Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam ponownie,

Mój obecny laptop to Toshiba R50 z 2014 roku - niby wszystko z nim ok, spełnia wszystkie moje

wymagania, ale jest kilka niuansów, które mi przeszkadzają od czasu do czasu i gdyby udało się to

wyeliminować, to byłoby super. Nie mam jakiegoś wielkiego parcia na zmianę lapka, ale w niedługim

czasie tato będzie potrzebował kompa, więc dałbym mu swoją Toshibę, a sobie kupił coś, co

odpowiadałoby moim oczekiwaniom.

Większość moich zastrzeżeń dotyczy klawiatury, a w mojej sytuacji to właśnie układ klawiatury jest

najważniejsym elementem laptopa. Korzystam z czytnika ekranowego JAWS, który pozwala wykonać na

komputerze niemal wszystko, choć czasem (rzadko) pojawiają się nieoczekiwane problemy - tak jak np.

teraz z brakiem możliwości napisania postu (ale nie wiem czy to może być wina nie najnowszego JAWS).

Nie wiem jak sprawa ma się na innych forach, bo od kilku lat (odkąd niedowidzę) nie udzielam się na

nich. Ok, do rzeczy :)

1. Klawiatura

- najczęściej używanymi klawiszami są strzałki - klawisze kierunkowe. W moim obecnym lapku akurat to

jest bardzo dobrze rozwiązane - klawisze te nie zlewają się z pozostałymi, nad strzałkami w

lewo/prawo nie ma klawiszy, a po bokach jest te 2mm odstępu - chciałbym żeby podobnie było w nowym

- kolejne bardzo ważne klawisze to PageUp i PageDown - teraz muszę sięgać aż do rogu laptopa,

odrywając dłoń od strzałek - może to się wydawać przesadą, ale gdy te klawisze są tak często

używane, to ma to znaczenie. Fajnie jakby były bliżej - mp. tak jak w tradycyjnej klawiaturze zaraz

nad strzałkami, w moim poprzednim laptopie PageUp/Down były zaraz nad strzałkami po bokach strzałki

w górę - rozwiązanie ok, ale pod warunkiem, że te 6 klawiszy nie zlewałyby się z pozostałymi lub nie

byłoby klawiatury numerycznej

- klawisze funkcyjne - czy istnieją laptopy, które mają klawisze F1-F12 podzielone na 3 grupy, tak

jak w tradycyjnej klawiaturze? Chcąc odświeżyć stronę muszę "jechać" palcem od Esc i liczyć do

pięciu ;) Na dodatek w R50 klawisze funkcyjne są "odwrócone", czyli standardowo ich wciśnięcie

powoduje np. podjaśnienie ekranu, włączenie wifi itd, a żeby dać F5 muszę dodatkowo wciskać Fn...

- Insert - ważny klawisz w JAWS, fajnie jakby był gdzieś "na krawędzi", żeby było łatwo i szybko w

niego trafić, np. teraz gdy chcę go użyć muszę "jechać" palcem od strzałek przez

shift-enter-backspace-delete? a potem w lewo...

- klawiatura numeryczna - tu mam dylemat, bo owszem jest bardzo wygodnie pisać cyfry na niej, jednak

jej brak może powodować łatwiejszy dostęp do innych klawiszy mnie interesujących - mówie na

przykładzie mojego poprzedniego laptopa, dodatkowo klawisze będą (chyba?) większe, gdy nie będzie

pełnej klawiatury, zatem może być, ale nie musi

- klawisze podgłaśniania/ściszania - to już mniej istotne, ale np. teraz są pod klawiszami F9/F10 i

ich odnalezienie znowu zajmuje mi trochę czasu, dziwne bo poprzedni laptop - też Toshiba - miał to

bardziej intuicyjne - klawisz Fn + strzałka góra/dół

- na klawiszach F i J "wypustki" (nie wiem jak to fachowo nazwać:D), aby je szybko odnaleźć - nie

wiem czy są laptopy bez tego, ale dla formalności piszę

To chyba tyle. Zdaję sobie sprawę, że pewnie nie znajdę laptopa spełniającego wszystkie powyższe

uwagim ale może choć część z nich? ;) Ogólnie czym bardziej klawiatura przypominałaby tą tradycyjną,

tym lepiej.

