QR- Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2016 1. Laptop dla studenta 3 roku.2. Najlepiej żeby komputer był bez systemu.3. 13-15 cali. Ważne jest dla mnie żeby laptop był lekki. Często będzie przenoszony, zabierany do pracy i uczelnie. 4. Nie potrzebuje dysku HDD ani napędu DVD. Zależy mi tylko na dysku SSD. Czytałem, że przy kupnie laptopa bardziej opłacalne jest kupienie go na własną rękę - nie wiem jak wygląda dokładnie ta kwestia, czy może ktoś to rozwinąć? 5. 2,5-3,3k (im mniej tym lepiej : ) ) 6. Zależy mi aby laptop był mobilny oraz mógł służyć spokojnie przez lata.7. Ekran o rozdzielczości 1920x1080, matryca matowa. W domu będę pracował na monitorze. 8. W terenie, na uczelni i w domu. 9. Najbardziej wymagające gry w jakie gram to CS:GO, Battlefield'y. Ogólnie gry nie są priorytetem i gram mało. 10. Sony Vegas, Ableton, Matlab, Visual Studio, Eclipse, Gimp 11. Zależy mi aby laptop był cichy i się nie przegrzewał. 12. Z początku zastanawiałem się nad laptopami MSI z racji tego, że są tanie i mają mocne podzespoły ale odrzuca mnie ich wygląd oraz nie wiem jak jest u nich z kulturą pracy (czy nie są za głośne, czy nie przegrzewają się).13. Lenovo Ideapad 700, Acer V5-591G Chciałbym czasami na laptopie wyrenderować krótkie filmy (5-10minutowe) w rozdzielczości FHD w przyszłości w 4k. Nie mam pojęcia jak laptopowe procesory radzą sobie z tego typu zadaniami. Oprócz tego zależy mi na płynnym działaniu różnych narzędzi do programowania typu matlab, eclipse itp. Czy jest sens szukać czegoś bliższego 13-14 cali z dwurdzeniowym procesorem? Z laptoptem będę często podróżował dlatego zależy mi żeby był w miarę lekki. Waga 2,3kg to absolutne maksimum. Cytuj
FxJ Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2016 Czytałem, że przy kupnie laptopa bardziej opłacalne jest kupienie go na własną rękę - nie wiem jak wygląda dokładnie ta kwestia, czy może ktoś to rozwinąć? Dlaczego warto kupować dyski SSD do laptopów samodzielnie Dell Vostro 5468 gdyby się pojawiły już modele z matrycami FullHD i bez systemu, będą też z grafiką 940MX dostępne. Poprzedni model 5459 był bardzo udany. Dell Vostro 5568 lub model 15,6" Oba maja sloty M.2 na dyski SSD. oraz nie wiem jak jest u nich z kulturą pracy Niestety są dość głośne nawet na najnowszych biosach - bez ręcznej regulacji programami krzywej dla wentylatorów. Nie mam pojęcia jak laptopowe procesory radzą sobie z tego typu zadaniami. Kwestia czy sam program wspiera się też obliczeniami na GPU. Tutaj masz ranking zaznacz sobie wszystkie Cinebenche i x264. Czy jest sens szukać czegoś bliższego 13-14 cali z dwurdzeniowym procesorem? A będzie to twój jedyny komputer? Cytuj
QR- Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2016 A będzie to twój jedyny komputer? Tak, raczej całkiem przesiądę się na nowy komputer. Na moim obecnym komputerze filmy trwające 10minut renderują się około 5-6h. Cytuj
FxJ Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2016 A jaka konfiguracja? Niestety lekkie do renderowania się nie nadają przy dużych projektach procesory U i niewielkich wymiarów chłodzenie tu mocno przeszkadza. MSI GL62 i7-6700HQ/8GB/1000 GTX950M FHD - nie masz tu zbyt dużego wyboru. Albo wstrzymaj się w przyszłym roku, już na początku pojawią się modele z grafikami 1050 Mobile, tao sporo pomoże w szybkości w aplikacjach korzystających z CUDA od Nvidii. Cytuj
QR- Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2016 Aktualnie pracuje na Amd Phenom II x4 955 i geforce 750ti. Komputer wybieram już od jakiegoś czasu, nie chce dłużej przeciągać jego zakupu. Cytuj
FxJ Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2016 https://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html - https://www.cpubenchmark.net/compare.php?cmp%5B%5D=371&cmp%5B%5D=2586 https://www.videocardbenchmark.net/high_end_gpus.html Dobrze zeby grafika była na GDDR5 (960M). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi