Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[1] Laptop ma być dla rodziców, głównie dla taty 60L; zakup ma się odbyć w pobliskim sklepie Neonet. 

[2] Laptop ma być razem z systemem Windows 10.

[3] Rozmiar, waga i matryca nie są istotne, laptop będzie podłączony na stałe do monitora 27" najlepiej przez HDMI. 

[4] Laptop ma być z dobrym dyskiem SSD o niekoniecznej dużej pojemności. 

[5a] Chce przeznaczyć ok. 2,5-3tys. Jakby był lepszy i tańszy to oczywiście na +, ale już nigdzie nie ma dobrze i tanio ;-). Jeżeli będzie za 3199zł też przeżyje. W cenie interesuje mnie nowy laptop z zasilaczem i systemem.

[5b] Mam nadzieję, że posłuży jak najdłużej, aktualnie rodzice mają jeszcze stacjonarny komputer z Windows XP, który już ledwo zipie.

Laptop będzie jedynym komputerem w domu. Używany będzie praktycznie tylko do przeglądania sieci, ale chciałbym, żeby wytrzymał kolejne wersje i aktualizacje Windowsa ;-).

[5c] Z zakupem jakoś specjalnie mi się nie pali, ale jakby ktoś poleci coś konkretnego to pójdę do sklepu i zamówię. 

[6] Mam nadzieję, że w tej cenie nie dostanę żadnej tandety, oczekuję wydajności i trwałości. Laptop i tak będzie raczej cały czas podpięty pod prąd. 

[7] Tak jak wcześniej wspominałem laptop będzie na stałe podłączony do monitora zewnętrznego 27" najlepiej po HDMI. 

[8] Laptop będzie używany tylko w domu. 

[9] Pomijam. 

[10] Głównie przeglądarka internetowa. 

[11] Zastanawiałem się nad dokupieniem w późniejszym czasie stacji dokującej, aby za każdym razem nie otwierać laptopa, aby go uruchomić, ale nie jest to konieczne. 

[12] Gdy wybierałem laptopa dla siebie, a było to ok. 10lat temu, wybrałem Della Inspiron 7720, dodatkowo dysk SSD OCZ VERTEX 128GB w horrendalnej cenia jak na dzisiejsze realia, ale było warto bo laptop bez zarzutu pracuje do dzisiejszego dnia. W tamtym czasie nie przemawiały do mnie laptopy firm Lenovo, Acer, HP... Wiem, że teraz wszystko mogło się zmienić, dlatego nie zwracam uwagi na firmę. 

To chyba tyle. Mam nadzieję, że napisałem zgodnie z instrukcją ;-). 

Pozdrawiam

Opublikowano

Na Twoim miejscu rozejrzałbym się za nowym Acerem Aspirem 5 na 11. generacji intela. W okolicach 3000 da się znaleźć modele na i5 i dyskiem SSD 512 GB. Laptop ma aluminiowe wykończenie i podświetlana klawiaturę. W przyszłości nie będzie problemu z rozbudową o RAM lub dysk. Laptop obsługuje do 20 GB RAM (4GB są wlutowane)

Opublikowano

Jeżeli chodzi o tego typu użytek, skoro wielkość nie jest istotna, proponowałbym Ci Ideapad 5-14. Ma i5 dziesiątej generacji, 8 GB RAM i dysk 512 GB z zainstalowanym Windowsem. Dysk może i spory, ale jeżeli ma służyć przez dłuższy czas, myślę że prędzej czy później taki 256 mógłby być za mały. W katalogu co prawda kosztuje ponad zakładany budżet, ale jest w promce i z kodem "ferie2021" mieści się na styk w budżecie, bo jest za 2999 zł

https://www.x-kom.pl/p/602150-notebook-laptop-141-lenovo-ideapad-5-14-i5-1035g1-8gb-512-win10.html 

Opublikowano

Wielkie dzięki za rady, po dłuższym namyśle i stwierdzeniu, że faktycznie ten laptop będzie robił jako PC, poszukałem i znalazłem coś takiego:

https://www.x-kom.pl/p/593224-desktop-dell-vostro-3681-sff-i3-10100-8gb-256-win10p.html

Myślałem jeszcze nad MSI Cubi 5, ale jednak na Dell'u nigdy się nie zawiodłem. Mam nadzieję, że bedzie to dobry wybór.

1 minutę temu

Opublikowano

Ten dell ma oczywiście kilka wad, ale tak to nie ma za bardzo do czego się przyczepić. Na pewno ram - tu bym polecał dokupić jeszcze jedną kość, wtedy będziemy mieć dual chanel, a to zawsze da dodatkowego kopa niż pojedyncza pamięć. Jak osobno kość, to trochę będzie taniej. Gwarancji nie stracisz. https://www.x-kom.pl/p/510796-pamiec-ram-ddr4-hyperx-8gb-1x8gb-2666mhz-cl16-fury.html

Opublikowano

Dzięki za radę, w przyszłości na pewno pomyślę o dodatkowej pamięci. Co do wad to mógłbyś rozwinąć? Takie pytanie może głupie, ale czy ten Dell może być ustawiony w pozycji poziomej? Wszędzie na zdjeciach z recenzji i testów widze, że jest w pionie.