Co poza klawiaturą? Właściwie to od tego powinienem zacząć, bo łatwiej będzie wyselekcjonować kilka

laptopów, a potem wybrać ten z odpowiednią klawą.

2. Ekran - 13-14"

- wielkość matrycy - chcialłbym, żeby laptop był mniejszy - teraz mam 15,6", a jako że z ekranu

praktycznie nie korzystam (przez 95% czasu mam 'przymkniętą' pokrywę), to wielkość nie gra roli.

Oczywiście nie może być bardzo mały, bo za tym idzie miniaturyzacja klawiatury, a to - jak pisałem -

priorytet. Myślę, że ekran 13-14" to dobry kompromis.

- matryca matowa - rzadko patrzę na ekran, ale z racji światłowstrętu, wszelkie odblaski

światła/słońca są nieporządane

- ważne pytanie - czy istnieją laptopy, w których można całkowicie wygasić ekran i jednocześnie na

nich pracować? Obecnie mam zawsze ściemniony na minimum, bo chyba nie ma opcji wygaszenia

- rozdzielczość/jakość obrazu - bez znaczenia, nawet chyba lepiej niższa, bo mniej baterii zżera?

3. Waga i wymiary - i mniej tym lepiej

- Nie musi być jakiś superlekki - 1,5kg byłoby super, ale nie więcej jak 2kg

- grubość - obecniy ma 2,4cm i nie chcę żeby było więcej, tak 2cm byłoby spoko

- Wychodzi na to, że szukam ultrabooka ;)

4. Wykonanie

Przede wszystkim trwałość, no i chciałbym coś więcej niż plastik - jeśli nie cały, to żebychociaż

środek był aluminiowy

5. Specyfikacja

Jeden warunek - nie powinien być gorszyy od obecnego. Teraz mam i5 4210u i 4GB - aż nadto jak na

moje zastosowania - internet + notatki w txt ;), no jeszcze czasem mp3 słucham ;). Także procesor

energooszczędny, żeby bateria jak najdłużej trzymała (laptop używany głównie w domu, ale lubię bez

kabli). Czy może np. i3 6100u będzie wystarczający z nawiązką? Z nowego laptopa chcę korzystać co

najmniej kilka lat.

6. HDD/SSD?

- w moim przypadku chyba bez znaczenia, bo przecież SSD nie wpłynie na szybkość internetu ;)

- jednak mam pytanie - w becnym lapku mam SSD i rzeczywiście uruchamia się bardzo szybko, po

kilkunastu sekundach jest gotowy do pracy, jednak nie w moim przypadku, bo JAWS włącza się dopiero

po ok. 1,5 minuty i dopiero wtedy mogę działać. Pytałem znajomego informatyka czy mogę wymusić

wcześniejsze uruchamianie JAWS, ale powiedział, że się nie da - w takim razie SSD nie ma dla mnie

uzasadnienia

7. System Windows w zestawie, ale jaki?

W obecnych laptopach coraz trudniej odnaleźć Win7, ja sam też wolałbym Win10, ale moja obawa dotyczy

obsługi systemu - starsze Windowsy znam bardzo dobrze, z Win7 korzystałem przez ponad rok w normalny

sposób, więc korzystając z niego, wiem gdzie co się znajduje, znam skróty klawiszowe itd.. Natomiast

boję się, że Win10 wprowadził zmiany, które utrudnią mi pracę na komputerze. Co mi doradzisz? Czy

moje obawy są słuszne, czy może powinienem szukać lapka z Win7 lub osobno dokupić system, czy może

obawy co do Win10 są bezpodstawne, bo tak naprawdę niewiele się różni od Win7?

8. Opcjonalnie wbudowany modem

Rozważam internet LTE przez kartę sim, ale zdaje się, że modem w laptopachm to rzadko spotykany

rarytas? Jakby się udało, to mile widziany, ale nie za wszelką cenę.

