Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. 

Ostatnio ceny mocno skoczyły w górę, jednak ze względu na komletną awarię starego sprzętu muszę kupić nowy...
W skrócie praca>gry>CAD/CAM 3D (opcja)> reszta, nacisk na solidne wykonanie, trwalosc i dostepnosc gwarancji:)

1.   mężczyzna, 26 lat.
2.   Linux jako podstawa użytkowania, Win do gier i softu, jednak nie zależy mi żeby takowy był w zestawie
3.   15''. Matowa.
4.   HDD 1 TB + SSD osobno dokupiony. Klapka serwisowa mile widziana

5.   4000 +/- 400 zł. Preferowane rat z niskim % przy wkładzie własnym, 
6.   jakość wykonania (również zawiasy), niska waga, długi czas pracy, długa gwarancja..
7.   FHD, IPS
8.    60% biurko, 30 % łóżko, kolana + ewentualnie podróz
9.   Z obiegu gier wypadłem dawno temu, choć chętnie zagram w interesujące tytuły (nowe również). Z tym, że maniakiem nie jestem - raczej weekendowcem :-) Jeżeli chodzi o klasyfikacje to raczej gry z dużymi wyamaganiami

10.Programy

VMware, AutoCad (2D/3D), Inventort (wszystko hobby)

11. dobre, solidne wykonanie
13.
2.Dell Inspiron 7559- i7-6700HQ/8GB/1000 FHD GTX960M -cena 3800- jakość i opinie są bardzo na plus, martwi mnie tylko ten DDR3? Czy to nie będę tego żałował ? Sam niestety nie umiem odpowiedzieć. Bo ta cena + dokupienie SSD to jednak oszczednosc. Gdzieś doczytałem że tam bateria jest neiwymienialna i gdy ta sie skonczy, konczy sie tez laptop, prawda to ?
3. HYPERBOOK G7-SE [N170Rx1]- i7 6700HQ /8GB/FHD GTX965M- tutaj -cena 4399. Tutaj też wydaje sięspoko opcja,co o tym sądzicie ? Minusem jest dostępność od dopiero od 25.10.
4. MSI GE62 Apache - i7-6700HQ/ GTX960M/8GB - cena 3999- racjonalna opcja z GTX960M, tylko kiepska bateria, jak z resztą?
5 Lenovo Y700 - i7-6700HQ/8GB/GTX 960M/ IPS - cena 3999 - DDR4, ale trzeba doliczyć kupno SSD, tak jak w punktach 2,4 i 6. Do tego dochodzi opinia o awaryjności i problemach (forum)
6. Lenovo Y50-70 i7-4720HQ/8GB/1000 GTX960M - cena 3600 - inny skylak i znow ten DDR3... ?
7. G960-15PL10 - i7-6800HQ/8GB/GTX960M - cena 3600 tutaj - z SSD ale bez HDD, tak samo DDR3. Jak z trwałością tych kadłubków ?

12.
pytania:
0. Który wybrać do moich wymagań?
A. Czytałem, że 950M można podkręcić łatwo do taktowania 960M, choć ma o połowę mniej RAM. Czy to bardzo będzie biło przy moim trybie użytkowania ? 
B. Zastanawia mnie czy w przypadku wirtualizacji i 3D odczułbym wielką różnicę pracując np. na i5? Z grami wiem, że nie ma wielkiej lipy. Mam na myśli zestaw Y700 (wraz z SSD) - cenowo spora różnica - 3643 pln na gotowo.
C. Jeżeli macie jeszcze jakieś ciekawe alternatywy to zachęcam do podzielenia się smile.gif
D*. Gdyby odrzucić gry, to czy biznesówki dobrze spisują się przy reszcie wymagań jakie postawiłem ? Jeżeli tak to jakie polecacie ? Mogą być używki.... *To jest punkt opcjonalny, chcialbym jednak również pograć, a na razie nie szykuje sie na zakup dedkowanego w tym celu desktopu.
xx. Z tego co czytałem (grafika) sprzęt =<960M>~3700 , natomiast sprzęt > 960M < 4 k. Jednak na dzień dzisiejszy sprzęt powyżej 960M bardzo ciężko znaleść poniżej 5 tys..

Liczę na waszą pomoc, będęzobowiązany za wszelką udzieloną   :rolleyes: 

Opublikowano

jakość i opinie są bardzo na plus, martwi mnie tylko ten DDR3? Czy to nie będę tego żałował ?

Inspiron 7566 niebawem pojawi się ten model po liftingu tylko układu chłodzenia trzeba poczekać na testy. Ale pokazali go dopiero kilka dni temu i jeszcze nic nie wiadomo.

Gdzieś doczytałem że tam bateria jest neiwymienialna i gdy ta sie skonczy, konczy sie tez laptop, prawda to ?

Nie ma niewymiennych są tylko zabudowane, po prostu dostęp jest utrudniony.

Czytałem, że 950M można podkręcić łatwo do taktowania 960M, choć ma o połowę mniej RAM. Czy to bardzo będzie biło przy moim trybie użytkowania ?

Jedne mają GDDR3 a drugie GDDR5, nie przeskoczysz tego no i kwestia chłodzenia oraz tego że nie są to odblokowane układy do OC. Co do obu to są wersje z 2B i 4GB (VRAM).

jakość wykonania (również zawiasy), niska waga, długi czas pracy, długa gwarancja..

Acer VN7-592G (15.6″) seria Aspire V15 Nitro Black Edition

Acery są fajne bo można nawet kilka miesięcy po zakupie wykupić przedłożenie gwarancji

Lub

MSI PE60 6QE i7-6700HQ/8GB/1TB/DVD GTX960M

MSI PE60 6QE i7-6700HQ/16GB/1TB/DVD GTX960M

HYPERBOOK G7-SE [N170Rx1]

Acer VN7-792G i7-6700HQ/8GB/1000/Win10 FHD GTX965M

Pisałeś że tylko 15"?

Opublikowano

FxJ dzięki za odpowiedź,

Za 4,7k mogę mieć kompa z kartą 970M -> link

Co do samego Acera VN7-592G właśnie przekopuję internety, jest interesujący, choć dostępność tylko na Alledrogo (wszędzie indziej wyprzedany). Trochę martwi mnie jego wykonanie i temperatury jakie osiąga, mimo wszysto wydaje się spoko i jest poniżej 4k.

Co do pierwszych pytań - dostęp do baterii ale utrudniony ale możliwa do wymiany.

Chciałabym jeszcze poznać odpowiedź na ptanie czy DDR3 bardzo da mi się we znaki, o ile się na niego zdecyduje?

Opublikowano

Chciałabym jeszcze poznać odpowiedź na ptanie czy DDR3 bardzo da mi się we znaki, o ile się na niego zdecyduje?

Jeśli pytasz o gry to nie nawet niektórych tytułach ma nieznacznie lepszą wydajność przez niższe opóźnienia (CL) względem taktowania.

Dell Inspiron 7559 (15,6") seria Inspiron 15 7000 - tutaj masz podlinkowane

Co do pierwszych pytań - dostęp do baterii ale utrudniony ale możliwa do wymiany.

Zawsze bateria jest wymienna tylko dostęp może być do niej utrudniony przez to że jest zamontowana wewnątrz.

genuine-dell-ins15pd-1548b-inspiron-15-7