m232 Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2016 Dzień dobry Proszę o pomoc w wyborze laptopa. 1. Laptop rodzinny - rodzice 40+, dwie córki 9 lat; zakup na firmę. 2. Windows 10 Home/Pro w zestawie. 3. 15,6", waga nie jest istotna. 4. Najchętniej SSD montowany fabrycznie (ok. 240GB), jeżeli nie to SSD z własnym zakupem (proszę o propozycję SSD). Koniecznie napęd DVD. 5. Budżet 3000zł, może być nieznacznie przekroczony. Tylko nowy. 6. Generalnie chodzi o kompromis pomiędzy jakością wykonania a wydajnością. Poprzedni laptop wytrzymał 9 lat, ale nie sądzę żebym w tej chwili znalezł następcę z takimi możliwościami. Całkowicie nieistotna długość pracy na akumulatorze (praktycznie 100% czasu będzie na kablu). 7. Matryca matowa, IPS jeżeli to ma sens i w tej cenie jest możliwe. Czasami będzie podłączany do telewizora (HDMI), ale również oglądanie rodzinne filmów na latopie. 8. Będzie stał w domu, cały czas na kablu. 9. Niskie wymagania w porywach do średnich. 10. Żona bawi się w amatorską obróbkę zdjęć i filmów - Adobe Photoshop Elements, Adobe Premiere Elements a oprócz tego MS Office. 11. Matowa matryca. HDMI. Wydzielona klawiatura numeryczna. Może USB typu-C, ale jeżeli nie będzie to bez tragedii. 12. Raczej czarny a przynajmniej ciemny. Łatwy do utrzymania w czystości :) Przez 9 lat miałem Lenovo ThinkPad R61, ale ostatnio czytałem, że to już nie ta sama firma. Ważne żeby w przypadku kłopotów nie było problemów z serwisem a słyszałem, że Lenovo ma takie problemy. 13. ----- Z góry dziękuję. Pozdrawiam Cytuj
FxJ Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2016 Zważywszy że będzie kupowany na firmę to mogę zasugerować Vostro Della bo mają 3 letnia gwarancję z serwisem "na miejscu". Aluminiowa obudowa Podświetlana klawiatura Bardziej jak ultrabook 2kg Stylistyka która zadowoli przetwarzające siły które pewnie zadecydują w tym aspekcie. Dell Vostro 5568 i5-7200U/8GB/1000/10Pro FHD - wolny slot M.2 na dysk SSD Dell Vostro 5568 i5-7200U/8GB/256/10Pro FHD - wolny slot na dysk HDD 2,5" Z nowości czyli z najnowszymi procesorami 7-mej generacji (Q4 2016-Q3 2017) więc nie łatwo znaleźć test. https://www.dell.com/pl/firmiinstytucji/p/vostro-15-5568-laptop/pd PS nie pomyl z "Inspiron 5568" Lenovo Ideapad 700-15 (biały) ewentualnie jeszcze przedkładając wydajność ponad jakość. Cytuj
m232 Opublikowano 15 Listopada 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2016 Dziękuję, te Delle są świetne, ale tak jak napisałem wyżej koniecznie musi być z DVD. Cytuj
FxJ Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2016 A zewnętrzne na USB LG GP57EW40 ? https://www.forum.nieidealny.pl/topic/47-laptop-bez-nap%C4%99du-nagrywarki-dvd-rom-a-instalacja-gier-i-systemu/ Bo w kwestii nagrywarek to mam złe wieści płyty odchodzą w zapomnienie, już tylko 2 producentów produkuje nagrywarki. Cytuj
m232 Opublikowano 16 Listopada 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2016 Tak o tym nie myślałem, mam tylko wątpliwość czy ten zewnętrzny napęd będzie działał tak jak wewnętrzny. Bez zacięć, zwisów itd. Dell z dyskiem 256 GB SSD M.2 jest świetny ale mam jeszcze kilka pytań: - czy ten dysk jest montowany fabrycznie? - na stronie Della dysk jest opisany jako 256GB SSD bez M.2 - nie ma chyba klapy serwisowej? Czyli np. dodanie pamięci czy wymiana/dodanie dysku oznacza koniec gwarancji? - czy ta 3 letnia gwarancja jest "Domową Naprawą Dell"? Czyli dzwonię i na następny dzień przyjeżdża technik i naprawia u mnie w domu? I na koniec... z tego co słyszałem Dell wgrywa oprócz kilku potrzebnych mnóstwo niepotrzebnych programów wraz z windowsem. Co można z tym zrobić? Jedynym wyjściem jest wgranie na nowo systemu? Cytuj
FxJ Opublikowano 16 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2016 czy ten dysk jest montowany fabrycznie? na stronie Della dysk jest opisany jako 256GB SSD bez M.2 To logiczne by dysk montować na M.2 a zostawić puste miejsce na HDD, tak do tych najnowszych już montują nie ma chyba klapy serwisowej? Czyli np. dodanie pamięci czy wymiana/dodanie dysku oznacza koniec gwarancji? Nie ma klapy schodzi cały spód, to seria biznesowa instrukcja serwisowa jest dostępna na stronie nawet https://www.dell.com/support/home/pl/pl/plbsd1/product-support/product/vostro-15-5568-laptop/manuals, możesz spokojnie otworzyć i wyczyścić ;) czy ta 3 letnia gwarancja jest "Domową Naprawą Dell"? Czyli dzwonię i na następny dzień przyjeżdża technik i naprawia u mnie w domu? Tak, chyba że nie mają części zamiennej np., to trzeba czekać bo tak często bywa przy wprowadzaniu nowych modeli. z tego co słyszałem Dell wgrywa oprócz kilku potrzebnych mnóstwo niepotrzebnych programów wraz z windowsem Komuś się ostro pomerdało z Lenovo czy Acerem, Dell nie wgrywa spywaru żadnego, te co są wgrane są potrzebne do zarządzania. https://www.facebook.com/DellPoland/- tutaj bym pytał o konkrety Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi