Chyba mają najlepszą cenę ale zawsze możesz do nich napisać na FB.

Opublikowano

Przegladajac oferty trafilem na taki model:

https://www.x-kom.pl/p/299458-notebook-laptop-156-msi-gl62-i5-6300hq-8gb-1tb-gtx950m-2gb-fhd.html#reviews

Wg mnie bardzo wydajny i nowoczesny sprzet, co mozna o nim powiedziec?

Matryca TN, to mnie najbardziej przeszkadza :/

Edit:

doczytalem recenzje, zgodnie z przewidywaniami bateria nie nadaza za apetytem na energie, w wersji 15,6 ekran lichy bo tylko TN, klawiatura bez podswietlenia, lecz jest duzo zlaczy itd ale jesli ktos szuka sprzetu do gier to jak najbardziej.

Opublikowano

Bo tak jest, po prostu patrze co w tej cenie oferuja inni producenci ale sadze ze pozostane przy wyborze powyzszego Thinkpada.

Dziekuje slicznie za pomoc oraz dobre rady. Mimo ze jestem osoba ktora w temacie komputerow orientuje sie dosyc dobrze, to jednak z laptopami nie dogaduje sie najlepiej. Mam jednak nadzieje, ze powyzszy wybor to sluszny wybor.

Pozdrawiam wszystkich  :D

Opublikowano

Chciałbym jeszcze wrócić do tematu gdyż nie daje mi spokoju dokonany wybór.

Myślę coraz poważniej o tym modelu:

https://www.x-kom.pl/p/300108-notebook-laptop-156-lenovo-700-15isk-i5-6300hq-8gb-1000-win10-gtx950m-bialy.html?partnerid=100327593&sm12=Mjg=&ts=1479594544&token=c0eb2dd8e818720348e466b16d4a9fbb#specification

zamiast wcześniej wybranego:

https://www.x-kom.pl/p/273785-notebook-laptop-156-lenovo-thinkpad-e560-i5-6200u-8gb-1tb-win10-r7-m370-fhd.html?partnerid=100327593&sm12=MjE=&ts=1479561933&token=448dd3cd23f15c15d838dc55739126b3#specification

Za Ideapadem przemawia wg. mnie ogólnie większa wydajność w każdym zastosowaniu, nowsze komponenty w tym DDR4 zamiast DDR3, możliwosc montazu dysku m.2, nadal dobry ekran IPS FHD, podsiwtlana klawiatura oraz głosniki JBL w modelu białym minusem natomiast jest niewyjmowalna bateria.

Czy dobrze mysle, ze Thinkpad to taki troche juz dziadek w cenie zbyt wygorowanej do oferowanych mozliwosci wzgledem konkurencji?

Opublikowano

Thinkpad to rodzina modeli pod firmy, mają być niezawodny ale nie musi mieć wydajności droższych stacji roboczych.
To przede wszystkim czytnik linii papilarnych, złącze do replikatora portów, znakomita klawiatura, trwała konstrukcja i serwis biznesowy.

Ideapad to seria dla domu/graczy gdzie idą w wydajność kosztem jakości.

Tutaj masz wszystkie modele - link, dziś aktualizowałem

Przemyśl pod względem tego czego potrzebujesz skoro masz już PC, ja bym szedł w bardziej mobilne, poręczne 14,x" laptopy (bez numerycznej).