9. Cena - najlepiej do 3k

Nie zakładam sobie jakiegoś konkretnego budżetu, wiadomo, że chciałbym, żeby był jak najtańszy ;) No

dobra, powiedzmy, że max to 3000zł, ale jak znalazłby się taki, który spełnia wszystkie moje

wymagania(klawiatura, wygaszany ekran, modem, cienki, lekki, aluminium), to mogę budżet naciągnąć ;)

---

Jeśli idzie o preferencja co do marki, to nie mam jakiś szczególnych, jedynie Lenovo mi się

nienajlepiej kojarzy ze względu na często niepochlebne opinie w necie, ale jeśli okaże się, że to

najlepszy wybór, to nie wykluczam jego zakupu.

Przejrzałem kilkanaście tematów na forum i zauważyłem, że często polecanym laptopem jest Dell 5459 i

jego następca 5468 - poza modemem spełnia chyba moje wymagania, ale jak w5459 wygląda klawiatura,

bo w teście tego nowszego czytam, że klawisze kierunkowe są "maleńkie"? Choć jakoś specjalnie bym

tego nie demonizował - mam szczupłe palce ;) Poza tym w jednym temacie przeczytałem, że są dość

głośne (laptopy, nie klawisze), a przyznam, że swojej Toshiby praktycznie nie słyszę.

Sam szukałem przez proste wyszukiwanie na allegro i z modemem wynalazłem:

- HP 430 G3 - za 3,3-3,5k - tylko znowu w recenzji w necie przeczytałem, że strzałki góra/dół sa

malutkie, a to najważniejsze klawisze, no tradycyjnie nie wiem jak pozostalłe wyglądają

- jakiś (chyba?) starszy Dell E7440 z i5 4300u - ale cena aż 3,8k

Tak jak pisałem wcześniej - modem nie za wszelką cenę - jeśli mam dopłacać 500-1000zł, to rezygnuję

z tego udogodnienia.

To by było na tyle. Zdaję sobie sprawę, że pewnie nie ma laptopa, który spełni wszystkie

oczekiwania, ale może będziesz mógł wskazać taki, który będzie najbliższy ideałowi, ;)

Pozdrawiam,

Grzesiek

PS: Wkleiłem całość z notatnika i chyba mi się tekst w niektórych miejscach "rozwalił"? Nie wszystko da się "głosowo" ogarnąć, więc sorry, jeśli nieczytelnie.

Opublikowano

czy istnieją laptopy, które mają klawisze F1-F12 podzielone na 3 grupy, tak jak w tradycyjnej klawiaturze

Serie biznesowe mają niekiedy pogrupowane klawisze z niewielkim odstępem i wypustki ale te maja praktycznie chyba wszystkie.

W razie czego możesz nakleić kawałek samoprzylepnej folii lub silikonową nakładkę by były w dotyku wyczuwalne.

Można też podłączyć klawiaturę zwykłą po USB.

Rozumiem że blok klawiatury numerycznej nie będzie ci potrzebny? Poniżej 14,0"-14,1" nie radzę schodzić ze względu na klawiaturę.

czy istnieją laptopy, w których można całkowicie wygasić ekran i jednocześnie na nich pracować

Trzeba spróbować jakąś funkcja lub skrótem klawiszowym, FN + F5 lub F8 (ikona z dwoma monitorami) tak by ustawić tylko drugi ekran, bez podłączania dodatkowego po VGA lub HDMI.

https://support.microsoft.com/pl-pl/help/12445/windows-keyboard-shortcuts

Co do systemu to JAWS jak on dział i jak współpracuje z nowszymi systemami? Zapytaj najlepiej czy ktoś korzysta z Windows 10 i czy ma uwagi?

Układ klawiszy w 5459 byłby dla ciebie na pewno problematyczny - link

Najbardziej intuicyjną klawiaturę mają ThinkPady, separacja górnej sekcji klawiszy na cztery bloki, strzałki o pełnej wielkości wysunięte z obręby klawiatury w tym celu, page-up i page-down po bokach strzałki w górę.

Większość łato dostać z Windows 7 jeszcze, lub w zestawie Windows 10 + Windows 7 (wersje PRO), chociaż trudniej od Delli Vostro i Latitude

Lenovo ThinkPad E460 (14")

Lenovo ThinkPad E550 (15")

Lenovo ThinkPad E560 (15")

Lenovo ThinkPad L460 (14")

Lenovo ThinkPad L560 (15")

Corsair K65 Vengeance - zawsze mozesz operować z klawiatury mechanicznej na USB co jest znacznie wygodniejsze i łatwiej się pisze.

