Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W najbliższym czasie muszę zdecydować się na zakup laptopa. 

Będzie przeznaczony głównie do nauki oraz pracy, ale zależy mi na czymś konkretniejszym, żeby to już wszystko fajnie działo. 

Budżet to tak do naciągnięte do maksimum 3500zł

Na jakie zwrócić uwagę?

Opublikowano

To jest bardzo ogólnie zadane pytanie ? Co masz na myśli pisząc: "żeby to już wszystko fajnie działo"? Chodzi o jakieś gry? I czy ma być z systemem, czy bez?

Generalnie ostatnio ceny zmieniają się dość dynamicznie. W tej półce cenowej jeśli nie interesują Cię gry, a chciałbyś mieć system, fajny będzie Vivobook z i5 dziesiątej generacji i 20 GB RAM, w sumie przy starszych grach też da radę, tutaj na minus może być dysk 256 GB, ale to też zależy od tego ile rzeczy tam będziesz trzymać

https://www.x-kom.pl/p/614355-notebook-laptop-156-asus-vivobook-r-r564ja-i5-1035g1-20gb-256-w10-touch.html

Z dedykowaną kartą, niezły z kolei będzie IdeaPad, który ma 16 GB RAM i większy dysk, bo 512 GB z i5 dziewiątej generacji, Windowsem i GTX 1050, która może nie należy do najnowszych kart, ale zawsze to lepiej niż integra

https://www.x-kom.pl/p/568527-notebook-laptop-156-lenovo-ideapad-l340-15-i5-9300hf-16gb-512-win10-gtx1050.html

Tak naprawdę przydałoby się więcej informacji co do tego co dokładnie chcesz robić poza nauką, jakiego rodzaju to jest praca, czy checesz grać itd. Wtedy łatwiej będzie coś podpowiedzieć ? 

Opublikowano

Według mnie też powinieneś podać więcej szczegółów odnośnie zastosowania sprzętu, którego szukasz. Jednak mogę podrzucić od siebie dwa różne modele w zależności od tego co potrzebujesz. Jeśli szukasz typowo biurowego laptopa tj. do internetu, pakietu office czy też oglądania filmów to VivoBook S15 będzie dobrym wyborem. Ma wydajny procesor, pojemny dysk ssd oraz aluminiowa obudowę. Obecnie jest na fajnej promce z windowsem w cenie.
ASUS VivoBook S15 M533IA R5-4500U/8GB/512/W10 3199zł

Jeśli jednak interesuje się model gamingowy to fajnym modelem jest Legion 5. W tej specyfikacji mieści się w budżecie jednak nie ma systemu w cenie. Plusem jest w nim podkręcona karta graficzna gtx1650ti, 16gb ram z możliwością rozszerzenia oraz dobra jakość wykonania.
Lenovo Legion 5-15 Ryzen 5/16GB/512 GTX1650Ti 120Hz 3449zł