Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Siemka, 
potrzebuję Notebook'a (lub coś podobnego) na przyszłe studia. Jedynie to przeglądania internetu, robienia notatek i oglądania filmów - grać na nim nie zamierzam. Między innymi zależy mi na dobrym ekranie, myślałem nad
HUAWEI MateBook 13 Ryzen 5 3500U 8GB 512GB SSD
lub 
MateBook 14 Ryzen 5 4600H 16GB 512GB SSD.
Ekran nie musi być dotykowy, ale fajnie jakby taka opcja była (wiem, że te 2 wymienione nie są dotykowe). Chodzi mi o takie coś, żebym mógł w każdej chwili odłączyć lub obróć klawiaturę i jej nie używać. Te dwa wyżej wybrałem głównie przez ekran 2160 x 1440px.
Budżet 3000-4000zł. 

Edytowane przez Moxi
Doprecyzowanie
Opublikowano

https://www.x-kom.pl/p/583611-notebook-laptop-141-lenovo-ideapad-flex-5-14-ryzen-7-8gb-1tb-win10.html

Tu masz tego samego laptopa z szybszym procesorem (Ryzen 7 4700u) i większym dyskiem (1TB) 100zł taniej. Boli 8GB ramu (wersji z 16GB nie widziałem dostępnej) i przeciętny ekran o małej jasności (220 nitów), ale jeśli nie zamierzasz edytować wideo, wystarczy. W Matebooku 14 ekran jest dużo lepszy.

Opublikowano

Zastanów się na Yogą c940. Nie ma tu co prawda 2k, ale masz dotykowy ekran i zawiasy 360. Lapek sam w sobie jest dobrze wykonany, posadzony jest na i5 i ma 8 GB RAM (nie da się jej rozbudować). Niby producent deklaruje 18 godzin na baterii, ale realnie to 8-10 godzin przy małym obciążeniu
https://www.x-kom.pl/p/547887-notebook-laptop-141-lenovo-yoga-c940-14-i5-1035g4-8gb-256-win10-dotyk.html

Opublikowano
Dnia 20.01.2021 o 16:22, Moxi napisał:

Ja od siebie mogę powiedzieć parę słów na temat Zenbooka bo nie raz miałam okazję z nich korzystać. Nowa seria jest świetna ze względu na baterię, która średnio trzyma 10h na jednym cyklu. Nie będziesz musiał się martwić, aby na wykładzie siedzieć blisko gniazdka, bo zaraz Ci bateria padnie i nie będzie jak robić notatek. Nie wiem jaki konkretnie masz budżet, ale po propozycjach widzę, że jest to +/- 4k. Zerknij na tę specyfikację 14 calowego zenbooka z 8 rdzeniowym procesorem R7, 16gb ram i pojemnym dyskiem ssd. Fajnym rozwiązaniem jest numpad, który często ułatwia pracę na programach obliczeniowych i zastępuje bardzo dobre fizyczny panel numeryczny. Sam ekran to bardzo dobrej jakości IPS, a obudowa jest w całości aluminiowa i wytrzymała. Windows w cenie.
ASUS ZenBook 14 UM425IA R7-4700/16GB/512/W10 4299zł

• 2 tygodnie później...