Wrzucam największe zdjęcie (wersja niemiecka) jakie znalazłem - wrzucę poniżej w spoiler, a tutaj dam bezpośredni link

Lenovo_ThinkPad_T460_07_von_15.jpg

Opublikowano

No to dałeś mi teraz do myślenia :)

Rzeczywiście klawisze kierunkowe w Dellu to masakra - odpada.

Za to klawiatura w Lenovo mega pozytywnie rozwiązana, z pewnością świetny wybór dla osoby niedowidzącej/niewidomej korzystającej z czytnika ekranowego JAWS (innych pewnie też). Nie mogę odczytać napisów na klawiszach, ale zgaduję, że Insert jest też dobrze umiejscowiony?

Jedno mnie tylko dziwi - to jest Lenovo, a cena tego L460 taka sama jak 5459 w tej samej specyfikacji, a z testów wynika, że jakość wykonania diametralnie różna? No i gwarancja też. Zatem czemu tak drogo? ;) Czym się różnią E460 i L460?

Poza tym jakoś w ogóle nie myślałem o osobnej klawiaturze, a to może okazać się najlepzsze rozwiązanie. Wprawdzie ta podlinkowana przez Ciebie mnie nie przekonała ceną i 'przewodowością', ale jakby kupić taką zwykłą, tradycyjną, bezprzewodową na USB za ~100 złotych - czy nie spełniłaby swojego zadania?

Dzięki za wskazanie tego Lenovo - klawiatura super. Teraz się tylko zastanawiam, czy nie lepiej będzie pójść inną drogą, czyli właśnie dokupić osobną klawiaturę do Toshiby, a tacie kupić coś poleasingowego za 1k, też będzie zadowolony ;)

Powiedz mi jeszcze z tym dyskiem SSD - rzeczywiście nie da się tego JAWS przyspieszyć?

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Kolejność od prawej: Del, Insert, End, Home

https://shop.lenovo.com/pl/pl/laptops/thinkpad/edge-series/e560/#tab-specyfikacja

https://shop.lenovo.com/pl/pl/laptops/thinkpad/l-series/l560/#tab-specyfikacja

To są już inne serie, po prostu wyższy model L potrafi mieć montowany karty WWAN (3G/LTE) maja też złącze do stacji dokującej na spodzie laptopa

No tak o bez przewodowej nie pomyślałem akurat, ale też nie wiem czy już kiedyś korzystałeś już z klawiatury mechanicznej.

Co do poleasingowych to kwestia wybrania modelu i znalezienia go w "importera" w dobrym stanie najlepiej z gwarancją minimum 3 miesięczną (sprzedawcy) co do dysku warto kupić bez (trzeba się tylko dogadać) i dokupić nowy dysk SSD - 240GB Goodram Iridium Pro ok 310zł mniejsze 120GB ok 230zł

Może tak co do "JAWS" potrzebuje jakichś linków by się z tym "zapoznać"

Opublikowano
Nie miałem nigdy styczności z klawiaturą mechaniczną, dzięki za ten artykuł, wyjaśniło mi to wiele, ale wydaje mi się, że zwykła klawiatura, albo ta nożycowa, będzie dla mnie wystarczająca, bo nigdy nie narzekałem na responsywność klawiszy, bardziej zależy mi na układzie klawiatury -i tu pojawia się pytanie/prośba - mógłbyś mi pomóc odnaleźć taką zwykłą klawiaturę, bezprzewodową na USB? Bo np, taka najpopularniejsza na allegro Logitech za ponad 100zł zupełnie mija się z moimi wymaganiami, a dodatkowo ma touchpad, którego nie potrzebuję.

Póki co skłaniam się ku klawiaturze, chciałbym kupić taką za kilkadziesiąt złotych (lub do 100) i zobaczył, jak to rozwiązanie się sprawdzi, jeśli słabo, to kupiłbym Lenovo E/L460.

