Mixon49 Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2020 Witam, ponawiam pytanie kupna laptopa, zmieniła się kwota, mogę sobie pozwolić na 5500 +/- 300zł. Tak jak w tytule czyli laptop o najmocniejszym procesorze oraz karcie graficznej w tych widełkach cenowych. Bez systemu oraz 16gb RAM, liczę na 144Hz oraz na jak najchłodniejsze i najcichszy sprzęt, który nie będzie sprawiał problemu podczas długiego uzytkowania( oczywiście podczas podłączenia). Mam do porównania dwa egzemplarze, które jak zobaczycie troszkę się różnią, jakie byście bardziej polecali oraz proszę pisać swoje propozycje i ewentualne uwagi. Pozdrawiam. https://www.x-kom.pl/comparison/591287,602593 Cytuj
aniuul Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 Rog strix bardzo dobrze radzi sobie z temperaturami i w tym budżecie właśnie jego bym wybrała. Układ chłodzenia jest w nim dobrze przemyślany. Na wysokich obrotach będzie go słychać jak w przypadku każdego laptopa gamingowego, ale przynamniej masz pewność, że nic Ci się nie przegrzeje, a temperatury CPU i GPU będą na odpowiednim poziomie. Jego konfiguracja to 6 rdzeniowy procesor i7, 16gb ram, gtx1660ti i dysk 512gb ssd. Zawsze masz możliwość rozszerzenia pamięci ram lub dorzucenia drugiego dysku w przyszłości. Co do matrycy jest to bardzo dobry IPS 144Hz.ASUS ROG Strix G15 i7-10750H/16GB/GTX1660Ti/512 144Hz 5599zł 1 Cytuj
Mixon49 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 Widzę laptop w dobrej specyfikacji, oraz cenowo mieszczący się w widełkach. Odnosząc się do twojego komentarza/porady to spojrzałem na opinie, które nie były zbyt przychylna co do chłodzenia, może to być pojedynczy przypadek, mimo wszystko chcę być pewny, że nie będzie z tym większych problemów, ponieważ, zdaje sobie sprawę, że temperatury i tak będą skakać. Jeżeli chodzi o procesor, celuję bardziej w Ryzen 5/7 serii, jak wcześniej wspomniałem szukam najmocniejszego procka oraz grafy, bo tego wymienić się w przyszłości nie da. A czy odniósł byś się do moich propozycji. Pozdrawiam Cytuj
Conti Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 ROG nie ma problemów z chłodzeniem. Jeżeli chodzi o kwestie wykonania, chłodzenia i matrycy to jest to bardzo dobra seria. 1 Cytuj
Mixon49 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 Rozumiem, czyli według Was to najmocniejsza opcja na rynku w kwocie 5500 +/-300zł Cytuj
aniuul Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2020 21 godzin temu, Mixon49 napisał: A czy odniósł byś się do moich propozycji. Jeśli miałabym wybierać pomiędzy Twoimi propozycjami to wybrałabym Asusa TUF. Model HP jest dość nowy na rynku i dużo się o nim nie dowiesz, jednak z tego co udało mi się znaleźć i wyczytać od osób, które go posiadają to ogólnie jest dobry. Jednak jego największą wadą, którą ludzie podkreślają jest bardzo elastyczna matryca. Nie jest tak stabilna jak w przypadku tych dwóch modeli Asusa. Dodatkowo jest dość głośny nawet przy robieniu podstawowych czynności. Z TUF'em miałam do czynienia i jest to bardzo udany model jednak jakby go porównać do Rog strix to układ chłodzenia ma jednak trochę gorszy. Jeśli bardzo zależy Ci na procesorze Ryzen to brałabym TUF'a. 1 Cytuj
Tenorek Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2020 Nie zastanawiałeś się nad jakimś Legionem na matrycy 144Hz, i7 10. generacji i 2060? W tej kwocie można już coś takiego wyrwać. Te modele Lenovo słyną z dobrego chłodzenia. Cytuj
Mixon49 Opublikowano 30 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2020 48 minut temu, Tenorek napisał: Nie zastanawiałeś się nad jakimś Legionem... Owszem zastanawiałem się, żałuję że nie wspomniałem o nim w poście, dlatego też liczyłem na waszą pomoc, na osoby które mogły już wypróbować sprzęt, które śmiało poleciły by konkretny laptop z niezawodnymi specyfikacjami. Nie ukrywam, że mam braki w tym zakresie, lecz staram się rzetelnie nadrabiać. Co do konieczności kupna laptopa z procesorem Ryzen zacząłem się zastanawiać, ponieważ wasza doraźna pomoc uświadomiła mi, że nie wolno zamykać się na jedną firmę ?? Cytuj
Tenorek Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2020 Miałem trochę do czynienia z Legionem w takiej specyfikacji. Powiem tak, było ciepło, ale bez przesady. W moim przypadku laptop nie wpadał w throttling. Jakość wykonania również do mnie przemówiła, czyli brak połyskliwych plastików, które łapią rysy jak talala. No i to co zrobiło na mnie największe wrażenie to część portów umiejscowiona za laptopem. Łatwiej utrzymać porządek na blacie. Dodatkowo Lenovo można otwierać bez utraty gwarancji. Jedyny warunek to pozostawienie oryginalnych komponentów w bezpiecznym miejscu. (tak poinformowała mnie uprzejma pani, drogą telefoniczną) Szukając Legiona skup się na matrycach 144Hz i 60Hz. Te matryce mają pokrycie kolorów bliskie 100% sRGB. W porównaniu do 120Hz :) Niżej podsyłam konfigurację, którą miałem w rękach: https://www.x-kom.pl/p/601156-notebook-laptop-15-6-lenovo-legion-5i-15-i7-10750h-16gb-512-rtx2060-144hz.html PS Elementy montażowe do dysku SATA miałem w pudełku, ale zdarzają się partię, które mają śrubki, taśmę i sanki w atrapie dysku 2,5", która znajduję się w laptopie, pod pokrywą serwisową :) Cytuj
Janek95 Opublikowano 2 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2021 Znajomy niedawno na morel w fajnej cenie zakupił Hiro 7166 właśnie do gier czasami coś stremuje i naprawdę daje radę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi