Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Aktualnie w ofercie sklepów są między innymi  modele Acer Aspire 5 A515-56-55YP z kodem producenta: NX.A1GEP.00B. Mają one 8 lub 12 GB RAM (4 wlutowane i odpowiednio kości 4 lub 8 GB). 

Ale można też spotkać wersję 16 GB pamięci RAM - Acer Aspire 5 A515-56-5782  kod producenta NX.A1GEP.00D

Czy ktoś wie jak wtedy wygląda pamięć RAM - czy płyta główna nie ma wlutowanej pamięci i jest jeden lub dwa sloty na RAM, czy to jakaś inna konfiguracja ? 

Opublikowano

Proponuje zadzwonić do Acera, wtedy się dokładnie dowiesz o co tam chodzi. Widzę, że NX.A1GEP.00D jest tylko w oleole, ale oni nie podają tam info o lutowaniu ramu. Może to być laptop na wyłączność danego sklepu, gdzie 8gb jest wlutowane.

Zadzwoń do Acera, a będziesz miał 100% pewności. Szczegół tkwi w końcówce nr, bo NX.A1GEP.00B ma 4 gb lutowane. W końcówce D, powinno być 8 lutowane, ale to jest takie moje gdybanie. Zobacz, wersja z końcówką C, ma max obsługiwane ram 24gb, więc na chłopski rozum 8lutowane+16 GB ? https://www.x-kom.pl/p/611130-notebook-laptop-156-acer-aspire-5-i3-1115g4-16gb-5121tb-ips-srebrny.html#Specyfikacja

Opublikowano

Gdyby ktoś potrzebował jeszcze takiej informacji to odpowiedz z ACER wszystko wyjaśnia:

"Szanowny Panie,
dziękuję za wiadomość. Odpowiedzi:

NX.A1GEP.00D - 2x8GB (jedna kość lutowana).

NX.A1GEP.00B - 2x4GB (jedna kość lutowana).

W razie dodatkowych pytań zapraszam do kontaktu.
Z poważaniem,

Contact Centre Agent | Biuro Obsługi Klienta"

Dodatkowo znalazłem informację że: NX.A1GEP.00B obsługuje max 20 GB RAM, natomiast NX.A1GEP.00D obsługuje max 24 GB RAM. 

Z ciekawości zadałem pytanie w XKOM jak jest skonfigurowany ram w laptopach u nich sprzedawanych mających 12 GB. Ale specjalista odpowiedział mi jak poniżej, myślę że jego odpowiedz wielu może zaskoczyć i zadziwić, ale chyba warto ją zostawić bez komentarza, chyba że znajdzie się odważny który pójdzie do XKOM kupić jedna kość 12 GB..... . 

"Dzień dobry,

dziękuję za wiadomość. Zamówiony laptop posiada jedno gniazdo na pamięć operacyjną, które jest zajęte przez kość pamięci Ram o wielkości 12gb SO-DIMM DDR4, 2666MHz.

W razie dodatkowych pytań służymy pomocą.

Pozdrawiam"