Co do Jaws, to podaję linka:

Ja mam wersję 14, bo aktualizacje są płatne, mam do wykorzystania jedną aktualizację, widzę, że niedawno wyszła 18, w każdej coś dodają, może czas zaktualizować... Nie wiem jak jest w nowych wersjach, ale wcześniej demo miało pełną funkcjonalność ograniczoną czasowo do 40min (po resecie od nowa), więc możesz sprawdzić, jak to działa.

Dzięki :)

Opublikowano

Logitech K270 Wireless Keyboard - ma najbardziej ustandaryzowany klasyczny układ.

post-5-0-27498300-1478883028_thumb.png

Pobrałem na PC JAWS-a 18.0 (64bit) i uruchamiał sie dosyć szybko poniżej 1 minuty na Windows 10, więc tutaj szybkość procesora ilość RAM (8GB na pewno wystarczy) raczej stanowi problem niż szybkość dysku chyba że to brak sterowników.

https://driveragent.com/c/scan?fn=plugin

Tym możesz zeskanować i podesłać link.

Opublikowano
Tak, właśnie o taką klawiaturę mi chodziło, dzięki. Zapytam jeszcze tylko czy znalazłaby się taka sama, ale ze zintegrowaną podstawką na nadgarstki lub jakaś dedykowana? Czy mamprzestać wybrzydzać? ;)

Ten skan wykrył mi 11 sterowników out of date, ale nie szedłem dalej tj. nie rejestrowałem się. Skoro u Ciebie na mocniejszym sprzęcie uruchamianie trwa minutę, to te moje niecałe 1,5min jest w porządku. Zostawmy to.

Muszę jeszcze zwrócić honor klawiszom kierunkowym w Dellu - naprawdę dopiero teraz zdałem sobie sprawę, że w moim lapku mam tak samo pomniejszone i da się z tym żyć. Nie zmienia to faktu, że Lenovo pozostaje tu niedoścignione, przynajmniej przy zachowaniu moich wymogów.

Opublikowano

Polecam kupić materiałowo żelową/piankową od Fellowes.

I dobrze ze się nie rejestrowałeś bo to płatny soft ;) Stronka sie nadaje do sprawdzenia sterowników właśnie. Darmowe to np. Driver Easy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Cześć :)

Coraz poważniej zaczynam rozglądać się za używanym poleasingowym laptopem dla taty i mam jedno

pytanie - nie techniczne.

Mianowicie, w Twoim temacie z polecanymi sklepami takiego sprzętu znalazłem sprzedawcę,

którego oddział znajduje się 300m od mojego miejsca zamieszkania - super. Pojawia się jednak jedno

'ale' - ceny u niego są średnio o 200-400zł wyższe, a na dodatek wcale takie laptopy nie są idealne,

tylko często (te tańsze) mają "polskie naklejki", często jakieś wady jak np. plamy na matrycy, bad pixele, wyrwane

usb...

Mówię konkretnie o AMSO - czy warto dokładać te kilka stówek, żeby kupić u renomowanego sprzedawcy?

Na allegro są np.:

Klawiatura EU jest odpowiednia?

Albo 15,6":

https://allegro.pl/dell-latitude-e6510-intel-i5-4gb-win7-kamera-gw12-i6558905126.html

Tu US czyli taka jak PL.

Czy z jakiegoś powodu powinienem odrzucić takie 'popularne' oferty z allegro?

Opublikowano

Szukaj mu modelu 15,x" z matrycą z przedziału 1600px - 1920px na mniejsze rozdzielczości szkoda pieniędzy

często (te tańsze) mają "polskie naklejki"

99% jest imputowanych wszystkie mają polskie naklejki

Liczy się bardziej układ czy jest to QWERTY, QWERTZ, AZERT, QZERTY niż to czy jest to US czy EU. Po naklejeniu naklejek nie będzie mieć problemu.

Polecane laptopy poleasingowe na 2016 - link
Polecane sklepy ze sprzętem po leasingowym (importowanym) - link

Jest tego masa, trzeba przeglądać, są w lepszymi gorszym stanie zależy gdzie poprzednio pracowały. Najlepiej brać od sklepu bo dają zwykle 1-6 miesięcy gwarancji z opcją rozszerzenia. Tylko dogadaj się i kup bez HDD/SSD i dokup nowy.

• FxJ zmienił(a) tytuł na Laptop dla osoby niedowidzącej (z problemami ze wzrokiem)